Adventi kekszességek

 

 

1. Gyömbéres csipkekeksz


Ez a sütemény nagyon finom, könnyű elkészíteni, és sokáig eltartható.

Hozzávalók

- 3 evőkanál margarin vagy van megpuhítva,
- 3 evőkanál cukor,
- ½ teáskanál gyömbér,
- ¼ teáskanál vanília,
- ½ csésze finomliszt.

Elkészítés


Keverjük habosra a vajat a cukorral, a gyömbérrel és a vaníliával. Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük simára. Terítsük szét a tésztát 7 cm átmérőjű, egymástól nagy távolságra lévő formákban kikent és kilisztezett tepsiben.
Süssük a sütő középső rácsán nagyjából 5 percig 200 fokos sütőben, majd éles késsel szedjük fel a kekszeket a tepsiről.


2. Karácsonyi fahéjas keksz


Hozzávalók

- 2 tojásfehérje,
- 25 dkg cukor,
- 25 dkg őrölt mandula,
- 1 citrom leve,
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj,
- Szódabikarbóna,
- liszt.

Elkészítés


A tojások habját verjük keményre, keverjük bele a cukrot, a mandulát, és adjuk hozzá a citrom levét, a fahéjat, a szódabikarbónát, és annyi lisztet, hogy a tésztát jól kidolgozhassuk. Nyújtsuk kb. 3-5 mm vastagságúra, és tetszőleges kekszformákra kiszaggatva, kikent, meghintett tepsiben süssük meg.


3. Kétszínű keksztekercs


Ez a sütemény nagyon sokáig eltartható, sőt, minél tovább áll, annál jobb. Érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

- 50 dkg liszt,
- 20 dkg cukor,
- 20 dkg margarin,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 2 tojás,
- 3 evőkanál kakaó.

Elkészítés


A kakaó kivételével minden hozzávalót alaposan dolgozzunk össze, majd formáljunk belőle két egyforma cipót. Az egyikbe szitáljuk bele a kakaóport, és jól dolgozzuk bele. A világos színű tésztát nyújtsuk téglalap alakúra, helyezzük rá a kakaóst, és sodorjuk fel, mint a bejglit. Ha lehet, egy éjszakán át pihentessük.

Sütés előtt a tésztát vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, és rakjuk kivajazott tepsibe. Egyenletesen, közepesen meleg sütőben süssük világosra.


4. Adventi mézes keksz


Hozzávalók

- 25 dkg méz,
- 1 tojás,
- 1 citrom reszelt héja,
- 4-5 db szegfűszeg,
- csipetnyi őrölt fahéj,
- 10 dkg porcukor,
- 30 dkg liszt.

Elkészítés


A mézet melegítsük fel, a szegfűszeget őröljük vagy reszeljük meg. A hozzávalókat alaposan gyúrjuk össze egy gyúródeszkán. A tésztát nyújtsuk ujjnyi vastagra, vágjuk részben négyzetes formára, részben különféle formákkal szurkáljuk ki. Helyezzük kivajazott tepsibe, kenjük meg cukros vízzel a kekszek tetejét, és díszítsük hámozott mandulával.

Közepes erősségű sütőben süssük aranybarnára. Kb. 20 perc alatt a tetejére kent cukor karamellizálódik.

Tipp: Jól záródó fémdobozban akár hat hónapig is eltartható.


5. Fűszeres mézeskalács keksz


Hozzávalók

- 7 evőkanál margarin vagy vaj
- 1 csésze barnacukor,
- 1 dl kukorica- vagy cukorszirup,
- 1 dl habtejszín,
- 2 teáskanál gyömbér,
- 2 teáskanál fahéj,
- 2 teáskanál őrölt szegfűszeg,
- 3,5 csésze liszt,
- 2 teáskanál szódabikarbóna.

Elkészítés

Keverjük habosra a vajat a cukorral és a sziruppal. Adjuk hozzá a habtejszínt és a fűszereket. Keverjük össze a szódabikarbónát a liszttel, ezt is adjuk a többihez, és könnyedén gyúrjuk össze a tésztát. Fedjük le, és hagyjuk szobahőmérsékleten pihenni egy éjszakán át.

Nyújtsuk a tésztát nem túl vékony lappá. Vágjunk ki tetszőleges formákat belőle, és tegyük hidegen kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süssük a sütő középső rácsán nagyjából 8 percig.

 

Tetszenek ezek a képeslapok? Küld el valakinek! >>>

 

 

 

 

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL