UTAZÁS

Sütitúra: Bécs, a cukrászváros

Szerző:
Szabó Anna
A bécsiek naponta elzarándokolnak kedvenc kávéházukba, és gyakran órákat töltenek a kis asztalok mellett, miközben beszélgetnek, vagy újságot olvasnak. A kávéházak sokfélék, hogy a pincér ezüsttálcán szervírozza a feketét egy pohár víz társaságában.

A patinás bécsi kávéházak általában százévesnél régebbiek, és íratlan szabályoknak felelnek meg: megfelelő magas plafon, puha fényt árasztó csillárok vagy kislámpák. A padok és a székek gránát- vagy smaragdbársonnyal borítottak. Az asztalok pedig márvánnyal vagy tükörfényesre polírozott fával. A pincérek fekete fehér formaruhát hordanak. Az újságok és a folyóiratok fatartókban lógnak. Nyaranta a kávéházak szinte „megduplázódnak", amikor a járdára is kitelepülnek.

 

Landtmann (Karl Lueger Ring 4.)

Bécs legelegánsabb kávézója, ahogy a helyiek nevezik, olyan hírességek kedvelt helye volt, mint Sigmund Freud, Marlene Dietrich, Romy Schneider, de megfordult itt Burt Lancaster, Hillary Clinton és Paul McCartney is. Széles terasza nyáron mindig zsúfolt. A berendezés rézdíszítései, a bársonykárpitozás, a kristálycsillárok, a plüssdrapéria és az elegánsan ívelt ablakok igazi békebeli hangulatot árasztanak.

Trüffel-tortájuk a ház specialitása, barackos-túrós rétesük is nagyon finom. Freud, a híres bécsi elmeorvos mindennap itt reggelizett.

 

Tények a Sacher-tortáról

Az almás rétes mellett a bécsi cukrászok leghíresebb specialitása a Sacher-torta. A sárgabaracklekvárral ízesített csokitortát mindig tejszínhabbal szolgálják fel. A híres édesség 1832-ben született, amikor Metternich herceg különleges desszertet rendelt vacsorára, amellyel magas rangú vendégeinek akart kedveskedni. A cukrász azonban beteg volt, így 16 éves inasa, Franz Sacher állt mestere helyére. Kreációjával óriási sikert aratott. Fia, Eduárd 1876-t megnyitotta a Hotel Sachert az Operaház szemben. Később a híres torta receptjét eladta Christoph Demel fiainak, akik szintén udvari szállítói címmel büszkélkedhettek. Az 1950 években a Demel és Sacher cég képviselői bíróságra mentek, hogy eldöntsék, melyikük készíti az igazi Sacher-tortát. Salamoni ítélet született: Sacherék állítják elő igazi Sacher-tortát, amelynek tetejére kerek csokipecsétet ragasztanak. Demelék készítik az eredeti Eduárd Sacher-tortát, amelyet viszont háromszög alakú csokipecsét díszít.

 

Sacher (Philharmonikerstr. 4.)

Az egyik leghíresebb kávéházat 1876-ban alapította Eduárd Sacher. Özvegye, Anna Maria, férje halála után tovább vitte az üzletet. Kálmán Imre, a Csárdáskirálynő zeneszerzője rendszeresen itt töltötte napjai egy részét. Barátai gyakran a feleségeikkel csatlakoztak hozzá.

A Sacher kávéház megőrizte múlt századi hangulatát. Falairól a császári család portréi „figyelik" a vendégeket, akiknek mélyen a pénztárcájukba kell nyúni, ha itt akarnak egy jót nassolni. A ház specialitása, a Sacher-torta, amelyből legkisebb 12 cm átmérőjű.

 

Hawelka (Dorotheer Gasse 6.)

Az egyik legeredetibb bécsi kávéház. A falakat festmények és poszterek borítják, a padlót több generáció lába koptatta simára.

 

Demel (Kohlmarkt 14.)

1786-ban Ludwig Dehne würtembergi cukrászsegéd Bécsben telepedett le. Gyártani kezdte a finomságokat, majd sörbettel és mandulatejjel bővítette a választékot. Sok bécsi szerelmespár adott itt egymásnak randevút. Dehne hamarosan udvari szállítói megbízatást kapott.

Erzsébet királyné kizárólag a cég ibolya-sörbetjét fogyasztotta. Ludwig mester fia eladta a céget első tanulójának, egy bizonyos Christoph Demelnek, aki testvérével a Kohlmarktra költöztette a boltot.

Az egyik unoka, Anne Demel tovább fejlesztette a kávéházat, és a köztársasági Ausztriában sem engedte, hogy levegyék a portálról meg a süteményes dobozokról a császári és királyi Hofzuckerbacker (udvari cukrász) emblémát.

A patinás üzlet ma is a békeidők hangulatát árasztja. Ódivatú, fekete formaruhát viselő kisasszonyok szolgálják ki a vendégeket aranyozott, neo-rokoko díszítésű falak között, A kandírozott ibolyával díszített vörösbegyfészek, azaz ibolyafagyi, Sissy kedvenc édessége, ma is megtalálható az étlapon.

Az Anna-torta, a ház egyik specialitása az 1956-ban elhunyt Anna Demel emlékét őrzi: a csokoládétortát párizsi krémmel töltik és nugátkrémmel vonják be.

Termékeik gondos ellenőrzés mellett kizárólag természetes alapanyagokból készülnek. A kézi megmunkálás miatt a bonbonok, sütik súlya icipicit eltérhet egymástól. A Demel kávéházban természetesen nem csak édesség kapható.

 

Hundertwasser (Weissgerberlande 14.)

Olyan, mint egy mesebeli kastély. A mozgalmas, színes, mozaikokkal díszített kávéház nem csak a gyomornak, a szemnek is különleges élményt ígér. Növények borítják szinte minden négyzetcentiméterét. A kávéházat tizenhét évvel ezelőtt nyitották meg. Főleg a hölgyek élvezik a virágos környezetet.

A vendégek megisznak egy kávét, bemennek Hundertwasser múzeumába, megnézik a kiállítást, visszajönnek, és elfogyasztanak egy könnyű ebédet. A virágokat minden héten cserélik, így folyamatosan változik a látvány.

A főnök hobbija a kertészkedés, ő gondozza mindet. Egyetlen munkatárs segíti. Már 30 éve foglalkozik növényekkel. A kerti asztalokra rakott hatalmas tökökbe október végén lámpás kerül, így a Halloween-ünnep hangulata költözik egy időre a kávéházba. Amerikai és angol vendégeink nyilván fogják értékelni.

 

Central (Herren Gasse 14.)

 

A Centrált 1876-ban nyitották meg. Festett mennyezetét minden betérő megcsodálja. A második világháború előestéjén bank működött a kávéház helyén, és csak az 1980-as évek közepén nyitották meg újra.

Variációk kávéra

Bécsben sokféle kávét kínálnak. Érdemes néhányat kipróbálni.
Kleiner Schwarzer/Mocca: kis klasszikus fekete.
Grosser Schwarzer/Mocca: ugyanaz, de nagyban.
Kleiner/Grosser Brauner: kis vagy nagy „barna", valójában egy csésze mokkakávé, ami mellett pici kancsóban tejet is felszolgálnak.
Melange: tejeskávé.
Kaisermelange: „császári keverék". Feketekávé felvert tojássárgájával. Az első világháború idején tűnt fel, amikor nagyon kevés volt a tej.
Einspanner: „egylovas bérkocsi". A melegedni vágyó kocsisok itala. Feketekávé kis pohárban, nagy adag chantilly tejszínnel.
Maria Theresia: feketekávé narancslikőrrel.
Eiskaffee: feketekávé vaníliás jéggel és tejszínhabbal egy pohárban.
A bécsi kávé jellegzetes ízét a sötétre pörkölt kávészemek és a friss, tiszta víz adja, ami a várostól 70 kilométerre lévő hegyből jön.

Ma több mint ezer adag kávét szolgálnak fel naponta. A desszertes kocsi mindig színültig tele finomságokkal. Almás rétesük szeletelt almával, fahéjjal készül. Régen a Centrálba 250 újság járt, így szinte folyóirat-olvasóként működött.

 

Diglas (Wollzeile 10.)

A Stephansdom mellett áll az 1923-ban megnyitott kávéház. Lehár Ferenc is szívesen látogatta. Nagyon finom mangóteát szolgálnak fel gyönyörű kék-fehér virágmintás, nemes porcelánban. A sütikre mindig tejszínhabot nyomnak. Uzsonnára kasebrotot (kenyérszeletek édes vajjal, sajttal, paradicsommal) is rendelhetsz.

 

Sperl (Gumpendorferstrasse 11.)

Az 1880-ban alapított Café Sperl elnyerte az év kávéháza kitüntető címet. Múlt század végi berendezése ma is eredeti szépségében pompázik. A régi csillárokat is megtartották, csak éppen nem gázzal, hanem villannyal működnek. A Sperl biliárdasztalai mellett esténként főleg fiatal bécsiek játszanak. Lehár Ferenc is e kávéház törzsvendége volt.


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL