Amerikai édességek a karácsonyi asztalon

1. Ünnepi gyümölcsös-fehér csokoládés blondie


Hozzávalók

- ½ csésze vaj vagy margarin,
- 2 csésze fehércsokoládé-darabka,
- 2 tojás,
- ¼ csésze kristálycukor,
- 1 ¼ csésze liszt,
- 1/3 csésze narancslé,
- ¾ csésze felaprított vörös áfonya,
- ¼ csésze felaprított aszalt sárgabarack,
- ½ csésze durvára aprított dió,
- ¼ csésze világos barna cukor.

Előkészítés


Melegítsük a sütőt 160 fokra. Kenjünk, ki és lisztezzünk be egy 23x23 cm-es tepsit.

Közepes méretű lábosban olvasszuk fel a vajat, majd keverjünk bele 1 csésze fehér csokoládét. Egy nagy tálban verjük fel a tojást. Adjuk hozzá a cukrot, majd verjük tovább, míg besűrűsödik és halványsárga lesz. Adjuk hozzá a lisztet, a narancslevet és a csokoládés keveréket, majd alaposan keverjük össze. A tészta felét egyenletesen oszlassuk szét a tepsiben. Süssük 15 percig, vagy amíg a szélek kissé megbarnulnak, majd vegyük ki a sütőből.
Keverjük az áfonyát, a sárgabarackot és a maradék 2/3 csésze csokoládét a tészta másik feléhez, majd kenjük a sült tésztára. Keverjük össze a diót és a barna cukrot, majd szórjuk a tetejére. Süssük még 25-30 percig, vagy amíg a szélek kissé megbarnulnak. Tepsivel együtt tegyük állványra, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk kockákra.

2. Tejkaramell krémes blondie

Hozzávalók

- 2 csésze liszt,
- 1 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 teáskanál só,
- 1 csésze lágy, natúr vaj,
- 1 csésze barna cukor,
- 2 tojás,
- 1 ½ teáskanál őrölt vanília,
- 40 dkg karamell,
- ½ csésze sűrített tej.

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjük ki egy 33x23 cm-es tepsit. Szitáljuk át együtt a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Keverjük ki krémesre a vajat a cukorral, majd adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, és keverjük simára.

Fokozatosan adjuk hozzá a lisztes keveréket. A tészta felét-kétharmadát egyenletesen öntsük az előkészített tepsibe. Süssük 7-8 percig.

Hagyjuk állványon hűlni 5 percig. Közben teflonserpenyőben, kis láng fölött olvasszuk fel a karamellt a sűrített tejben. Tegyük félre 2 evőkanálnyit, a többit öntsük a megsült tésztára. Kanalazzuk a félretett tésztát a karamellrétegre, majd késsel kissé keverjük össze. Süssük 25 percig, vagy míg aranysárga nem lesz. Tegyük tepsiben állványa, és amikor teljesen kihűlt, vágjuk 2-3 cm-es kockákra. Szükség estén melegítsük meg a félretett karamellát, és hintsük meg vele a süteményt


3. Makadámdiós blondie


Hozzávalók

- ¾ csésze margarin,
- 1 csésze világos barna cukor,
- 1 tojás,
- 1 teáskanál vanília,
- 1 teáskanál mandulaaroma,
- 1 csésze liszt,
- ½ teáskanál szódabikarbóna,
- csipetnyi só,
- 20 dkg fehércsokoládé darabka,
- 1 csésze felaprított makadámdió.

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Tegyünk a pultra állványt a sütemény hűtéséhez. Tegyük a ¾ csésze margarint és a cukrot egy nagy tálba. Gépi habverővel közepes fokozaton keverjük ki. Alaposan keverjük el benne a tojást, a vaníliát és a mandulaaromát.

Kis tálkában keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát és a sót. Adjuk a krémes keverékhez, épphogy keverjük el benne. Ne keverjük túl. Tegyük bele a csokoládét és a diót, majd egy kicsit dolgozzuk össze.

Vékonyan kenjünk ki egy 13x13 cm-es tepsit margarinnal. Öntsük bele a tésztát. Süssük 160 fokon 25-30 percig, vagy amíg a közepébe szúrt fogpiszkálóra már nem ragad rá a tészta, a teteje pedig aranysárga lesz. Ne süssük túl, és ne hagyjuk megbarnulni! Tepsiben állványra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A brownie


A brownie /brauni/ egy csokoládés, szeletelt sütemény. Nevét barna színéről kapta, tetejét néha cukormázzal vonják be. Az első írott forrás, ahol a brownie süteményt említik 1897-ből származik a Sears and Roebuck katalógusból. A legenda szerint úgy találták fel, hogy egy szórakozott szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába. Számos brownie recept létezik, és sok fajtája nagyon egyszerűen elkészíthető. Receptes könyvekben gyakran ajánlják kezdő süteményként, mert nem igényel bonyolult műveleteket az elkészítése. Az alábbiakban 3 receptet találsz, amely biztosan elnyeri tetszésedet.



1. Réteges csokoládébrownie

Hozzávalók

- ¾ csésze liszt,
- ¾ csésze kakaópor,
- ¼ teáskanál só,
- ½ csésze darabokra vágott vaj,
- ½ csésze kristálycukor,
- ½ csésze barna cukor,
- 3 tojás,
- 2 teáskanál vanília aroma,
- 1 csésze felaprított pekándió,
- ¾ csésze fehércsokoládé-darabka,
- ½ csésze karamellás fagylaltöntet,
- ¾ csésze félédes csokoládédarabka.

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki zsiradékkal egy 20x20 cm-es tepsit. Keverjük össze kis tálkában a lisztet, a kakaóport és a sót. Nagy keverőtálban keverjük ki krémes állagúra a vajat, a kristálycukrot és a barnacukrot. Egyenként verjünk bele 2 tojást, mindkét hozzáadás után alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a vaníliát, majd keverjük össze. Fokozatosan keverjük hozzá a lisztkeveréket. Tegyünk félre ¾ csésze tésztát. A többit egyenletesen öntsük az előkészített tepsibe, és szórjuk meg a pekándióval és a fehércsokoládéval. Öntsük rá a karamellöntetet. Nagy tálban verjük fel a félretett tojást a félretett tésztával, míg világos színe nem lesz. Keverjük bele a félédes csokoládét, majd egyenletesen oszlassuk el a karamellréteg tetején.

Süssük 30-35 percig, vagy amíg a közepe is átsül. Tegyük tepsiben állványra, és hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk kockákra.

2. A legjobb brownie


Hozzávalók

- 1 csésze vaj vagy margarin,
- 2 csésze cukor,
- 2 teáskanál vaníliaaroma,
- 4 tojás,
- ¾ csésze (holland) kakaópor,
- 1 csésze liszt,
- ½ teáskanál sütőpor,
- ¼ teáskanál só,
- 1 csésze felaprított dióféle.

Elkészítés


Melegítsük a sütőt 180 fokra. Kenjünk ki egy 33x23x5 cm-es tepsit. Tegyük a vajat nagy, mikrózható tálba. Mikrohullámú sütőben magas fokozaton melegítsük 2 és fél percig, vagy amíg felolvad. Keverjük bele a cukrot és a vaníliát. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, egyenként keverjük is jól össze. Adjuk hozzá a kakaót, és jól dolgozzuk össze. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a sót, alaposan keverjük el. Kívánság szerint keverjünk bele diót, majd öntsük a tésztát az előkészített tepsibe.

Süssük 30-35 percig, vagy amíg a tészta kezd a szélénél összezsugorodni. Tepsivel együtt állványon hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk kockára.


3. Krémes brownie sütés nélkül


Hozzávalók

- 40 dkg édesített sűrített tej,
- 6 dkg keserű csokoládé darabokra vágva,
- 1 teáskanál vaníliaaroma,
- 2 csésze plusz 2 evőkanál darált csokoládés keksz két részre osztva,
- ¼ csésze cukorbevonatú tejcsokoládé-drazsé, vagy felaprított dióféle.

Elkészítés


Kenjük ki vagy béleljünk ki fóliával egy 20x20 cm-es tepsit. Vastag falú lábosban, kis láng fölött, folyamatosan kevergetve forraljuk fel a sűrített tejet a csokoládéval. Vegyük kissebre a lángot, és kevergessük még 2-3 percig, vagy amíg besűrősödik. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a vaníliát. Keverjünk hozzá 2 csésze kekszmorzsát. Oszlassunk el egyenletesen az előkészített tepsiben. Szórjuk meg a maradék keksszel és a csokoládéval vagy dióval, majd egy kanál hátával óvatosan nyomkodjuk le. Lefedve tegyük hűtőszekrénybe 4 órára, vagy amíg megszilárdul. Vágjuk kockára. Letakarva hűtőszekrényben tároljuk.

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL