UTAZÁS

Irány a Dunakanyar!

Szerző:
Szabó Anna
Hajókázni a Dunán nem csak romantikus, de akár családi program is lehet! Közben olyan csodálatos helyeket látogathatsz meg, mint Szentendre, Vác, Visegrád, Nagymaros, Esztergom.

Ha nem tartozol azon szerencsések közé, aki még éppen szabadságukat töltik, szinte biztos, hogy hiába a meleg idő, az őszi hajtás már neked is elkezdődött. Ugye neked is igazi kincs lett a hétvége? Nem kell lemondanod a kirándulásról, kikapcsolódásról, sőt, az őszi simogató napsütés még kedvez is nekik. Indulhatsz akár Budapestről (a Vigadó vagy a Batthyány térről), de felszállhatsz délebbre Bajáról vagy Paksról is a Dunakanyar felé tartó járatokra.

 



Első állomásunk: Szentendre

A festői szépségű kisvárosban biztos, mindenki járt már, legalább egyszer, hiszen az osztálykirándulások kihagyhatatlan állomása. Egész más érzés azonban családostul, párostul bebarangolni Szentendrét. Szépségét, régmúltból megőrzött macskaköves utcáit, kis házacskáit a 18. században itt élőknek köszönheti. A ma emberének viszont művésztelepét, múzeumait, galériáit. Nem csoda, ha az „élő képzőművészet városaként” emlegetik napjainkban. A történelmi utcákban csatangolva ne hagyjuk ki a Gyémánt-, a Marcipán- és a Dobos Cukrászati Múzeumot.

 



Következő célpont: Vác

Hazánk egyik legszebb barokk városának története szintén a 18. századig nyúlik vissza, hiszen ekkor építették össze a korábban elkülönülő német és magyar városrészt. Ma a Dunakanyar bal partjának szellemi és kereskedelmi központja.

Amit érdemes megnézni: a Hétkápolnát, mely 1815 óta búcsújáróhely. Nevét onnan kapta, hogy Szűz Mária hét fájdalmát jelképezendő, hét kis kápolnát emeltek is. Innen vegyük az irány Magyarország egyetlen éppen maradt barokk hídja, a Gombás-patak híd irányába.

 

 


Második megálló: Visegrád

Már a rómaiak is erre indultak el, ha Esztergomba akartak jutni, így őrtornyok egész sorát hozták létre érdekeik védelmére. Amit nem szabad kihagyni: a város fölé meredeken emelkedő 328 méter magas hegyre IV. Béla által építetett fellegvárat, a Várhegy alatti dombon a Vizibástyát. No és persze ne feledkezzünk meg a Királyi Palotáról se. Először mindenkinek ez jut eszébe Visegrád nevének hallatán. A csodálatos építmény maradványai mintegy 500 méter hosszúságú és 150 méter szélességet meghaladó területet foglalnak el a hegy lábánál. A palotaegyüttes három részből áll: az északi Mátyás-palotából, a Kápolnából és a déli Beatrix-palotából.

 



Át Nagymarosra

Visegráddal szemben áll Nagymaros. Igazán szerencsés helyzetben vannak az itt élők. Nemcsak a Duna, de a Börzsöny és a történelmi leletek is hatalmas vonzerővel bírnak: főtere alatt római kori leletek vannak; a városka lábánál hatalmasodó Hegyestető csúcsúról elragadó kilátás nyílik a Dunakanyarra. Ha vonzódsz a templomok iránt, lelked megpihenhet a 16. századi római katolikus templomában.


Esztergom, végállomás

Az első magyar király, Szent István szülő- és koronázási városa, kihagyhatatlan célpont minden hazánk fiának. Bár igazán hosszú történelmi múltat tudhat magáénak, igazán csak a huszadik század elejére vált jelentős kulturális, szellemi és vallási központtá.

Itt áll Magyarország rangban első és egyben legnagyobb temploma, a Bazilika valamint a Főszékesegyházi Kincstár. Építészetileg éppen attól olyan különleges, hogy a klasszicista stílusú bazilikába belefoglalták a reneszánsz remekművét, a Bakócz-kápolnát. És, ha utad végére elfáradnál, még gyűjts egy kis erőt, és menj fel a kápolnába! Itt aztán megpihenhet a test és a lélek a szemet gyönyörködtető kilátásban.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL