GASZTRO

Szárnyaszegett finomságok

Szerző:
Szabó Anna
A csirke változatosan elkészíthető. Melegen, hidegen, sütve, bundázva, párolva, töltve, egészben, feldarabolva az asztalra kerülhet hétköznap és ünnepnapokon egyaránt. Összeállításunkban néhány ötletet adunk hozzá.

1. Mázas csirkecombok mogyoróval


Hozzávalók

- 1-2 csirkecomb vagy mell személyenként,
- 2 evőkanál vaj,
- 2 evőkanál szójaszósz,
- 2 evőkanál méz,
- 1 gerezd fokhagyma,
- csipetnyi kömény,
- csipetnyi őrölt erős paprika,
- 1 evőkanál ecet,
- petrezselyem,
- 8 dkg pirított mogyoró,
- 1 pohár száraz fehérbor,
- só, bors,
- kevés olaj.

Elkészítés


CSIRKE-TESZT

A baromfihús szinte a világszerte a legnépszerűbb. Vajon mennyire ismered, amit eszel? Töltsd ki a kvízt, és máris tesztelheted tudásodat!

A csirkecombokról húzzuk le a bőrt, a húst mossuk meg és töröljük szárazra. Sózzuk, borsozzuk. Béleljünk ki egy tepsit olajozott fóliával vagy sütőpapírral, majd fektessük bele a combokat. Előmelegített sütőben süsük húsz-huszonöt percig, közben locsoljuk meg borral.

Egy kisebb serpenyőben keverjük ki az olvasztott vajat a szójaszósszal, mézzel, zúzott fokhagymával, köménnyel, erős paprikával és az ecettel. Mérsékelt lángon melegítsük a mártást, míg sűrű nem lesz.

A csirkecombokat vegyük ki a sütőből, kenjük be a kikevert fűszeres mártással, majd visszatéve a sütőbe, süssük még körülbelül tíz percig, míg a máz ráolvad, és szép fényes lesz.

Az összevágott petrezselymet keverjük össze a durvára vágott pirított mogyoróval. Tálalás előtt forgassuk bele egyenként a csirkecombokat. Köretként kínáljunk hozzá párolt zöldséges rizst, főtt kukoricát vagy párolt zöldséget vajban átforgatva.


2. Tésztában sült csirke


Hozzávalók

- 1 csirke,
- kávéskanálnyi egész fekete bors, só,
- 2 babérlevél,
- 1 db húsleveskocka,
- 2 kis fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 doboz mélyhűtött leveles tészta.
A mártáshoz
- 1 fej hagyma,
- 15 dkg gomba,
- 3 dkg liszt,
- 3 dl tej,
- 1,5 dl csirkehúsleves,
- kevés vaj,
- 10 dkg sonka,
- kávéskanálnyi mustár,
- 1 csokor petrezselyem,
- bors,
- 1 tojássárgája.

Elkészítés


A megtisztított, alaposan megmosott csirkét tegyük fazékba, és öntsük fel vízzel. Fűszerezzük borssal, babérlevéllel, sóval, leveskockával, a negyedekre vágott hagymával és az egészben hagyott, hámozott fokhagymával. Lefedve alacsony lángon főzzük.

Vegyük ki a puhára főtt csirkét a levesből, hagyjuk hűlni, majd hidegen csontozzuk ki. A húst vágjuk négy centis darabokra. A leszűrt levet tegyük félre.

A mártáshoz kevés vajon pirítsuk aranyszínűre a szeletelt hagymát. Szórjuk hozzá a megtisztított, apróra vágott gombát, majd pirítsuk tovább még három percig. Szórjuk meg liszttel, keverjük jól el, majd öntsük fel a tejjel, és a húslevessel. Forraljuk fel, alacsony lángon sűrítsük be. Adjuk hozzá a csíkokra vágott sonkát, a mustárt és az apróra vágott petrezselymet. Borsozzuk meg, és tegyük hozzá a csirkehúst. Tíz percig főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A felengedett leveles tésztát osszuk két vagy három részre. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki a harmadát, és béleljük ki vele a kivajazott sütőformát vagy tepsit - peremet hagyva -. Terítsük rá a gombás, húsos tölteléket, majd fedjük be a másik tésztalappal. A széleket vizezett kézzel jól nyomkodjuk össze. Ha három részre osztottuk a nyers tésztát, az utolsó harmadból formázzunk leveleket a tészta tetejére. Sütés előtt kenjük át a kikevert tojássárgájával. Előmelegített sütőben magas lángon süssük először tíz percig, majd mérsékelt lángon még húsz percig. Melegen is, hidegen is tálalhatjuk.


3. Vadas csirke diétásan


Hozzávalók

- 2 nagyobb csirkemell
- 1 fej vöröshagyma,
- 5 szál sárgarépa,
- 2 szál petrezselyemgyökér,
- 1 kis zeller,
- 1 kis karalábé,
- 1 zöldpaprika,
- 1 paradicsom,
- 2 doboz tejföl,
- 3 db babérlevél,
- vegeta ízlés szerint,
- 2 evőkanál mustár,
- feketebors, só ízlés szerint.

Elkészítés


A zöldségeket alaposan megtisztítjuk, megpucoljuk, és apró kockákra vágjuk. Egy fazékba rakjuk, a fűszerekkel együtt és annyi vízzel – vagy húslével - felöntjük, hogy teljesen ellepje. Min. 1 órát főzzük, hogy a répa megpuhuljon. Figyeljünk oda, nehogy elfőjön a leve, ha kevésnek ítéljük, öntsünk még hozzá.

Miután a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a csirkemelleket, és tovább főzzük egészen addig, amíg puha nem lesz. Itt is figyeljünk a kellő vízmennyiségre. Akkor jó, ha pont ellepi az ételt a víz. Ha a csirkemellek megpuhultak, kivesszük, és egy tálra rakjuk. A zöldségeket (a babérlevél kivételével) turmixszoljuk le, majd a mustárral és a tejföllel ízesítsük. Ha nem tartjuk elég sűrűnek, akkor egy kevés liszttel még behabarhatjuk. Spagettivel vagy zsemlegombóccal tálaljuk.


4. Brokkolival töltött csirkemell tekercs


Hozzávalók

- 3 db filézett csirkemell – szeletelve,
- 3 nagyobb brokkoli,
- 50 dkg trappista sajt,
- 0,5 dl tejszín,
- 3 db tojás,
- kevés bors, só.

Elkészítés


A brokkolit apró rózsákra szedjük, és vegetás vízben addig főzzük, amíg még ropogós marad. Szűrjük le, és hagyjuk kihűlni. A szeletelt csirkemelleket vékonyra klopfoljuk, óvatosan sózzuk, borsozzuk, majd ráhelyezzük a kihűlt brokkolikat. A hússzeleteket feltekerjük, és hústűvel rögzítjük.

A sajtnak kb. a felét lereszeljük, a három tojást felverjük. A hústekercseket először beleforgatjuk a tojásba, majd a reszelt sajtba, és egy tűzálló tálba egymás mellé lerakosgatjuk őket. Ráöntjük a tejszínt, a maradék sajtot egyenletesen eloszlatjuk a tetején, és alufóliával lefedjük. 180 fokon sütjük kb. 45 percig, majd a fólia eltávolítása után pirosra sütjük. Zöldségekkel, vagy párolt rizzsel tálaljuk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL