GASZTRO

Csokoládécsodák

Szerző:
Szabó Anna
Ha hiszed, ha nem a csokoládéra igenis szükségünk van. És nem csak azért, mert nagyszerű érzés, amikor krémesen elolvad a szádban, hanem táplálkozási szempontból sem utolsó. Most felfedjük, mi van a csokoládéban, ami jó a testednek, lelkednek, szellemednek egyaránt. És még finomságok receptjeit mellékeljük mellé.

Először is, a csokoládét nagyon könnyen emészti szervezetünk. Kutatások igazolták, hogy egy 20 dkg-s csokoládé átlagosan egy órát tölt a gyomrunkban, míg a legtöbb ételféleség ettől jóval hosszabb ideig kering.

Tévhit, hogy az étcsokoládé kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sokkal ízletesebb tejcsokoládé. Kb. 560 kcal/100 g. Inkább az összetételükben különböznek – míg az étcsokoládé több zsírt, addig a tejcsokoládé több cukrot és több kalciumot tartalmaz (tejcsokoládé: 200-220 mg/100g kalcium, étcsokoládé: 60 mg/100 g).


Hizlal a csokoládé?


Semmiképpen se csapd be magad: a csokoládé rengeteg zsírt, cukrot és ezzel együtt kalóriát is tartalmaz. A tanulmányok azonban mégis azt mutatják, hogy a súlyproblémákkal küzdő emberek nem a csokoládétól híztak meg, sőt tovább megyünk: a többség nem is fogyaszt csokoládét. Más szóval: ha nem eszel össze-vissza mindenféle zsíros, és cukros ételt, a csoki egymagában nem fogja a skálát a rossz irányba mozdítani, ami a súlyodat illeti.


A csokoládé jótékony hatása


Segít a stressz és a feszültség oldásában

A csokoládé számos olyan anyagot tartalmaz, amely a szellemi szintedet növeli. A benne lévő szénhidrátok segítik a triptofán felszívódását, amely szerepet játszik a boldogsághormonok termelésében, és ez bizony pozitív hatással van a hangulatodra és csökkenti a feszültséget. A csokoládéban lévő magnézium nyugtató hatása szintén segít a stresszoldásban. Kutatások szerint a csokoládé kitűnő antidepresszáns, a rendszeres – de nem túlzásba vitt – fogyasztása tehát valóban csökkenti a stresszt, és a feszültséget.


Boldogságérzetet biztosít

Ha csokoládét fogyasztasz, gyakran érezheted úgy, hogy testileg és szellemileg egyaránt kiegyensúlyozott vagy. Több összetevője van ugyanis, ami jó hatással van az agyműködésre, és a „jólét” érzésére.
És most nézzük, mi mindent lehet készíteni ebből az igazi mennyei alapanyagból!


1. Fehércsokoládé-darabos csokis sütemény


Hozzávalók

- 1 csésze lágy vaj,
- 1 csésze kristálycukor,
- ¾ csésze barna cukor,
- 2 teáskanál vaníliaaroma,
- ½ teáskanál só,
- 2 tojás,
- 2 csésze liszt,
- ½ csésze kakaópor,
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 2 csésze fehércsokoládé-darabka.

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 190 fokra. Közben egy nagy tálban keverjük krémesre a vajat, a kristálycukrot, a barna cukrot, a vaníliát és a sót. A végén adjuk hozzá a tojásokat, és az egészet alaposan dolgozzuk össze.

Keverjük össze a lisztet, a kakaóport és a szódabikarbónát, majd fokozatosan adjuk a vajas keverékhez, és alaposan keverjük össze. A végén adjuk hozzá a fehércsokoládé-darabkákat. Kanalanként adagolva tegyük tepsire – a tepsit nem kell kikenni semmivel.

Kb. 8-10 percig süssük, amíg teljesen össze nem áll. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd tegyük a süteményeket egy tálra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, azonnal tálalható.


2. Réteges csokoládébrownie


Hozzávalók

- ¾ csésze liszt,
- ¾ csésze kakaópor,
- ¼ teáskanál só,
- ½ csésze darabokra vágott vaj,
- ½ csésze kristálycukor,
- ½ csésze barnacukor,
- 3 tojás,
- 1 csésze felaprított pekándió,
- ¾ csésze fehércsokoládé-darabka,
- ½ csésze karamellás fagylaltöntet,
- ¾ csésze félédes csokoládédarabka.

Elkészítés


A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és kenjünk ki zsiradékkal egy 20 x 20 cm-es tepsit.

Keverjük össze kis tálkában a lisztet, a kakaóport és a sót. Nagy keverőtálban keverjük ki krémes állagúra a vajat, a kristálycukrot és a barnacukrot. Egyenként verjünk bele 2 tojást, és alaposan keverjük össze. Adjuk hozzá a vaníliát, és azzal is jól keverjük össze. Fokozatosan adjuk hozzá a lisztkeveréket. Tegyünk félre ¾ csészényi tésztát, a többit egyenletesen öntsük az előkészített tepsibe, és szórjuk meg pekándióval és a fehér csokoládéval, majd öntsük rá a karamellöntetet. Egy nagy tálban verjük fel a félretett tojást a félretett tésztával, míg világos színe nem lesz. Keverjük bele a félédes csokoládét, majd egyenletesen oszlassuk el a karamellréteg tetején.

Süssük kb. 30-35 percig, amíg a közepe is jól átsül. Ha megsült, vegyük ki, és hagyjuk kihűlni, majd vágjuk kockákra.


3. Csokoládés-mogyoróvajas kocka – sütés nélkül


Hozzávalók

- 2 csésze mogyoróvaj két részre osztva,
- ¾ csésze lágy vaj,
- 2 csésze porcukor két részre osztva,
- 3 csésze kekszmorzsa,
- 2 csésze félédes csokoládédarabka két részre osztva.

Elkészítés


Keverjünk krémesre 1 ¼ csésze mogyoróvajat a vajjal egy nagy keverőtálban. Fokozatosan keverjünk hozzá 1 csésze porcukrot. Kézzel vagy fakanállal dolgozzuk el benne a maradék porcukrot, a kekszmorzsát és ½ csésze csokoládét. Egyenletesen nyomkodjuk előkészített edénybe, majd simítsuk le a tetejét egy spatulával.

Olvasszuk meg folyamatos kevergetés mellett a maradék mogyoróvajat és a csokoládét egy közepes méretű, vastag falú lábosban, a lehető legkisebb lángon. Keverjük simára, majd öntsük a tésztára. Tegyük hűtőszekrénybe legalább 1 órára, vagy amíg a csokoládé megszilárdul, majd szeleteljük fel. Hűtőszekrényben tároljuk!


4. Szenzációs csokoládés biscotti


Hozzávalók

- ½ csésze lágy vaj,
- 1 csésze cukor,
- 2 tojás,
- 1 teáskanál vaníliaaroma,
- 2 ½ csésze liszt,
- 1½ teáskanál sütőpor,
- ¼ teáskanál só,
- 30 dkg darabokra tört csokoládé, két részre osztva,
- 1 csésze finomra vágott dió,
- 2 teáskanál főzőmargarin.
A mázhoz:
- ¼ csésze tört fehér csokoládé,
- 1 teáskanál főzőmargarin.

Elkészítés


A sütőt melegítsük elő 170 fokra, és vékonyan kenjünk ki egy tepsit. Egy nagy tálban keverjük simára a vajat és a cukrot. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, majd jól verjük fel. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és a sót, majd fokozatosan adjuk a vajhoz, és verjük simára. A tészta elég kemény lesz. Kanál segítségével vagy kézzel dolgozzuk bele a diót és a fahéjas csokiból 1 csészényit a tésztába.

Osszuk a tésztát négy egyenlő részre. Formáljunk mindegyik részből kb. 20 cm hosszú rudakat. Tegyük az előkészített tepsire egymástól kb. 5 cm távolságra, majd kissé lapogassuk le őket.

Süssük 25-30 percig, vagy amíg a tészta megkeményedik, és a közepébe szúrt villára nem ragad rá. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk a tepsiben kihűlni. Tegyük vágódeszkára, és recés élű késsel, fűrészelő mozdulatokkal vágjuk fel átlós, kb. 1 cm vastag szeletekre. A szeleteket szorosan egymás mellé, lapjukkal fektetve tegyük a tepsire. Helyezzük vissza a sütőbe, és süssük 5-6 percig. Fordítsuk meg a szeleteket, és a másik felét is süssük át. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd a maradék csokoládét olvasszuk fel a margarinnal, és hintsük meg vele a süteményt. A tetejére kerül a fehér csokoládés máz.

A máz elkészítése

Tegyünk ¼ csésze tört fehér csokoládét és 1 teáskanál főzőmargarint egy kis, mikrózható tálkába. Magas fokozaton melegítsük a mikrohullámú sütőben 30-40 másodpercig, vagy míg könnyen elkeverhető nem lesz. Öntsük a sütemény tetejére.


5. Csokoládés tekercs


Hozzávalók

- 1 csésze margarin,
- 1 csésze barnacukor,
- 5 dkg kakaó,
- 2 tojás,
- 1 csomag vaníliacukor,
- 3 csésze liszt,
- 2 teáskanál sütőpor,
- ½ teáskanál só,
- 1½evőkanál őrölt fahéj,
- 1 csésze darabolt csokoládé.

Elkészítés

A keverékhez egy kis tálkában alaposan keverjük össze a cukrot és a fahéjat, a csokoládét pedig olvasszuk meg. Keverjük alaposan össze.
A tésztához nagy tálban keverjük össze a margarint és a barnacukrot, majd elektromos habverővel közepes fokozaton keverjük ki. Adjuk hozzá a tojást és a vaníliát, majd alaposan keverjük el. Kis tálkában keverjük össze a lisztet, a sütőport, a sót, a kakaót, és 1 teáskanál fahéjat. Adjuk a krémes keverékhez, és jól elegyítsük össze.

Tegyük a tésztát egy ív zsírpapírra. Alakítsunk belőle egy kb. 20 x 15 cm-es téglalapot. A szélektől 2,5 cm-en belül kenjük meg 4 evőkanál csokoládés keverékkel, majd csavarjuk fel rúd alakúra. A rudat szórjuk meg reszelt csokoládéval és fahéjjal, majd csomagoljuk fóliába és helyezzük a hűtőbe 4 órára, vagy akár egy egész éjszakára.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, fújjuk le a tepsit sütőspray-vel. Vágjuk a tésztát fél cm-es szeletekre, majd tegyük az előkészített tepsire. Süssük 8 percig, vagy amíg a teteje kissé megbarnul. Vegyük ki, és hűtsük le.

Tipp

Óvatosan bánjunk ezzel a tésztával. Elég merev, és könnyen törhet, miközben feltekercseljük. Lassan hajlítsuk, és közben ujjunkkal simítsuk ki az esetleges repedéseket!



6. Házi csokoládépuding


Hozzávalók

- ½ l tej,
- 4-5 barnacukor,
- 3 evőkanál kakaópor (nem cukrozott),
- 8 dkg étcsokoládé,
- 3 evőkanál étkezési keményítő,
- 1 evőkanál margarin,
- 1 tojás.

Elkészítés

A kakaót és a cukrot kevés tejjel keverjük simára. Adjuk hozzá a keményítőt, és öntsük fel a maradék tejjel. A csokoládét vágjuk kis darabokra, és azt is keverjük a krémhez a vajjal és a tojással együtt. Addig keverjük, míg teljesen sima állagú nem lesz. Közepes lángon kezdjük főzni, de ha rotyogni kezd, vegyük takarékra, mert könnyen leéghet. Addig kevergessük takaréklángon, ameddig be nem sűrűsödik.

Ha elkészült, öntsük desszertes tálkákba, vagy poharakba és hűtsük le. Tetejére tejszínhab, vagy bármilyen idénygyümölcs kerülhet.

 

A SÜTEMÉNYEK BIBLIÁJA
Mutatós finomságok pillanatok alatt
(Alexandra Könyvkiadó)

Ki ne szeretné a süteményeket? Nem sokan utasítanának el egy frissen sütött karamellás brownie-t, egy finom óriás mogyoróvajas süteményt vagy egy szelet krémes citromos-málnás kockát. Bár bonyolultnak tűnhet, a legtöbb süteményt meglepően könnyű elkészíteni - és nem is kell profinak lennünk ahhoz, hogy sikerüljön. Annak, aki még újonc a sütésben, "A sütemények bibliája" lépésről lépésre mutatja be annak folyamatát. A tapasztalt süteménysütőt pedig felvillanyozza az ellenállhatatlan sütireceptek fantasztikus gyüjteménye.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL