Ízes italok a karácsonyi asztalra

 

 

1. Klasszikus forralt bor alaprecept


Hozzávalók

- 1 l vörös vagy fehérbor,
- 8 dkg cukor,
- 1 rúd fahéj,
- 5 szegfűszeg,
- két szegfűbors,
- fél citrom.

Elkészítés


A bort és a többi hozzávalót öntsük üvegedénybe, majd forráspontig hevítsük (nem forrhat fel, mert az árt a bor aromájának), majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.


2. Házi forralt bor


Hozzávalók

- 1 üveg vörösbor,
- 7 dkg kristálycukor,
- 2 rúd fahéj,
- 8 szem szegfűszeg,
- 3 szem szegfűbors,
- 2 szem zöld kardamon,
- 4 szelet citrom.

Elkészítés

A bort melegítsük fel közepes lángon, lassú kevergetés mellet. Nagyon figyeljünk oda, hogy nehogy felforrjon, mert rengeteget veszít az aromájából! Tegyük bele a fűszereket, és alaposan keverjük el benne. Ha nem találjuk elég édesnek, bártan utána cukrozhatjuk. Tegyük bele a szeletelt citromszeleteket, és csészékbe öntve forrón kínáljuk!


3. Gyümölcsös forralt bor


Hozzávalók

- 0,5 l vörösbor,
- 0,5 l piros szőlőlé,
- 3 szegfűszeg,
- 1 rúd fahéj,
- cukor vagy méz ízlés szerint,
- 2 narancs héja és leve.

Elkészítés

A bort a szőlőlével együtt forraljuk fel, és tegyük bele a fűszereket és a narancshéjat. Hagyjuk egy kicsit állni, majd édesítsük ízlés szerint, és öntsük bele a narancs levét is. Csészékbe öntve, almakarikákkal tálaljuk.



Ha karácsony, akkor puncs. Ahogyan a fűszeres forralt borok, szinte elmaradhatatlan íze az ünnepnek.



1. Karácsonyi puncs


Hozzávalók

- 1 l almabor vagy almalé,
- 2 rúd fahéj,
- 1 teáskanál őrölt szerecsendió,
- 1 dl méz,
- 2 citrom leve és héja,
- 1 l ananászlé.

Elkészítés

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az almabort/almalét a fahéjrúddal, majd nagyon lassú tűzön, lefedve, kb. 5 percig főzzük. Tegyük bele a fűszereket és hozzávalókat, majd még öt percig főzzük. Puncsos tálkákban kínáljuk 1-1 fahéjrúddal, amellyel kevergetni lehet a puncsot.


2. Ünnepi puncs


Hozzávalók

- 1 l forró feketetea,
- 5 evőkanál méz,
- 0,5 dl gyömbérszirup,
- 3 dl rum.

Elkészítés


Forrósítsuk fel egy lábosban a rumot, a mézet és a gyömbérszirupot, majd öntsük hozzá az előzőleg leforrázott és elkészített feketeteát. Citrom vagy narancskarikával díszített puncsos poharakban kínáljuk.


3. Angol puncs


Hozzávalók

- 2,5 dl édes vörösbor,
- 2,5 dl édes fehérbor,
- 1,5 dl rum,
- 50 dkg porcukor,
- 2 db citrom,
- 2 db narancs.

Elkészítés


Mossuk meg a citromot és a narancsot, majd nagyon vékonyan hámozzuk meg. Rakjuk a héjakat kb. 5 dl vízbe és forraljuk fel. Öntsük hozzá a borokat és a rumot, szórjuk bele a cukrot és facsarjuk bele a gyümölcsöket. Alaposan keverjük össze, és puncsos tálkákban kínáljuk!

Igazi csajos ital a likőr is, amelynek rengeteg fajtáját elkészíthetjük otthon, házilag is. Mutatunk néhányat…


1. Karácsonyi tojáslikőr


Hozzávalók

- 6 dl tej,
- 1 evőkanál rum,
- 0,5dl vodka,
- 15 dkg porcukor,
- 5 csomag vaníliás cukor,
- 5 tojássárga.

Elkészítés


A tejet forraljuk fel, és teljesen hűtsük ki. A tojások sárgáját alaposan dolgozzuk össze a cukorral és a vaníliás cukorral, és verjük habosra. Lassan, folyamatos kevergetés mellett adagoljuk hozzá a lehűtött tejet, majd vodkával és rummal ízesítsük. Tegyük a hűtőbe, és likőrös pohárkákból kínáljuk. Minél tovább áll a likőr a hűtőben, annál finomabb és annál jobban összeérnek az ízek. 2 naponta rázogassuk össze.


2. Házi csokoládélikőr


Hozzávalók

- 30 dkg cukor,
- 20 dkg olvasztott csokoládé,
- 1-2 db csokoládé aroma,
- 2-3 dl víz,
- 3 dl tiszta alkohol.

Elkészítés


Az olvasztott csokoládéból, a cukorból és a vízből főzzünk szirupot, majd alaposan hűtsük le. Közben a csokoládéaromát keverjük el a tiszta alkohollal, és öntsük a kihűlt sziruphoz. Öntsük szép üvegbe, és néhány hétig hagyjuk állni a hűtőben. Időnként mozgassuk, rázzuk meg.


3. Ünnepi marcipánlikőr


Hozzávalók

- 4 dl tejszín
- 1 liter tej,
- 40 dkg marcipán,
- 7 dl konyak,
- 1 dl Baileys
- cukor ízlés szerint.

Elkészítés


A tejszínt és a tejet forraljuk fel, majd tördeljük bele a marcipánt. Ha szép sima keveréket kaptunk, vegyük le a tűzről, és alaposan hűtsük le. Tegyük bele az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a Baileys-t és a konyakot. Tegyük mutatós üvegcsébe, hagyjuk állni a hűtőben. Minél tovább áll, annál finomabb, de ugyanúgy, ahogyan a többi likőrt, ezt is rázogassuk meg időnként.

   

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL