FOGYÓKÚRA

Pritikin diéta

Szerző:
Szabó Anna
Ez egy egészséges, és hatékony diéta, amelyet dr. Pritikin dolgozott ki az 1950-es években. A diéta kidolgozása köszönhető volt annak is, hogy ő maga is nagyon magas koleszterinszinttel küzdött. A Pritikin diéta és mozgásterv zsírbevitel szabályozást, és mozgási módszereket javasol.

Hogyan működik a diéta?

Mindenkinek van egy ún. túlélő mechanizmusa, amely arra készteti, hogy többet egyen, mint amire szüksége van. Mivel a szervezet mindenáron meg akarja őrizni erőforrásait, ezért hajlamos a zsírok eltárolására. Pritikin szerint ezt az ösztönt be tudjuk csapni, mégpedig úgy, hogy korlátozzuk a zsírfogyasztást, viszont megnöveljük a jó szénhidrátok és a rostok bevitelét. Az általa összeállított fogyókúrás terv tehát előtérbe helyezi az egészséges táplálkozást, és egyfajta sportolási programot egyaránt.
Az alacsony zsírfogyasztás mellett a komplex szénhidrátok és rostok bevitele miatt hozzásegítjük a szervezetet, hogy megszabaduljon a rossz koleszterintől, és csökkentjük az artériák eltömődésének veszélyét. A Pritikin diéta tehát gazdagabb összetett szénhidrátokban (75-80%), és alacsonyabb zsiradékokban (5-10 %), ráadásul az ételek nem tartalmaznak olajat.

Ami megengedett

Zöldség, gyümölcs, hüvelyesek, teljes kiőrlésű lisztből készült gabonák, zsírszegény tejtermékek, fűszernövények, nem sózott dió és magok, tea, kávé, tojásfehérje, halak, sovány húsok.

Mértékkel megengedett

Növényi olajak, finomított cukrok, mesterséges cukrok, só, alkohol.

Tiltott ételek

Trópusi olajok (kókusz, pálmaolaj), vaj, állati zsiradék, csokoládé, margarin, zsíros húrok, tojássárgája, zsírban vagy sültek, tészták, édességek, és olyan tejtermékek, amelyek 1 %-nál több zsírt tartalmaznak.


Egy napos minta étrend

Reggeli: 2 dl frissen facsart narancslé, 1 szelet teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér, 1 evőkanál búzakorpa, 1 pohár zsírszegény natúrjoghurt.
Ebéd: zöldsaláta brokkolival és lencsével, 1 pohár natúrjoghurttal leöntve, 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér.
Tízórai, uzsonna: nyers sárgarépa, vagy zeller
Vacsora: garnélarák, kagyló párolt zöldségekkel és barna rizzsel, 1 pohár gyógytea, 1 alma.


Eredmények

Ez a diéta a súlyvesztést célozza meg, és nem utolsósorban megakadályozza a koleszterinképződést, csökkenti a vérnyomást, és a rák kialakulásának veszélyét.


A diéta előnye

A gazdag rost és fehérje bevitel miatt nem érzed magad éhesnek, egész nap teltség érzetet biztosít.


Hátránya

Az alacsony zsírfogyasztás miatt az ételeket kissé száraznak, kevésbé élvezhetőnek találhatod.
Nehéz a „házon kívüli” evés megoldása (pl. étteremben).
A csökkentett mennyiségű zsírok miatt nehezebben szívódnak fel az értékes ásványi anyagok, vitaminok.
A diéta elején a rengeteg rost irritálhatja a gyomrodat. Ez a mellékhatás azonban idővel teljesen elmúlik.

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL