GASZTRO

Szilvás finomságok egyszerűen

Szerző:
Szabó Anna
Tiszta erővel tombol a szilvaszezon, és mi ki is használtuk! Összeszedtük a lehető legjobb szilvás recepteket, amelyeket gyorsan, egyszerűen elkészíthetsz. Készen állsz? Akkor figyelj!

1. Joghurtos szilvaleves

Hozzávalók

- 50 dkg szilva,
- 1 pohár natúr joghurt,
- 2 evőkanál liszt,
- 1 kávéskanál fahéj,
- 1 vanília rúd,
- szegfűszeg,
- 2 evőkanál cukor vagy méz,
- csipetnyi só,
- 1 kisebb citrom reszelt héja,
- néhány csepp rum (elhagyható, főleg ha gyermekek is fogyasztják).

Elkészítés


A szilvát alaposan mossuk meg, magozzuk ki, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Tegyük bele a vanília rudat, a cukrot, a fahéjat, a reszelt citromhéjat, a szegfűszeget és a sót, majd forraljuk fel. Közben a lisztet keverjük simára a joghurttal. Ha a szilva megpuhult, habarjuk be a lisztes joghurtos keverékkel. Aromaként néhány csepp rummal ízesíthetjük – ízlés szerint. A fogyasztásig hűtőszekrényben tároljuk.


2. Fokhagymás csirke szilvamártással

Hozzávalók

- 2 kisebb csirkemell,
- só, bors ízlés szerint,
- 3 evőkanál vaj,
- fokhagyma – ízlés szerint
- 1 pohár tejföl.

A mártáshoz

- 50 dkg szilva,
- 1 evőkanál citromlé,
- 1 evőkanál cukor,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj,
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
- 0,5 dl vörösbor,
- 1 evőkanál liszt,
- víz.

Elkészítés


1. A csirkemelleket filézzük ki, szeleteljük fel, sózzuk és borsozzuk be. Tegyük félre, hogy jól átjárják a fűszerek. Közben a tejfölbe belekeverjük az összezúzott fokhagymát, és gazdagon bekenegetjük vele a csirkemelleket. Egy tűzálló tálat, vagy tepsit vajazzunk ki, fektessük bele a hússzeleteket, majd helyezzük a sütőbe. Kb. 40-45 percig süssük.
2. Közben készítsük el a mártást. Ehhez magozzuk ki a szilvaszemeket, keverjünk hozzá egy kis vizet, a citromlevet, a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget és a bort. Kb. 5 percig közepes lángon folyamatosan forraljuk. Ízlés szerint csipetnyi borssal ízesíthetjük, majd tegyünk bele 2-3 gerezd összezúzott fokhagymát. A lisztet keverjük el kb. 0,5 dl vízzel, öntsük a szilvához, és forraljuk tovább, amíg teljesen össze nem érik.
3. Az elkészült csirkemelleket szedjük tányérra, öntsük le a szilvamártással. Petrezselymes burgonya, vagy rizs illik hozzá.


3. Nagymama szilvás gombóca

Hozzávalók

- 1 kg burgonya,
- 25 dkg liszt,
- 1 tojás,
- 20 dkg vaj,
- kb. 20-25 szem szilva
- 20 dkg zsemlemorzsa,
- porcukor, őrölt fahéj.

Elkészítés


1. A szilvaszemeket alaposan mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk félbe. A porcukrot keverjük össze az őrölt fahéjjal, és forgassuk meg benne a szilvadarabokat.
2. A burgonyát sós vízben főzzük puhára, hámozzuk meg, és törjük össze. Ha kihűlt, gyúrjuk össze a liszttel, a vajjal, a tojással, és egy csipet sóval. Ha túl lágy a tészta, akkor tegyünk még hozzá egy kis lisztet, ha túl kemény, akkor pedig vajat. A lényeg, hogy egyenletes és ruganyos tésztát kapjunk.
3. A kész tésztát kb. 1 cm-es vastagságúra nyújtjuk, és akkora négyzeteket vágunk belőle, hogy becsomagolhassuk vele a félbevágott szilvaszemeket. Minden tészta közepére tegyünk egy cukros-fajéhas szilvát, hajtogassuk rá a széleit, és lisztes kézzel formáljuk gombóccá.
4. Bő, lobogó, enyhén sózott vízben főzzük ki a gombócokat. Közben pirítsuk meg a zsemlemorzsát egy kevés vajon, tegyünk bele 1 evőkanál kristálycukrot és a kifőtt gombócokat hempergessük meg benne. Tálaláskor fahéjas, vagy sima porcukorral szórjuk meg a tetejét.


4. Hideg szilvapuding

Hozzávalók

- 1 kg szilva,
- 5 dl tejszín,
- 5-6 evőkanál cukor,
- 2 kávéskanál fahéj
- 1 kisebb citrom reszelt héja,
- 1 vanília rúd,
- 1 csomag zselatin

Elkészítés

1. A szilvaszemeket alaposan mossuk meg, és magozzuk ki. Helyezzük egy lábosba, és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje. Tegyük bele a cukrot, a fahéjat, a reszelt citromhéjat és a vanília rudat, majd néhány percig pároljuk. Botmixerrel pépesítsük.
2. Közben a zselatint elkeverjük 2 dl vízzel, a hideg tejszínt pedig kemény habbá verjük. Adjuk a szilvaturmixhoz mindkettőt, és alaposan keverjük össze. Öntsük pudingos tálkákba, vagy poharakba, és hűtsük le. Tálaláskor gyümölcsökkel, tejszínhabbal, ostyával, vagy reszelt csokoládéval díszítjük.


5. Egyszerű szilvás sütemény

Hozzávalók

- 15 dkg vaj,
- 15 dkg cukor,
- 50 dkg szilva,
- 3 tojás,
- 10 dkg liszt,
- 2 kávéskanál sütőpor,
- 10 dkg őrölt mandula.

Elkészítés


1. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, egy kapcsos tortaformát pedig béleljünk ki sütőpapírral. A vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá a tojássárgákat és a sütőporral elkevert lisztet. A szilvaszemeket alaposan mossuk meg, magozzuk ki, és vágjuk negyedekre.
2. A tojások fehérjét verjük kemény habbá, és finom mozdulatokkal keverjük a tojásos masszához. Öntsük a tortaformába vigyázva, hogy egyenletesen elterüljön. A szilvadarabokat szórjuk a tetejére, és helyezzük a már előmelegített sütőbe. Kb. 45 perc alatt sül meg.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL