UTAZÁS

Irány a Balaton - a hűvös napokon is!

Szerző:
Szabó Anna
Csakazértis a Balcsira megyünk! Hiába van már hidegebb, azért a napsugarak még finoman simogatnak. Ráadásul a mi nagy tavunk egész évben számtalan látni- és szórakoznivalóval kecsegtet.


ALSÓPÁHOK

Hévíztől 2 km-re, Keszthelytől 5 km-re található. Alsópáhok közelében, a településtől 5 km-re van a Kis-Balatoni Tájvédelmi Körzet. Az erősebbik nem örömére (főként) a tájvédelmi körzeten belül még akár horgászhatunk is. Nem messze innen találod Kápolnapusztán, Európa egyetlen bivalyrezervátumát.

A községben mintegy 4 km hosszúságban húzódnak a szőlők, pincék. E dombvonulatról csodálatos panoráma nyílik a keszthelyi öbölre és Hévízre. A községnek ez a része egyúttal remek lehetőséget nyújt a túrázásra is. A szőlőhegyen vezető utak alkalmasak kerékpározásra és „nordic walking” túrákra is. A környéken folyamatosan épülnek a kerékpárutak, újabb lehetőséget teremtve ezzel az aktív pihenésre.

 

Welllness

Kolping Hotel**** Spa & Family Resort
A 10 hektáros parkban fekvő, 450 férőhelyes alsópáhoki Kolping Hotelben minden a családokról szól. Az ország legnagyobb szállodai játszóházában, Bobóországban valamennyi korosztály számára tartalmas programokat szervezünk egész évben. Miközben pedig a kisebbek felügyelet alatt jól érzik magukat, addig a szülők, nagyszülők a wellness részlegben gyógyíthatják megfáradt csontjaikat.

 

Étteremajánló

Becsali csárda
Cím: 8394 Alsópáhok, Dózsa György u. 65.

Hűvösvölgyi Csárda
Cím: 8394 Alsópáhok, Ady E. út 17.

KOLPING Csárda, Söröző, Borozó
Cím: 8394 Alsópáhok, Fő út 120.

 

BALATONFÜRED

 

Látnivaló

A gyógyulni vágyók nem csupán a kellemes klímára számíthatnak, hanem Füred szénsavas forrásainak messzeföldön jól ismert hatására is. A források vizét ívókúrákra, az 1730-as évektől kezdve pedig fürdőzésre is használták.

Ma az itt működő Állami Szívkórházban hasznosítják gyógyászati céllal a források vizét. A városban sok szívbeteg nyerte vissza egészségét, köztük a Nobel díjas, hindu költő, Rabindranath Tagore 1926-ban, akiről az azóta világhírnevet szerző, tóparti sétányt is elnevezték.

 

Látnivalók

Lóczy barlang

A város központjától autóval 5 perc alatt, gyalog ½ órás sétával elérhető barlang megtekintése érdekes kiegészítője lehet Balaton környéki programunknak. A fokozottan védett barlanghoz turistajelzés vezet a vasútállomástól (zöld sáv) és a Jókai-kilátótól (zöld háromszög). A barlangot szép és változatos oldásformák, a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik.

A Tamás-hegy nyugati oldalában 1894-ben feltárt és 1934-ben megnyitott barlang jelentős természeti és idegenforgalmi értékkel rendelkezik. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent középső-triász korú, látványos mészkő rétegek zárják körül a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire.
A barlang utcai ruhában, villanyvilágítással és szakszerű vezetés mellett látogatható.

Többek közt a fenti témakört is érintő, játékos természetismereti és kultúrtörténeti kérdéssorral találkozhatsz a Kankalin-füzetekben. Ez a kiadvány a bemutatóhelyeken megvásárolható. 

Wellness

Hotel Silver Resort****
A Hotel Silver Resort**** Balatonfüreden, a parti városrész központjában, a Tagore sétány és a hajókikötő, valamint a reformkori városrész közvetlen szomszédságában, a vízparton nyújt minden igényt kielégítő szolgáltatást az aktív pihenésre és üdülésre vágyóknak, a vitorlázás szerelmeseinek.
Luxus lakosztályok, római fürdőkultúrát idéző wellness részleg, Portunus Étterem gazdag svédasztalos kínálattal, Sunset à la carte étterem magyaros és nemzetközi, valamint mediterrán ételspecialitásokkal, saját yacht kikötő, mediterrán korzó exkluzív üzletekkel...



Étteremajánló

Stefánia Vitorlás Étterem
Balatonfüreden közvetlenül a vízparton található a Balaton egyik legszebb fekvésű vízparti vendéglátóhelye a Stefánia Vitorlás Étterem.
A több mint 100 éves épület-mely először evezősház, majd Stefánia Yacht egylet volt-nevét érdemes megjegyezni. Napsütötte teraszán egyszerre 600 vendég gyönyörködhet a karnyújtásnyira ringatózó vitorlások gyülekezetében, és a csodálatos Tihanyi-félsziget látványában. Az étteremben a hagyományos ételek mellett különlegességeket is találhatunk. A borlap minőségi borokat kínál. A cukrászdában páratlan a fagylalt-és süteményválaszték.



Balatoni Borok Háza
Cím: 8230 Balatonfüred, Blaha Lujza u. 5.

 

 

BALATONGYÖRÖK

Látnivaló

Balatongyörök a Keszthelyi- és a Szigligeti-öböl által határolt földnyúlványon helyezkedik el. A terület az őskor óta lakott volt. A kőkorszakból kőbalta, a Kr.e. III. századból rézfejsze került elő. A Kr.u. III. századból származó római telep és fürdő maradványait tárták fel a Balaton-parttól párszáz méterre a Szépkilátó tövében.


A strandhoz szükséges területet Festetics (II.) Tasziló gróf adta át a györökieknek tulajdonjoga megtartása mellett. Az 1910-es években parkosították a strand területét. Az akkor ültetett platánsor ma is dísze a strandnak. A fürdőtelepet 1920-ban üdülőhellyé nyilvánították, 1932-ben elkészült a strand melletti móló.

A hajdan egy Balaton-parti utcából álló településen a fürdőélet megindulása miatt megkezdődtek az építkezések, kialakult a villasor, új utcák születtek. 1990-ben a község elnyerte az Európa legszebb falvainak járó Európafalu (Prix d'Honneur) címet.

 

Wellness

Hotel Panoráma
A teljesen felújított szálloda új uszoda-élményfürdővel várja vendégeit, szauna, infraszauna, gőzkabin, kardiofitness gépekkel felszerelt terem, gyermekjátszó szoba , biliárd, csocso, kerékpárkölcsönzés, különféle masszázsok igényelhetők, szolárium, Adsl internet portál, kirándulások szervezése.

 

Étteremajánló

Boszorkány konyha
Cím: 8313 Balatongyörök, Mogyorós u. 50.

Gesztenye Csárda
Cím: 8313 Balatongyörök, Kossuth u. 68.

Szőlőskert Fogadó
Cím: 8313 Balatongyörök, Zsölleháti u. 1. (71-es főút, 96. km)

 



BALATONALMÁDI

 

Látnivaló

Balatonalmádi a Balaton északi partjának egyik festői szépségű fürdőhelye, ahol nincsenek nagy távolságok, és ahonnan semmi sincs messze. A város a Balaton északkeleti csücskében fekszik a víz felé nyitottan, nyugati és északi oldalról dombokkal övezve, amelyek mintegy szélárnyékot teremtve megóvják a települést az uralkodó szelektől. Ez az egyedülálló természeti adottság párosul a kellemes mediterrán jellegű éghajlattal.



A domboldalakon évszázadok óta szőlőműveléssel foglalkoznak a helyi borászok, és pincéjükbe szívesen látják az odalátogatókat. Vörösberény zegzugos utcáin sétálva még érezni az ezer éves balatonfelvidéki falu hangulatát. A változatos természet, a régmúlt emlékei, a szíveslátás és az aktív pihenés megannyi lehetősége teszik színessé a kirándulók, turisták itt töltött napjait.

 

Wellness

Ramada Hotel & Resort Lake Balaton
2005-ben megnyílt a Balaton első, nemzetközi standard szerint épített és üzemeltetett, egész évben nyitva tartó, négycsillagos konferencia, wellness és resort szállodája, a balatonalmádi...

Nereus Park Hotel
A közvetlen Balaton parti Nereus Park Hotel*** Balatonalmádiban a 71. számú útról jól megközelíthető helyen fekszik. A szálloda közvetlenül a Balaton partján található gyermekbarát...

 

Étteremajánló

"Ágnes Asszony" Vendéglője
Cím: 8220 Balatonalmádi, Vörösberény, Széchenyi u. 9.

HALÁSZKERT Étterem
Cím: 8220 Balatonalmádi, Martinovics u. 24.


BALATONKENESE

 

Látnivaló

A kenesei Magas-part /Soós-hegy/ ékessége a már messziről is jól látható Soós Lajos emlékoszlop, mely 1927 óta magasodik a domb tetején. Barlangok taglalják a meredek hegyoldalt, amiket a népnyelv Tatárlikaknak nevez. Azt tartják róluk, hogy a tatárok elől menekülők vájták őket a partoldalba, később a török elől is ide bujdostak a helybeliek.  

 

Wellness

Hotel Marina Port****
A négycsillagos balatoni szálloda szolgáltatásai: saját strand, beltéri úszómedence, jacuzzi, szauna, fitness terem, tenisz, szolárium, masszázs, fodrászat, kozmetika, játszótér.

 

Étteremajánló

Eleven Cukrászat
Cím: 8174 Balatonkenese, Óvoda u. 10-12.

Puszta Csárda és Lovasudvar
Cím: 8174 Balatonkenese, Bajcsy-Zsilinszky u. 47.

 

 

GARABONC

 

Látnivaló

Garabonc a Kis-Balaton partján fekvő, 810 lelkes település. A hely olyannyira meghatározza az itt élők életét, hogy keresve sem találni olyan családot, amelynek tagjai ne horgásznának, halásznának. Elhelyezkedése kedvező, Hévíz - Keszthely - Zalaapáti - Zalakaros - Nagykanizsa útvonal mellett fekszik. A legközelebbi vasútállomás azonban mintegy 10 km-re, Zalakomárban van.


A „Kránicz- borház” az elsők között valósította meg a „borút”-rendszerű vendéglátást a szőlőhegyen. Az átutazók megtekinthetik Tóth Gábor művészi színvonalú Kis-Balaton Galériáját. A településen él és alkot Lichtenwaller Zoltán festőművész , akinek alkotásaival az ország több kiállítóhelyén, a legkülönbözőbb tárlatokon találkozhat a közönség. A kisfalun végigsétálva kigyönyörködhetjük magunkat a régi szép házakban, a két katolikus templomban és a harangtoronyban.

 

Szállás, étterem

Villa Natura
Zalakarostól 1km-re , csodálatos természetes környezetben található a Villa Natura 3 csillagos Hotel. Étterem, kávézó, biliárd, infraszauna, masszázs, fitneszgépek valamint csónakázás, horgászat várja a nyugalmat kereső vendégeket.

 

 

GYENESDIÁS

 

A kedves kis Balaton parti település Keszthelytől 2, Hévíztől 7 km-re. Gyönyörű természeti környezetben fekszik: északról a Keszthelyi-hegység békés lankái határolják, délről a Balaton hullámai mossák. Állandó lakosainak száma meghaladja a 3.500 főt. Három korábbi település - Gyenes, Falud és Diás - helyén alakult ki, a török hódoltságot követő időben. Kiemelkedő jelentőségű az Európában elsők között, 1653-ban itt kiadott a környék szőlőművelését szabályozó Diási Hegyközség törvény, mely 1949-ig volt érvényben. Gyenes és Diás egyesülésével 1840-ben kapta a település nevét.

 



Wellness, egészség, szállás

Zöldház Egészség Centrum

Az első bio panzió Magyarországon, ahol a bio étel és italkínálat mellett a szobák felszereltsége is egyre természetbarátabb lesz (pl. tönkölypelyva párna, fenyő bútorzat stb.) A vendégek az üdülés alatt megismerkedhetnek az életmódváltás lehetőségeivel és az ehhez szükséges ételkészítéssel, alkalmuk nyílik résztvenni esti tornákon, szaunázni vagy nappal ígénybe venni egészségmegőrző szolgáltatásokat (masszázs, Bioptron lámpás kezelés, méregtelenítés stb).

Igyekszenek hasznosítani azokat az életmóddal, étkeztetéssel kapcsolatos tapasztalatokat, melyeket az elmúlt években szereztünk a vendéglátásban és a családunkban. A Zöldházban szeretnének gyakorlatban bemutatni az általunk "Hét Vezér" programnak nevezett módszert. Lényege a "minden napra egy gabonát" elv alapján készített étrend.

Programjaikban a rendszeres mozgás, és az immunrendszert erősítő kezelések, módszerek alkalmazása szerepel, melyek otthon is megvalósíthatóak. A szállás és a kapcsolódó oktató-, életmód tanácsadó programokon, főzőtanfolyamokon kívül reform-, bioélelmiszer alapanyag-, és készételkínálattal igyekszenek a környék lakóit és üdülő vendégeit ellátni.



KEHIDAKUSTÁNY

 

Kehidakustány település három, valamikor önálló falucskából Kehida, Kustány és Barátsziget községekből alakult. A falu körül meglévő források, friss patakok a Zala folyó, az erdők és a rétek, mindezen kiváló természeti adottságok már évezredek óta vonzotta az embereket. A legkorábbi településnyomok a Bronzkor végéről, Krisztus előtt XIV-VIII. századból származnak, Barátsziget területéről.

 


 

Látnivaló: Deák-kúria


A dombon már a középkorban is nemesi udvarház állt, melyet a török időkben erődítménnyé alakítottak, s amely aztán 1588-ban elpusztult. A széles, zárt folyosó lakószobák előtti részén Deák Ferenc faragóműhelyt rendezett be magának, gyakran időzött itt, számtalan apróbb-nagyobb faragványt készített saját örömére, barátai, ismerősei megajándékozására. Deák Antal és Ferenc idejében a ház átépítésére nem került sor, csak a 19. század végének akkori tulajdonosai, a Baronyi testvérek végeztek rajta kisebb átalakítást. Az 1920-as években az északi szárny nyugati végéhez épített toldással nyerte el az épület mai külső képét. 2003-ban, Deák Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából a kúriát kívül-belül felújították. Keleti szárnyában, mely a földesúr lakrésze volt, A haza bölcse, Zala büszkesége címmel Deák Ferenc alakját, életútját, máig érvényes gondolatait bemutató állandó kiállítás nyílt.

Kehida Termál Gyógy-és Élményfürdő

A Kehida Termál Hotel****, Hertelendy Ház****, Élményfalu*** változatos szobatípusokat kínál wellness hétvégék, családi üdülés, gyógykúrák idejére. Családbarát szálloda maximális kényelmet biztosít kisgyermekkel érkezők számára speciálisan kialakított szobáival, valamint széles körű bababarát szobai bekészítéseivel. Családi wellness programjaik keretében masszázsokat, testkezeléseket, aromafürdőket, babaúszást, a Csemete Kuckóban gyermek programokat kínálnak a fürdőzés kiegészítéseképpen.

 

Étteremajánló

Malomkő Vendéglő
Cím: 8784 Kehidakustány, Petőfi u. 1.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL