2018. szeptember 21. - Máté, Mirella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. szeptember 21. - Máté, Mirella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

A trauma, amelyről senki nem beszél! - Vajon milyen hatással van a kapcsolataidra?

Amikor traumáról van szó, az emberek általában katonai veteránokra, szexuális zaklatás áldozataira vagy éppen természeti katasztrófák túlélőire gondolnak. Ám nem csak ilyesmi okozhat traumát! Létezik ugyanis egy másféle trauma is. Lehet, hogy elsőre nem tűnik komolynak ez a típusú lelki sérülés, de komoly nyomokat hagy benned, és ezt nevezik relációs traumának.

Lehet az olyan kellemetlen tapasztalatok sorozata, melyek sebeket okoztak korábban, és hatással vannak a fizikai és mentális egészségedre. Az ember, társas lény, és minden ember ragaszkodik a kapcsolataihoz, amiket kialakít. A legfontosabb kapcsolatok egyike a gyermek-szülő kapcsolat. Az ilyen kapcsolatok ugyanis nagyban meghatározzák azt, hogy mivé válsz és milyen felnőtt lesz belőled. A gyermekkorban tapasztalt dolgok és a szüleidhez való viszonyulás formálja a kapcsolataidat, nem csupán a másokhoz való kötődésedet, de a saját magaddal való kapcsolatot is.

Minden azzal kezdődik, hogy mennyire érzed biztonságban magad az első társas kapcsolataidban

A relatív trauma akkor lép fel, ha a gyermek nem érzi magát biztonságban a családon belül. Ennek a kudarcnak az az oka, hogy a szülő elhagyja a családot és a gyermeket.

Azt kijelenteni, hogy egyes gyermekek érzékenyebbek, mint társaik, nem lehet. Minden gyermek egyformán érzékeny, ám néhányan nem felelnek meg a normáknak, míg mások igen.

A fizikai elválás két ok miatt következhet be, haláleset vagy válás esetén. Az érzelmi elhagyás látszólag kevésbé veszélyes, mert először nem feltűnő, de kifejezetten káros hatással van a gyermek fejlődésére. Ilyenkor a gyermeket elhanyagolják érzelmileg, nem elégítik a szeretetéhségét és nem tanítják meg alapvető elfogadásra és érzelmi dolgokra. Ez a fajta elhanyagolás több okból is megtörténhet. Elképzelhető, hogy a szülő túlterheltnek érzi magát, és nem tud mit kezdeni a gyermekneveléssel. Lehet, hogy inkább a partneredre fordítasz energiát, vagy épp túl sokat törődsz magaddal, netán egy másik gyermeked igényli fizikailag vagy mentálisan a több törődést. Ám az is lehet, hogy valamiféle külső körülmény befolyásolja mindezt, a túl sok munka, vagy egy új kapcsolat. Természetesen tökéletes szülő nem létezik, és senki sem tökéletes, ám mindez káros hatással van a gyermek fejlődősére és viselkedésére.

Az érem másik oldala - érzelmi kavalkád

Az érzelmi trauma akkor is bekövetkezhet, ha a szülő a gyermekre próbál meg támaszkodni érzelmileg. Ha érzelmi szükségleteit nem elégíti egy társ, akkor hajlamos a gyermekre támaszkodni. Persze, a gyermekek rendkívül érzékenyek, ezért ösztönösen boldoggá teszik a szüleiket. Az érzelmi elhagyás akkor következik be, ha a gyermek érdekei nem teljesülnek. Rövid- és hosszú távon is sok negatív dolgot eredményezhet mindez, a gyermek feszegeti a határait, romlik az önbecsülése, emellett egyéb fizikális és mentális problémákhoz is vezethet. Mindez pedig kihatással lesz a későbbiekben a gyermek szerelmi és társas kapcsolataira.

Minél inkább szükséged van adott érzelmi szükségletekre, annál inkább ért negatív hatás az életben

Azt mondani, hogy egyes gyerekek érzékenyebbek, mint mások, helytelen. Minden gyermek és minden felnőtt is érzékeny. Egyesek megfelelnek a normáknak, míg ezzel ellentétben mások pedig nem. Vannak, akik képesek elfojtani, amit éreznek, ezért náluk inkább a magánéletükben buknak majd ki a dolgok, míg mások, akik nyíltabbak, kevésbé tudják elrejteni a traumáikat, és másképp is dolgozzák fel mindezt. Ilyen például a különféle függőségek, de felmerül az öncsonkítás vagy személyiségzavar lehetősége is.

A relatív trauma fizikai tüneteket is produkál, a PTSD-hez hasonló tüneteket, ilyen például a fejfájás, álmatlanság, fáradtság, emésztési problémák és krónikus fájdalom.

A legtöbb szülő persze készakarva nem akar relációs traumát okozni

A szülők ugyanis ezt nem tudatosan teszik, szinte minden esetben a saját nem kezelt, eltemetett relációs trauma következménye mindez. Ezért nagyon fontos ennek a körforgásnak a megállítása.

Ha egy szülő tudatában van az igényeinek és hiányosságainak, akkor képes lesz fejlődni és változtatni a viselkedésén. A relációs trauma leküzdésében a leghatékonyabb a terápia, amely a tudatosabb kapcsolatépítésen és új mechanizmusok kialakításán alapul. Általában az egyénre szabott klinikai és terápiás módszerek kombinációja a leghatékonyabb. Ez azért van így, mert minden ember különböző, a terápia pedig függ az illető korától, az általa hurcolt trauma súlyosságáról és az életkörülményektől.

5 jele annak, hogy te is szenvedhetsz relációs traumától

 

Ismerd fel ezt az 5 jelet, mert lehet, hogy te is relációs traumától szenvedhetsz

Ismerd fel ezt az 5 jelet, mert lehet, hogy te is relációs traumától  szenvedhetsz

1. Úgy érzed, hogy más emberek feléd támasztott igényei miatt megfulladsz

A gyermekkori relációs trauma főként a szerelmi kapcsolataidra van hatással. Az „elkerülő kapcsolódási stílusban” szenvedő egyének próbálnak függetlenek maradni egy kapcsolaton belül is, nehezebben képesek intimitásra. Értékelik az intimitást, de képtelenek bizalommal lenni egyből a másik fél felé.

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

A kidobásra szánt kávézacc 5 remek felhasználási módja

A kidobásra szánt kávézacc 5 remek felhasználási módja

Az emberek számottevő hányada kávéval indítja a reggelt, napi rutinunk első lépései között a kávéfőzés szerepel. És ahol kávé van, ott kávézacc is, ami legtöbbször kidobásra kerül. Azonban újrahasznosítható a lakásban, a kertben, sőt még a szépségápolásban is hasznát vehetjük. Íme, mi mindenre alkalmas a kávézacc.

Tovább »
Rájössz 1 perc alatt arra, hogy mi lehet a hiba ezen az 5 képen?

Rájössz 1 perc alatt arra, hogy mi lehet a hiba ezen az 5 képen?

Mindenkinek érdemes egy kis időt szánnia arra mindennap, hogy aktívan tréningezze az agyát. Például itt ez az 5 kép, mindegyiken van némi hiba, csak éppen nem olyan könnyű kiszúrni őket, kivéve persze, ha remek megfigyelőképességgel rendelkezel vagy rendkívül intelligens vagy. Szerinted te megtalálod 1 perc alatt ezeket a bizonyos hibákat?

Tovább »
Hogy fogod az égi jeleket? - Képes lélekelemző teszt

Hogy fogod az égi jeleket? - Képes lélekelemző teszt

Az Égiek életünk minden szakaszában mellettünk állnak, figyelik lépteinket, és bizony olykor üzenetekkel is ellátnak bennünket, ha éppen akadályokba ütközünk. A kérdés csak az, hogy nyitott vagy-e azokra a jelekre, melyeket küldenek feléd. Ha kíváncsi vagy rá, hogy fogod az Égiek jelzéseit, akkor teszteld magad!

Tovább »

Kalkulátor

Meditációs technikák

A meditáció megnyugtatja a testet, a lelket, és ellazít. És ha még nyugodt, csendes környezet is párosul hozzá, akkor igazi kikapcsolódást nyújt. Válaszd ki, melyik típusú meditációs technikára van jelenleg szükséged, és máris kipróbálhatod.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Erdősné Zsóka

Szoptatási tanácsadó

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Erdősné Zsóka

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép