UTAZÁS

Budapest környéki kirándulóhelyek

Szerző:
Szabó Anna
Számtalan budapesti kiránduló hely van, amit érdemes megismerned neked is. Ha vidéki vagy azért, hogy megszeresd a fővárost, ha budapesti akkor pedig azért, hogy elfelejtsd a zajos, büdös hétköznapokat és ne haragudj rá.

 

NORMAFA

A monda szerint Normafa lejtő tetején állt egy vén bükkfa, amely egy monda szerint Mátyás király születésekor sarjadt. Több ízben villámcsapás érte. Írók, költők, művészek kedvelt kirándulóhelye volt. 1840-ben itt énekelte Bellini: Norma című operájának nagyáriáját Schódelné Klein Rozália, európai hírű énekesnőnk. Ettől kezdve a korábban Viharbükknek nevezett fát Normafának nevezték. A korhadt faóriás 1927. június 19-én, vasárnap délelőtt dőlt ki. Később egy oszlopra erősített tábla Devecseri Gábor soraival jelezte, hogy ott állott a Normafa. Emlékére a főváros 1962-ben egy új bükkfát ültetett, az eredeti fa helyén ma emléktábla áll. A kidőlt fatörzset a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el, hogy a mészköves bevonat örök időkre konzerválja. Időközben azonban megfeledkeztek róla, és a vízesés falához támasztott törzset a reárakódott, vastag mészbevonat elválaszthatatlanul odakötötte a falhoz, ma is ott látható.


Látnivalók a Normafa környékén
Séta a János-hegyre

Megközelítés

A Normafa térsége Buda nyugati határán fekszik, nagy része erdőterület, amely a Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozik, és szomszédos a XII. kerülettel.
BKV
A 21-es busszal a Moszkva tértől húsz perc alatt megközelíthető, vagy a Fogaskerekű vasúttal a városmajori végállomásról.
MÁV
Aki kicsinyeivel romantikus utazásra vágyik az erdőn át, az jöjjön a Hűvösvölgy felől Gyermekvasúttal a hegyre.
Autó
A legnagyobb probléma a hétvégi autós áradat parkolása, amely sokszor lehetetlen körülményeket teremt, így érdemesebb autóikat az említett csomópontok közelében hagyni, és tömegközlekedési eszközzel tovább utazni.
Kerékpár
A Fogaskerekűvel a kijelölt helyen lehet kerékpárt szállítani, de a sportosabbak nyugodtan vágjanak neki az emelkedőnek.
Gyalog
Rendszeresen indulnak teljesítménytúrák a Moszkva térről, ezért bátran ajánljuk, hogy jöjjenek akár gyalog is a hegyre azok, akik kedvelik a hegymászást.

Az 529 méter magas János-hegy a főváros legmagasabb pontja. Nevének eredetéről szintén több változat kering. A legérdekesebb talán ezek közül Hunyadi János nevével fonódik össze. A nádor szívesen vadászgatott a környéken. Egy napon orvgyilkosok támadtak rá, de a leánya élete árán meghiúsította a merényletet. Később Mátyás a merénylet helyén egy kápolnát emeltetett Szent János tiszteletére.

A hegy már a 19. században kedvelt kirándulóhely volt. 1882-ben Erzsébet királynő is ellátogatott a tetejére, az ő tiszteletére nevezték el az évtizedekkel később épített kilátótornyot Erzsébet-kilátónak. Az építmény 1908- 1910 között épült Schulek Frigyes tervei alapján neoromán stílusban. Majdnem 24 m magas, 3 körteraszát 2 csigalépcsőn lehet elérni, a legfelső szintre pontosan 100 lépcsőfok vezet. A kilátóból egész Budapest, a budai hegyvidék látható. Kivételesen kedvező légköri viszonyok esetén a Magas-Tátra hófedte csúcsai is előtűnnek.

Az 1970 óta működő Zugligeti Libegő a budai hegyek egyik legérdekesebb műszaki látványossága. A drótkötélpálya több mint 1 km hosszan viszi fel az utasokat a János-hegy közelében levő Hármaskút-tetőre. Mindössze 4 km/h-s sebességgel halad (ami lassabb, mint a metró mozgólépcsőinek sebessége) így utazás közben kedvünkre gyönyörködhetünk a kilátásban.

 

Séta a Széchenyi-hegyre

A városból a Széchenyi-hegy tetejére a Fogaskerekű Vasút visz föl. 1874-ben épült, ez volt a világ harmadik hegyi vasútja. Korábban a környéken néhány tehetősebb budai polgár épített villát, ekkor azonban még csak gyalog vagy lóháton lehetett megközelíteni a Sváb-, és Széchenyi-hegyet. Később felmerült az új negyed közlekedési lehetőségeinek javítása.
A vasút két hónap alatt elkészült ám ekkor még csak a Sváb-hegyig közlekedett. 1890-ben hosszabbították meg a Széchenyi-hegyig a vonalat.
A Fogaskerekű Vasút Művész úti megállójánál találjuk a Széchenyi-emlékművet és -kilátót. Az emlékművet 1860-ban emelték gróf Széchenyi István tiszteletére. A kilátót Ybl Miklós tervezte. Eredetileg a Városliget bejáratánál állították fel. 1898-ban azonban a Millenniumra való készülés idején, a Hősök tere kiépítésekor áthelyezték ide Széchenyi-hegyre, a Széchenyi-emlékmű közelébe.

 

Séta Makkosmáriára

A Normafától a zöld kereszt jelzésen haladva a Budakeszi erdőn keresztül érünk el Makkosmáriára. A hangulatos erdei tisztáson gyönyörű kis templom fogad minket.

A legenda szerint ezen a helyen Traub János nevű legénynek 1731-ben csodálatos látomása volt: az egyik tölgyfánál megjelent neki Krisztus szenvedő arca. Később súlyos betegségbe esett, és fogadalmat tett, ha felgyógyul, megjelöli korábbi látomása helyét. Gyógyulása után egy budai mestertől olajfestményt vásárolt, mely Szűz Máriát ábrázolta a kis Jézussal. A képet felfüggesztette a nevezetes tölgyre (innen a Makkosmária elnevezés), és szerény hajlékot épített fölé. A ma itt látható Mária kép az eredeti festmény másolata. A rét szélén épült római katolikus templomot 1748-ban alapították, melyet 1948-ban Zichy Miklós támogatásával építettek újjá.

 

Étteremajánló

Pergola Cafe
A Hotel Normafa épületében található étterem és terasz elegáns, ugyanakkor kötetlen hangulatú időtöltésre csábít. A magyar és a nemzetközi konyha ínyencségeivel, frissen csapolt sörrel, különleges borokkal, teák színes választékával és hangulatos zenével vár mindenkit.


Normafa Grill
Egyedi színvilágával, valamint gazdag étel- és italkínálatával a budai oldal egyik legkedveltebb vendéglátóhelye. Nyáron az ősgesztenyefák által övezett kertjének nyugodt hangulata, télen pedig a gyertyafény és kandalló nyújtotta melegség teszi teljessé a gasztronómiai kirándulást.

 

BUDAKESZI

 

A Budapesthez simuló hegyek közötti völgyben meghúzódó Budakeszi Vadaspark, a fővárostól húsz percnyire található. Az 1979-ben megnyílt Vadaspark célja a hazánkban és az Európában őshonos vadfajok erdei környezetben való bemutatása. A közel huszonhat hektáros területen, a vadbemutató mellett pihenőpark, tűzrakó helyek teszik színesebbé és örömtelibbé a Vadasparkban eltöltött időt.

Ez a hajdani "tilalmazott koronauradalmi erdő" egykor híresen gazdag természeti értékei mai is olyan örökségünk, amely tájökológiai és tájesztétikai jelentőségén túl turisztikai értéket is képvisel. Anélkül, hogy teljesen fel kellene forgatni életünket, szokásainkat, jóformán csak a karunkat kell kinyújtanunk egy olyan, mindenki által elérhető lehetőség felé, amelynek jóvoltából mindenképpen érezhetően hozzájárulhatunk szervezetünk testi felfrissüléséhez, szellemi, lelki feltöltődésünkhöz - zajos, stresszes világunkat hátrahagyva - még akkor is, ha csupán néhány órányi időt tudunk erre szánni. Mindezt, a közel 30 hektárnyi "zöld szigetet" elérhetjük alig 20 percnyire egy 2 milliós, lüktető világvárostól a budai hegyekben.

Megközelítés

Tömegközlekedés
Budapesten a Moszkva térről induló 22-es autóbusszal a Szanatórium utcai megállóig utazva érhetjük el a Budakeszi Vadasparkot. A megállótól a Szanatórium utcán végighaladva, majd a szanatórium szélén húzódó murvás sétaúton húsz perces sétával juthatunk a vadaspark bejáratához.
Útvonal
Személygépkocsival a Moszkva tér felől a Szilágyi Erzsébet fasoron, majd a Budakeszi úton haladjunk Budakeszi határáig. Itt a Szanatórium utcán befordulva annak végéig haladunk, ahonnan táblák segítik az eligazodást. A Vadaspark főbejáratához erdészeti üzemi úton haladva érkezünk el.
Parkolás
Parkolni a MÁV-szanatórium előtti parkolóban, a Kiskegyed-erdő melletti murvás parkolóban, valamint a Vadaspark kijelölt, ingyenes parkolójában, a bejárattól 250 méterre lehet. A Vadaspark kijelölt parkolójában busz parkolására is van lehetőség.

A Budakeszi Vadaspark elsődleges feladata a Buda környéki erdők élővilágának valamint Magyarország más részein, illetőleg az Európában őshonos fajok nagyközönséggel való megismertetése. A természeti értékeket lehetőség szerint eredeti formájában, helyén és érintetlen állapotában őrizzük és mutatjuk be. Ez már önmagában egyedülálló! A bejárattól néhány méterre a park középső részén, a természetes élőhelyükön ritkán megfigyelhető állatok- madarak, farkasok, kisragadozók, rágcsálók életét lehet tanulmányozni. Rövid sétával lehet eljutni a nagyvadak bemutatóihoz és a Vadaspark legmagasabb pontján épített kilátóhoz. A vadasparki kilátóról teljes körkilátás nyújt gyönyörködtető élményt a Hárs-, a Hármashatár-, a Csiki-, a Kakukk-,a Pozsonyi-, a János-, és a Fekete-hegyek irányába.
http://www.vadaspark-budakeszi.hu/



2008 ÉVI NYITVA TARTÁSOK
TAVASZI-NYÁRI
Március 1. és Október 31.között
Hétköznap: 9.00-16.00
A Vadaspark területét a pénztár zárása után 16.30-ig el kell hagyni!
Hétvégén: 9.00-17.00
A Vadaspark területét a pénztár zárása után 18.00-ig el kell hagyni!
Ünnepi nyitva tartás:
Pünkösd vasárnap és hétfőn 9.00 és 17.00 óra között vagyunk nyitva!
ŐSZI-TÉLI November 1.- Február 28.között
Hétköznap: 9.00-15.00
A Vadaspark területét a pénztár zárása után 15.30-ig el kell hagyni!
Hétvégén: 9.00-16.00
A Vadaspark területét a pénztár zárása után 16.30-ig el kell hagyni!
BELÉPŐ DÍJAK
Egyéni látogatók részére:
FELNŐTT JEGY: 700 Ft/fő
GYERMEK JEGY: 400 Ft/fő (2-14 éves korig)
DIÁK ÉS NYUGDÍJAS JEGY: 500 Ft/fő

 

Étterem ajánló

Gesztenyéskert Vendéglő
A 2005-ben megnyílt étterem Budakeszi és a XII. kerület határán található a Budakeszi út végén, ősfás környezetben, kilátással a János hegyre. Az étterem a régi idők polgári hangulatát idézi, melynek vedégtere két ártiumos szintből és egy különálló 1800-as években épült borospincéből áll. A borozóban sommelier közreműködésével borbemutatókat, borvacsorákat tartanak. Tovább!



Tanne Étterem, tovább!


 

VISEGRÁD

 

Szórakozás

Megközelítés, tovább!


 

Visegrádon a Nagyvillám-Kilátó mellett 2 bobpálya kanyarog a hegyoldalban. Létesítményünk 1991 óta üzemel, 2002 óta két pályával várjuk a sportos, lazító élményt kedvelő kirándulókat. A hagyományos medres pályában nyári bobbal, és a minden időjárási körülmények közt használható alpesi bobbal. Eső vagy hó esetén plexi tetővel szereljük fel a bobokat. A lesikló pálya középső kanyarjaiból kitűnő rálátás nyílik a közeli Fellegvárra. A bobpálya kiinduló állomása az erdei Panoráma út mentén található. Itt ülnek bobkocsiba a vendégek és ide érkeznek vissza a lesiklás befejeztével. A 240m hosszú felvonón feljutnak a bobozók a hegytetőre, ahol az oldalra kanyarodó pályában megkezdődik a lesiklás, melyet 11 szerpentinkanyar tesz élvezetessé. A 700 m hosszú lesikló szakaszon kormányzásra nincs gond, csupán egy fékkar segitségével szabályozzuk a sebességünket. Családoknak, csoportoknak, fiataloknak, idősebbeknek egyaránt élvezetes szórakozás.

 

Látnivalók

Fellegvár
A ma látogatható Fellegvár nem az első vár, amely itt épült. Az első vár, amely a tatárjárás során pusztult el, a Sibrik-dombon, az egykori római tábor alapjaira épült. tovább

Királyi Palota
A palota története akkor kezdődött, amikor 1323-ban Károly Róbert a királyi udvart Visegrádra helyezte, ekkor kezdett építkezni a városban. Az épületegyüttes első említése meglehetősen rossz emlékű: a Képes Krónika szerint Zách Felicián itt támadt rá a királyi családra. Károly Róbert idején csak néhány lakóház épült fel és kialakítottak egy lovagi torna rendezésére alkalmas teret, ahol olykor maga a király is nyeregbe szállt.

Mátyás Király Múzeum
Bár a múzeum hivatalosan csak 1952-ban nyitotta meg kapuit, a tudományos feltáró- és gyűjtőmunka már jóval korábban megkezdődött. Viktorin József, Visegrád szlovák származású plébánosa, író, műfordító a szlovák irodalmi nyelv egyik megalapítója az 1866-tól kezdett el Visegrád műemlékeinek megóvásával és a nagyközönség számára történő bemutatásával foglalkozni.

Salamon-torony
A visegrádi kettős várrendszert a tatárjárás után 1250-1260 körül építtette IV. Béla és felesége, Lascaris Mária királyné. A várat az évszázadok alatt az Anjou-királyoktól Hunyadi Mátyásig számos magyar uralkodó bővítette, komfortosította illetve tette a korszerű katonai elvárásoknak megfelelővé.Az alsóvár a kaputoronnyal és őrtornyokkal megerősített erődítésfalakból és egy nagy lakótoronyból állt, amely egyszerre volt uralkodói szálláshely, ispáni lakóhely és katonai feladatokat ellátó erődített épület.

Görgey-ház
A Fő utca 5. számú házban töltötte utolsó évtizedeit, a szabadságharc legendás tábornoka, Görgey Artúr. A megítélése körüli viták már életében elkezdődtek, ugyanis sokan Kossuth vádjával egyetértve, árulónak tartották. Ezek az emberek sokszor szerveztek tüntetést háza elé és megdobálták azt, megkeserítve az agg tábornok életét, aki 1916-ig élt.

Sibrik-domb
Visegrád környékén a Pannonia provinciát védő limes számos maradványára bukkanhatunk. Ezek közül a legjelentősebbek a római tábor maradványai, amelyek a 176 m magas Sibrik dombon láthatók. Az erődítményt a 320-as években I. Konstantin alatt építették. Alaprajza deltoid volt, és tornyok védték. A népvándorlás kori pusztulás után, maradványai felhasználásával Szent István ispánsági központot hozott itt létre, ami mellett építették 1009 előtt a város első templomát. Ennek helyén Salamon nagyobb főesperesi templomot építetett. A tatárjárásig ez volt a város központja, akkor azonban elpusztult. A domb történeti jelentőségét és emlékeit az 1970-es évek elején Szőke Mátyás vezetésével tárták fel a régészek.

Még több műemlék, múzeum!




Wellness

Thermal Hotel Visegrád****superior
A Dunakanyar legújabb gyógy-, wellness-, konferenciaszállodája Visegrád mellett, a híres Lepencei Strandfürdő közvetlen szomszédságában fekszik, melynek 174 minden igényt kielégítően felszerelt szobájából gyönyörű kilátás nyílik a Dunára, a Börzsönyre, a Visegrádi–hegységre és a Visegrádi Várra.
A hotel 2004. április 1-én nyitotta meg kapuit és azóta fogadja a felfrissülni, pihenni vágyó, konferenciákra, csapatépítő tréningekre érkező Vendégeket.


 

Étteremajánló

Nagyvillám Étterem
A tradícionális magyar konyha fogásai mellett vad- és erdei gombás ételeket is felszolgának, amelyeket az étterem mellett termesztett, illetve vadon termő fűszernövények felhasználásával varázsolunk utánozhatatlanná. A hagyományos tárkonyos vadragulevesük mellett titkos receptúráik alapján pácolt húsokkal, grillspecialitásokkal és egyéb meglepetés finomságokkal várnak mindenkit.

További visegrádi éttermeket idekattintva érhetsz el!


 

 

DOBOGÓKŐ

 

Megközelítés

Dobogókő és Budapest távolsága 25-30 km, így fél óra alatt elérhető. Budapestről Pomázon és Pilisszentkereszten át vezet egy jó minőségű, még télen is könnyen járható műút Dobogókőre. A Budapest felől érkezők számára legcélszerűbb útvonal: Az Árpád-híd budai hídfőjénél válassza a 11-es főutat, s haladjon Szentendre irányába. Ezt az utat Szentendre déli határánál hagyja el és ott kanyarodjon Pomáz - Dobogókő felé. Pomázt elhagyva Pilisszentkereszten át megérkezik
Dobogókőre.

Amennyiben a 10-es főúton hagyja el Budapestet, Pilisvörösváron át Pilisszántón és Pilisszentkereszten keresztül tudja megközelíteni Dobogókőt, de számítania kell arra, hogy ez az útvonal nagy havazás esetén nehezen járható! A sípálya a nagy parkolótól kb. 700 méterre, a Zsindelyes büfénél található.

Látnivalók

Turista emlékpark
A dobogókői nagy parkolótól néhány méterre található a Turista Emlékpark.
Itt a báró Eötvös Lóránd Menedékház épületével ismerkedhetünk meg. Megépülésének előzménye a Klastromkúthoz kötődik, ugyanis Dr. Téry Ödön és Thirring Gusztáv kezdeményezésére 1888. Szeptember 24-én itt született meg a Magyar Turista Egyesület megalapításának gondolata. Kezdetben rengeteg kritika érte a meginduló turistáskodást, azonban 1891-ben elfogadták aTuristaszervezet megalakítását. Dr. Téry Ödön és Thirring Gusztáv javaslatára Dobogókőt jelölték ki az első menedékház megépítésére, ami Pfinn József tervei alapján készült el 1897-98-ban. A házat a későbbiekben, 1983-84-ben felújították. Ma a Testnevelő- és Sportmúzeum természetjáró kiállításának ad otthont. A Turista Emlékpark területén található továbbá az I. világháborúban életüket vesztett természetjárók 1931-ben emelt emlékműve, továbbá egy fafaragásokkal díszített,
1993-ban készített kút is.

 

Étteremajánló

Platán Panzió
A barátságos hangulatú, családias panzióban igazi gasztronómiai kikapcsolódás az étkezés is. Használjuk ki a jó időt, mert ilyenkor ősszel még igénybe vehetjük az óriási fapallós szabadtéri teraszt is.

 

HÁRMAS HATÁR HEGY

 

 

 

Megközelítés

Kolossy tértől 65-ös busszal a végállomásig, onnan 15 perc séta a Szépvölgyi úton a legfelső parkolókig.

A Hármashatár-hegy csoportja mind geológiai, mind a növény-, és állatvilág szempontjából különösen értékes részét képezi a Budai-hegységnek. Kialakulása mintegy 25 millió évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Budai-hegység kiemelkedett majd rögökre töredezett. A törések mentén egyes rögök magasba emelkedtek, mások lesüllyedtek, és kialakult a hegység gazdag és változatos formavilága. A miocéntól (8-26 millió éve) kezdődően a hegység porózusabb mészköves részeinek hálózatában összefüggő vízáramlási rendszer alakult ki, melynek eredményeképpen a hegységben több mint 150 barlang jött létre. A főbb felszíni formák csoportosulásának, a kiemelkedés mértékének figyelembe vételével a Budai-hegység több tájra osztható. Az egyik ilyen táj, a Hármashatár-hegy csoportja. Ebbe a csoportba - északról délre haladva - a következő hegyek tartoznak: Felső-Patak-hegy, Szarvas-hegy, Tök-hegy, Csúcs-hegy, Vihar-hegy, Hármashatár-hegy, Mátyás-hegy, az Újlaki-hegy, Kecske-hegyek (Alsó-, Felső-), Látó-hegy, Remete-hegy, Vaskapu-hegy, Tábor-hegy, valamint a Ferenc-hegy, Szemlő-hegy és Rókus-hegy rögsora zárja a sort. A Hármashatár-hegy legnagyobb része triász korú szaruköves dolomitból áll. Emellett a hegyen többféle mészkő is található. A dolomitrög lábánál a szőlőtermesztéshez kedvező talajt képző, lösszel fedett kiscelli agyag takarja a felszínt.

 

Látnivaló

Az egykor még külön barlangként ismert Pálvölgyi-, és Mátyás-hegyi-barlang 2001-es összenyitásával Magyarország második leghosszabb (összesen 18,7 km) barlangrendszere jött létre. A többi budai barlangtól eltérően e barlangrendszer cseppkövekben gazdag. Függő- és állócseppkövek mellett cseppkőzászlók, és barlangi gyönggyel (koncentrikus mészlerakódással keletkező képződmény) bélelt medencék is találhatók. Bejárata a II. kerületben, a Szépvölgyi u. 162. sz. alatt található. Másik közeli, szabadon látogatható barlang a Szemlő-hegyi-barlang. Feltárt hossza több mint 2 km, függőleges kiterjedése 50 m. Jellegzetes formaelemei a gömbfülkék, gömbüstök. Bejárata a Pusztaszeri u. 35. szám alatt van. A barlang gyógyászati célokat is szolgál: a barlangi terápia során asztmás, allergiás gyermekeket kezelnek. Érdekes, de csak engedéllyel látogatható barlang a Ferenc-hegyi-barlang, amelynek bejáratát 1933-ban csatornaásás közben találták meg. A József-hegyi-barlang a Budai-hg. harmadik leghosszabb (5,6 km), fokozottan védett barlangja. Falait gömbfülkék, üstök, hófehér borsókő, változatos színű és formájú cseppkőképződmények gazdagon díszítik. A 70 m hosszú Tábor-hegyi-barlang elől nagyszerű kilátás nyílik Óbudára. Bejáratának közelében az 1931-es ásatások során több jégkorszakbeli emlős csontjaira bukkantak.

A Látó-hegyi Árpád-kilátóból páratlan szépségű kilátás nyílik a városra. A székely stílusú építmény 1929-ben Glück Frigyes kezdeményezésére épült meg. A közeli Vaskapu-hegyen emelkedő meredek falszerű dolomitrög az Apáthy-szikla. Környéke 1977 óta természetvédelmi oltalom alatt áll. A Kecske-hegyen található a híres Oroszlán-szikla, amely kis szobrászi beavatkozással lett ilyen formájú. Az oroszlán "fejét" 1946-ban lerobbantották, így már csak a csonka kőtömböt láthatjuk. A környező hegyekben egykor sok kőbánya, kőfejtő működött. A kőbányák melléktermékét, a kőport egykor lovaskocsiról árusították súrolópornak. A Francia-bánya az egyik híres felhagyott kőfejtő a környéken, ahol kilenc barlangot is feltártak.

 

Étteremajánló

Udvarház Étterem
A város szívétől 20 percre, mégis teljes nyugalomban a Hármashatárhegy tetején, természetvédelmi környezetben egyedülálló élményt kínál. A csodálatos panoráma valamint a természet közelsége páratlan érzést kölcsönöz. Nyári estéken a teraszról a panoráma lenyűgöző, erről a pontról Budapest valamennyi hídja látható.


Szépvölgyi Étterem
A Hármashatár-hegy lábánál található többhelyiséges étterem, erdő melletti 70 fős kerthelyiséggel, magyar és nemzetközi konyhával, házias ízekkel és a fiatalokra is gondolván pizzával, olasz tésztákkal kellemes környezetben várnak rád. Az étterem borkínálata a hazai pincészetek kiválóságait vonultatja fel. Belső terének kialakítása (pálmafák, üvegtető) a déli hangulatot idézi, s az étlapon ennek megfelelően a tenger gyümölcsétől a hagyományos magyar ízekig minden megtalálható.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL