KÖZÉRZET

Elengedni és meggyógyulni

Szerző:
Szabó Anna
A kineziológus segíti kliensét életvitele fejlesztésében, testi-lelki-érzelmi egészsége megőrzésében, betegségek megelőzésében, az öngyógyítás beindításában és a személyiségfejlődésben.


Tudtad?

Gordon Stokes, Daniel Whiteside és Candace Callaway dolgozta ki a kineziológiát )görög szóösszetétel, kinesis = mozgás, logos = tudomány). Szó szerint a test mozgásának tanulmányozását jelenti. Holisztikus gyógymód és komplementer jellegű képesség-, készség- és személyiségfejlesztő módszer pedagógiai és pszichológiai elemekkel kiegészítve. A kiegyensúlyozott energiaáramlás útjában álló akadályok feloldását célozza, beindítva a szervezet öngyógyító mechanizmusát.

A módszer célja, hogy a kiegyensúlyozott energiaáramlás útjában álló akadályokat feloldja. A kineziológia-mint holisztikus egészségügyi rendszer - az önbizalom, az öngyógyítás, önfejlesztés lehetőségét, eszközeit adja kezünkbe. Alapja a múltból származó érzelmi stressz feloldása. Izomteszteléses módszert használ. A kineziológiai izomtesztelés lehetővé teszi, hogy tudatos emlékezés nélkül felderítsük azokat az eseményeket, amelyek az egymásra épülve létrehozzák a jelenlegi problémát. Agyunk számítógéphez hasonlóan tárol minden információt.

Minden, amit egyszer már átélt az lenyomatot hagy az agyban. Az agy egy része a régi élményeket összehasonlítja a jelen helyzettel és ha hasonló információt érzékel lekapcsolja az előagyi működést. Az akciót egy reakcióval helyettesíti. A régi negatív tapasztalatok emléke jelen van és hat mostani döntéseinkre, még ha tudatosan nem is emlékszünk rá. Ekkor jönnek létre a blokkok. A módszer feloldja a negatív érzelmeket és segíti a szabad döntést. Ez a módszer segítséget nyújt abban, hogy az emberek legyűrjék a negatív hatásokat, amelyek a múltban elfogadott vélemények és kritikák váltottak ki bennünk. Gondolatainknak teremtő ereje van, félelmeink pedig képesek megbetegíteni a lelket, és ha nem szűnnek meg, idővel a testet is. Éppen ezért fel kell dolgoznunk a bennünket ért negatív hatásokat.



Mi történik a kezelésen?

Az első kezelésen a kliens elmondja, hogy miért jött, mely az a probléma, amin változtatni szeretne. Amennyiben több problémája is van akkor azt ún. izomteszteléssel, - ami az egész kezelés alapja - megkeressük, melyik az, amelyik a leginkább megoldásra vár, és esetleg ennek a problémának az oldása a többi problémát is oldja. Amint ki-, illetve felszínre kerül a gond, a kliens feladata ezzel a problémával kapcsolatban egy megfelelő mondat megfogalmazása, amiről az aznapi oldás szólni fog.

Ezután következnek az előtesztek, melyek segítségével megnézzük, hogy a kliens izmai megfelelően működnek-e. Amint ezzel minden rendben, kezdődik a kineziológiai oldás.

Először a jelenben dolgozunk. Itt megkeressük, hogy szükséges-e valamilyen korrekciót elvégeztetni a klienssel. Amennyiben igen, azt el is végeztetjük vele.

Majd egy újabb izomteszt segítségével megkeressük az ún. okozó kort, majd a legjobb megértés korát és az ezekhez kapcsolódó egyéb olyan információikat, mint pl. azt, hogy a viselkedési barométeren milyen érzelmi töltés párosul az adott problémához. Miután megtaláltuk azt a kort, ahonnan a jelenbéli probléma ered, keresünk egyéb olyan információkat, melyek segítenek a kliensnek abban, hogy be tudja azonosítani azt az eseményt a múltban, amely nagy valószínűséggel a jelenbéli probléma okozója. Célja, hogy párhuzamot vonva a jelennel pontosan megértse mi az, amin változtatnia szükséges ahhoz, hogy a problémája megszűnjön és boldogabb, kiegyensúlyozottabb életet éljen.

Következő lépésként ismét megnézzük, hogy szükség van-e valamilyen korrekciós gyakorlatra ahhoz, hogy az energiablokk oldódni tudjon a múltban, hiszen ha a múltban kialakult blokkokat oldjuk, azzal oldjuk a jelenben lévő blokkokat is.

Mindezek után következik az ún. betáplálás, ahol a kitesztelt viselkedési barométer pozitív oldalát tápláljuk be, és ezekkel a pozitív megerősítésekkel hozzuk vissza a klienst a jelenbe.

A jelenben még egyszer leteszteljük, hogy szükséges-e korrekcióra. Ha igen, azt elvégeztetjük a klienssel. Mielőtt az oldást befejeznénk megnézzük, kell-e valamilyen feladatot adnunk a kliensnek „házi feladatként”. A gyakorlatok nagyon egyszerűen elvégezhetők. Mindezek végén befejezzük az oldást, melynek végeztével kiteszteljük, hogy szükséges-e egy újabb kezelés és ha igen, arra mennyi idő múlva lesz szükség.

 

Hogyan működik a kineziológia?

Az agyunk, a fogantatásunk pillanatától fogva elraktároz minden eseményt attól függetlenül, hogy tudatosan emlékszünk-e rá vagy sem. Minden egyes eseményt rögzítünk a jelen pillanatig. Az izomtesztelés segítségével a tudatalattiban lévő információkat tudjuk felszínre hozni.

Az izomteszt azon alapul, hogy a negatív érzelmek hatására az izom elgyengül. Ez pontosan olyan, mint amikor valakivel rossz hírt kell közölnünk, de mielőtt még ezt megtennénk megkérjük üljön le, mivel ha ezt nem tenné, a rossz hír hallatára az izmok elernyednek és az illető összeesne. Minden egyes negatív szituáció esetében, az agy először a múltban elraktározott események között kezd keresni hasonló helyzetet és a jelenben ennek megfelelően kezdünk el cselekedni. Az agy a régi élményeket összehasonlítja a jelen helyzettel, és ha hasonló információt érzékel, lekapcsolja az előagyi működést. Az akciót egy reakcióval helyettesíti, ekkor jönnek létre a blokkpontok. A jobb agyféltekét is lekapcsolja, hogy ne tudjunk új megoldási lehetőséget keresni. Ilyen esetben az életre múltbeli tapasztalatainkkal csak reagálunk, ahelyett, hogy szabad választásunk szerint cselekednénk, és új utakat keresnénk a helyzet megoldására. Ezáltal megragadunk a múltban és a kiépült blokkjaink meggátolnak bennünket abban, hogy új lehetőségeket válasszunk.

A kineziológia a jobb és a bal agyfélteke illetve azok energiavesztését kívánja koordinálni. A bal agyfélteke logikán alapuló, elemző agyfélteke részleteket lát. Ezzel szemben a jobb agyfélteke az egész képet látja, itt lakozik a kreativitás. Amíg nem töröljük a negatív blokkokat, addig mindig ugyanazokat a hibákat fogjuk elkövetni az életünkben. Amikor megváltoztatjuk az elképzeléseinket saját magunkról, megváltoztatjuk az életről alkotott élményeinket is.

 

Miért fontos a blokkok feloldása?

A blokkok feloldása fontos, mivel a múltban átélt traumáink semlegesítése meg tudja változtatni a jelenünket és ezáltal egy boldogabb jövőt tudjunk magunknak létrehozni. A múlt emléke megmarad a kineziológiai oldás után is, de már nem fog negatív érzelmi töltés kapcsolódni hozzá. A múlt sérelmeinek oldásával akár olyan képességek is előjöhetnek, melyek eddig rejtve voltak. Amennyiben nem oldjuk a blokkokat, akkor az új választási lehetőségeink felismerésében korlátozzuk magunkat. Ugyanakkor ezen blokkok egy idő után fizikai szinten betegséget is okozhatnak. Adjuk meg magunknak a választás lehetőségét, hiszen miért kellene úgy leélnünk az életünket, hogy azt érezzük nincs választásunk?

 

Mennyire hatásos, mitől függ, hogy valakinél működik, míg másnál nem?

Abban az esetben, ha valaki valóban szeretne változtatni az életén, nagyon hatásos a módszer. Azokban az esetekben azonban, ahol a kliens nem önszántából jön el egy kezelésre vagy kényszer hatására döntött a kezelés mellett, a módszer nem valószínű hogy hatásos lesz. Akkor sem lesz hatásos a módszer, ha a kliens kívülről várja a segítséget, ugyanakkor ő maga semmit nem tesz azért, hogy változzon. Ha nem csinálja meg a házi feladatot vagy ha nem vesz részt elég kezelésen és nem veszi a fáradtságot, hogy megfigyelje önmagán a változást. Ha nem vállal felelősséget a probléma megoldásáért.

Fontos tudni, hogy mi magunk vagyunk a felelősek a saját életünkért! Mi vagyunk az egyetlenek, akik tudunk változtatni rajta, de ahhoz tennünk is kell!

A kineziológia hatékonyan segít az alábbi problémák esetében:
• Depresszió
• Beilleszkedési nehézségek
• Tanulási problémák
• Félelmek
• Fóbiák
• Függőségek
• Kommunikációs problémák
• Pánikbetegség
• Párkapcsolati problémák
• Családi konfliktusok
• Munkahelyi problémák
• Lelki eredetű problémák
• Szorongás
• Szenvedélybetegségek
• Viselkedészavarok
• Önbizalomhiány
• Önértékelési zavar
• Döntésképtelenség
• Útkeresés
• stb.

Minden olyan életvezetési probléma esetén, ami zavar bennünket és valóban akarjuk annak megváltoztatását. Amikor úgy érezzük, hogy elakadtunk és kell egy segítség, mert már egyedül képtelenek vagyunk megoldani a problémát. Segít önismeretünk, kreativitásunk, képességeink fejlesztésében, sorsunk tudatos irányításában és életminőségünk javításában. Minden problémára alkalmazható, hiszen minden probléma mögött általában valamilyen lelki ok áll.
A kineziológia segítségével újra tudjuk formálni múltunkat és meg tudjuk változtatni a jelenben történő észleléseket.

Ismerd be és oldd a múlt negatív aspektusait! Érezd újra a siker kellemes emlékét! Találd meg azokat az időket, amikor még nem voltál depressziós, beteg., stb.!

Nem vagy kiszolgáltatva a múlt hiedelmeinek. Minél előbb hozzákezdesz cselekedni az újak alapján, annál előbb leszel kiegyensúlyozottabb, egészségesebb és boldogabb, testben és lélekben egyaránt.

 

Kőszegi Zsuzsanna
kineziológus, Bach-virágterápia tanácsadó
mobil: 06 70/607-1715
email: naturterapia@hotmail.com

Kérdezd szakértőnket!

 



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL