UTAZÁS

Állatkertek Magyarországon

Szerző:
Szabó Anna
Országszerte rengeteg állatkert várja a látogatókat, mégis, szinte kizárólag a budapestit emlegetik. Pedig az állat-, és természetrajongók hazánk legalább 20 helyen gyönyörködhetnek bennük.

ZOO Budapest – Fővárosi Állat- és Növénykert

Az 1866-ban alapított Fővárosi Állat- és Növénykert a világ egyik legrégebbi állatkertje. A patinás környezetben több mint 700 állatfaj képviseli a trópusok, a mérsékelt öv és a hideg égöv élővilágát. A gondozott parkban 2000 növényfaj, közöttük számtalan tarka virág, Bonsaikiállítás és egyedi sziklakertek hívogatnak.

Egzotikus látványosság a valódi trópusi hangulatot árasztó Pálmaház, valamint a korallszirtek színpompás világát idéző tengeri akvárium. A Nyáresti koncertek helyszínéül szolgáló Tóparti sétány mentén új Krokodilház épült, amely a krokodilok mellett, óriáskígyóknak, kaméleonoknak, valamint különleges rovarfajoknak is otthont ad. Megszépült a kert halászati kiállítóhelye, amely elsősorban a hazai édesvízi fajokat, valamint a magyar halászati tradíciókat mutatja be.

A kicsik részt vehetnek a ZOOLIMPIA játékokon, összemérve képességeiket az állatokéval, tombolhatnak a Játszótéren és a Játszóházban, illetve testközelből ismerkedhetnek egyes állatokkal az Állatsimogatóban és a Kert gondozói által bemutatott "Állatok Akcióban" programok keretében.

Címe: Budapest, XIV. ker. Állatkerti krt. 6-12.

További információ!



KITTENBERGER KÁLMÁN Növény- és Vadaspark, Veszprém

2008. augusztus elsején ünnepli alapításának 50. évfordulóját Magyarország legnagyobb hagyományokkal rendelkező vidéki állatkertje. A félszáz esztendő alatt sokak kedvencévé vált a gyönyörű természeti környezetben, a Veszprém történelmi belvárosához közeli Fejes-völgyben található állatkert. Régi híres állatait, köztük Böbét, a csimpánzt, vagy Suzyt, az elefántot nemcsak a rendszeres látogatóink ismerték.

Az elmúlt években lezajlott fejlesztések révén ma is bővelkedik igazi ritkaságokban (pl. kamcsatkai medve, Sri Lanka-i párduc, szumátrai tigris, ibériai farkas, kardszarvú antilop, dzseláda pávián és impala), de a fő kedvenc mindenképpen Pabló, a termetes fehér orrszarvú, amely zebrákkal és antilopokkal együtt hazánk legnagyobb afrikai szavanna kifutójának lakója. Az érdekes állatok megtekintése mellett állatbemutatók, pónilovaglás, állatsimogató és rendezvények színesítik az állatkert kínálatát.

Cím: 8200 Veszprém, Kittenberger út 17.

További információ!

 
Miskolci állatkert és kultúrpark

Csodálatos erdei környezetben, sok látnivalóval vár rád is az 1983. óta működő és vadaspark néven megismert Miskolci Állatkert.

Írásos feljegyzések bizonyítják, hogy 1355-ben már királyi vadaskert működött a Csanyik-völgyben. A lakossági összefogással létrejött állatkertünk a legrégebbi múltra visszatekintő állattartó hely hazánkban. 21 hektáros gyertyános-tölgyes elegyes erdőben helyezkedik el, mely közvetlenül kapcsolódik a Bükki Nemzeti Parkhoz. Területünk ízelítőt ad a Bükk-hegység gazdag növényvilágából.

Napjainkban közel 150 állatfaj több mint 700 egyedét mutatják be, egyaránt láthatóak a hazai fauna képviselői és egzotikus állatfajok is: hiúzok, párducok, szurikáták, struccok, szarvasok, majmok, papagájok, háziállatok, a már név szerint ismert Gabi medve és Zénó tigris. 2007-től hazánk egyetlen gereza párját is láthatod Miskolcban.

Cím: 3535 Miskolc, Csanyik-völgy

További információ!

 
Szegedi Vadaspark - Szeged Zoo

A Szegedi Vadaspark 1989-ben nyitotta meg kapuit. A városhoz való közelsége, könnyű elérhetősége és az erdők, tavak borította terület több órás kellemes és hasznos időtöltésre nyújt lehetőséget egész évben.

Az állatok tágas, természetszerű kifutókban élnek, így megkeresésük, viselkedésük megfigyelése még élménydúsabbá teszi a látogatók programját.



A földrészenkénti felosztásban elhelyezett kifutókban hazai és távoli tájak állatai egyaránt megtekinthetők. Élnek itt különleges, ritka, kihalástól veszélyeztetett fajok, melyek megmentése, fennmaradása fontos feladatát képezi az állatkerteknek, köztük a Szegedi Vadasparknak is.

Néhány állatfaj – mint például a foltos hiéna vagy a viziőz Magyarországon csak itt látható.Feledhetetlen látványt nyújtanak a sokak által igen kedvelt szurikáták, a fák lombjai közt akrobatikus mutatványként ható bóbitás gibbon mozgása, melynek kifutója csak vizesárokkal és alig észrevehető villanypásztorral különül el a látogatói tértől, így az élmény még nagyszerűbb.

Cím: 6725 Szeged, Cserepes sor 47.

További információ!

 

Pécsi Állatkert

Pécs egyik szimbóluma - a 176 m magas Tv-torony - alatt terül el a Pécsi Állatkert, a fák árnyékában megbújva. Az állatkertet 1960-ban társadalmi munkával sikerült felépíteni a régióban élő emberek segítségével. Ezt az örökséget a mai napig is hordozza magában a kert. A folyamatos megújulás már a modern állattartás igényeinek próbál megfelelni és eleget tenni a "hozzuk közel az állatokat az emberekhez" elvnek. Főbb látványosságai: Oroszlánház, vízilókifutó, szurikáta vár, Falabella minilovak, törpemajmok.

Cím: 7635 Pécs, Ángyán János út (Mecsek oldal)

További információ!

 

 


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL