Hozzávalók
- 8 dkg élesztő,
- 0,5 l langyos tej,
- 1 csipet cukor,
- 1 csomag vaníliás cukor,
- 1 csipet só,
- 1 egész tojás,
- 1 tojásfehérje,
- 16 dkg margarin.
A töltelékhez:
- 7 dkg porcukor,
- 1 egész tojás,
- 2 tojásfehérje,
- 2 evőkanál méz,
- 20 dkg őrölt mandula,
- 2 evőkanál mandulalikőr,
- 2 alma.
Elkészítés
Az élesztőt a langyos tejben elmorzsoljuk és csipet cukrot adva hozzá 5-10 percig meleg helyen kelni hagyjuk. Ezután tegyük tálba a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot,. A sót, a tojást és a tojásfehérjét, a felengedett margarint, majd öntsük hozzá a tejes élesztőt. Dolgozzuk össze az anyagokat, és meleg helyen, letakarva kelesszük a tésztát kétszeresére.
A marcipánmasszához áztassunk be meleg vízbe 5 dkg mandulát, majd húzzuk le barna héját, és egy napig szárítsuk. Másnap daráljuk nagyon finomra, és dolgozzuk össze 7 dkg porcukorral, valamint annyi tojásfehérjével, hogy nagyon sűrű, de még képlékeny anyagot kapjunk.
A töltelékhez morzsoljuk össze a marcipánmasszát, öntsük hozzá a tojást és turmixoljuk simára. A turmixolás közben lassanként adjuk a töltelékhez a mézet, a mandulát, a likőrt és a feldarabolt almát.
Összeállítás és sütés
A tésztát még egyszer dagasszuk át. Nyújtsuk ki egy kb. 70x40 cm nagyságú téglalappá. Kenjük rá a tölteléket, hosszanti oldaláról sodorjuk fel, és koszorú formában helyezzük el a sütőlemezünkön. Tojássárgájával ecseteljük be. Előmelegített sütőben kb. 200 fokon 30 percig süssük. A gyertyatartókat tekerjük körül alufóliával és a kihűlt tésztába óvatosan dugjuk bele.
Hozzávalók
- 15 dkg vaj,
- 4 tojás,
- 15 dkg cukor,
- 14 dkg liszt,
- 2 csapott kávéskanál sütőpor,
- 1 csapott mokkáskanál fahéj,
- szegfűszeg,
- gyömbér,
- kardamommag,
- 1 csomag csokoládé-pudingpor,
- 5 dkg mandula.
Elkészítés
Először készítsük el a tölteléket. Ehhez a mandulát keverjük össze a cukorral (vagy 2 kanál folyékony édesítőszerrel), majd a tojással és a rummal. A tésztához a vajat habosítsuk meg habverővel. Egy másik tálban keverjük habosra a tojásokat a cukorral vagy az édesítőszerrel és 2 evőkanál forró vízzel. A kikevert vajat, a sütőport, a lisztet, a fűszereket, valamint az őrölt mandulát, a pudingport (folytonos keverés mellett) a tojásos masszába öntjük.
Habverővel gyorsan összedolgozzuk. Egy csillag alakú sütőformát kizsírozunk, kilisztezünk. Beletöltjük a massza felét, elsimítjuk, rátesszük a tölteléket, majd a massza másik felét, elsimítva. Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 60-65 percig sütjük. díszítésként kandírozott gyümölcsöt rakhatunk köré, esetleg a havas hatásért megszórhatjuk kókuszreszelékkel és porcukorral a tetejét.
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK