GYERMEK

Ilyen hatással vannak a pocaklakódra az érzelmeid - Pozitív és negatív egyaránt!

Szerző:
Szabó Anna
A tudomány nagy része sokáig elköteleződött amellett, hogy a magzatnak nincsenek érzelmekhez köthető emlékei. Más szóval, nem létezik érzelmi és kognitív tevékenység. Az elmúlt 10 évben azonban a kutatások kimutatták, hogy a magzat bizony képes érzékelni az anya érzelmeit és reagálni az ingerekre.

A magzat az anya által létrehozott energetikai-érzelmi környezeti hatások alatt fejlődik a pocakban. Az anya bőre lesz az, amely összeköti a külvilágot a baba által érzékelt belső világgal. Az olyan fények, hangok és érzelmek, amelyek az anyát érik, a babára is hatással vannak és növelik az aktivitását. A baba fejlődéséhez szükséges tényezők közé tartozik az érzelmi és energetikai összekapcsolódás, amely az anyán keresztül történik. Ezért fontos a megfelelő emocionális kapcsolat a baba és az anya között, hiszen ez is meghatározza a biológiai fejlődést.


Milyen hatással vannak a negatív érzelmek a babára?


Amikor egy édesanya feszült, aggódik, szomorú vagy akár melankolikus állapotban van, a baba is megérzi azt. Ez azért van, mert a szervezetben olyan anyag termelődik, amely a hangulatért felelős, és amelyet katekolaminoknak is neveznek. Mindez pedig a légzés és a vérnyomás emelkedését okozza.


A baba nem csupán érzékeli ezeket a változásokat, amelyek kihatással vannak rá is, de akár bradycardiát vagy tachycardiát is okozhat, azaz szapora vagy éppen ellenkezőleg, lelassult szívverést.


Milyen hatással vannak a pozitív érzelmek a babára?


Ellentétben az összes mítosszal, az anya öröme valóban jó hatással van a babára. Amikor egy édesanya örömet és boldogságot érez, akkor szerotonin, más szóval „boldogsághormon" termelődik. Ez eljut a babához is, és így a baba is jól érzi magát az édesanya pocakjában.

 

Emellett a boldogságérzet az apával is megerősíti az érzelmi kötést.
Amikor a babához is eljut az endorfin, ő is jobban érzi magát és a biztonságérzete is növekszik.


Ne feledd, hogy a baba kötődése nem csak biológiai, de érzelmeken és pszichológián is alapul. Éppen ezért fontos a pozitív érzelmek átadása, így a baba és a közted lévő kötelék erősödik, és segít abban is, hogy a pici egészséges legyen.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL