GYERMEK

Rémisztő fóbiák - Néhányuk a gyermekkor minden szakaszát végigkíséri

Szerző:
Szabó Anna
A gyermekkorban bizonyos félelmek intenzíven jelennek meg, és gyakran megmagyarázhatatlanok. Az élet bármely szakaszában fellépő ösztönös félelmek megértése azonban sokat segíthet.

A félelem az emberi természet alapvető része, és jelen van az élet minden szakaszában. Kis dózisokban nagyon fontos a megléte, hiszen figyelmeztet bizonyos veszélyhelyzetekre, és arról árulkodik, mikor kell inkább visszavonulót fújnod és abbahagyni az adott tevékenységet. Tulajdonképpen ez egy túlélési képesség.


Legfeljebb hat hónapos korig


A baba fél az ijesztően furcsa arcoktól és a túl zajos dolgoktól.


7-11 hónapos kortól


Felszínre kerülhet a magasságtól és a furcsa emberektől vagy helyektől való félelem.


1 éves kor alatt


A szülők hiányától való félelem


2 évesen


Félelem a sötéttől, zajoktól, mennydörgéstől, vonatoktól, vagy akár képzeletbeli lényektől való félelem is megjelenhet.


3-4 éves kortól


Szörnyektől, sötét helyektől vagy akár bohócoktól és mások díszes viseletétől való félelmek merülhetnek fel, emellett a rovarok is lehetnek ijesztőek a gyermekek számára, akik nem akarnak egyedül maradni.


5 évesen


Felléphet a szülők elvesztésétől, a mennydörgéstől, a tolvajoktól és invázióktól, netán kutyáktól való félelem.


6-7 éves kortól


Kísérteties alakoktól és emberektől, boszorkányoktól és betegségektől való félelem jelenhet meg, a gyermekek attól tartanak, hogy egyedül maradnak, így sok esetben nem tudnak egyedül aludni.


Amikor szembesülsz a gyermek félelem okozta pánikreakciójával, soha ne nevesd ki, vagy ne bagatellizáld el az érzéseit. Óvd a gyermeket és nyugtasd meg, hogy biztonságban van.
Ha a gyermek már kissé idősebb lesz, mindenképpen magyarázd el neki, hogy a félelem minden emberben benne van és a saját védelmére szolgál. Ezért soha nem szabad annak megtörténnie, hogy a félelem megbénítson bárkit is.


Annak a természetes folyamatnak a részeként, amikor a gyermek emocionálisan érik és növekszik, fokozatosan elhagyja a félelmeit és erős, kiegyensúlyozott felnőtté válik. Mind pszichológiai, mind fizikai módszerek is léteznek az esetleges „felnőttkori" félelmek kezelésére. Ne felejtsd el támogatni a gyermeket és a fiatalokat a fejlődésük során, ez elengedhetetlenül fontos.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL