FÉSZEK

Trópusi hangulat otthon

Szerző:
Szabó Anna
Legyen akármekkora a teraszunk, mindenütt jól mutat egy gyümölcsökkel teli citrom, vagy narancsfa. Már elmúlt az idő, amikor a banán termése is ritka csemegének számított. Modern világunkban bárki varázsolhat lakásába trópusi hangulatot egy cserép törpe díszbanánnal.

Szép és egészséges citrusok

A virágözönnel kápráztató augusztusban is kijelenthetjük, hogy kertészkedni mindenhol lehet. Kőedényekben páfrányok és árnyékliliomok érzik otthon magukat, benépesíthetjük velük az erkélyt, tenyérnyi helyet a gangon, vagy társas házak félárnyékos belső udvarait. Mediterrán hangulatot áraszt a leander vagy a citrus félék cserépben nevelt példányai. Sajnos a magyar időjárási viszonyok közt nincs értelme szabad földbe ültetni a féltő gonddal nevelt citrom és narancsfákat. Az örökzöld cserjék ugyanis érzékenyek a téli fagyokra, így aztán cserépbe kényszerítve nem is növekednek akkorára, mint a mediterrán országokban utazásaink alkalmával látott példányok. Ha elég világos helyet sikerül találni számukra egész évben nyílnak és erős illatú virágaikkal díszítik környezetünket, felüdítik pihenésre szánt perceinket.


A kertészetekben megvásárolhatók tiszta fajtáik és nemesítettek is, de egyik sem tartozik az olcsó növények közé. A pénztárcától függően beszerezhetünk citromot, narancsot, mandarint, lime-ot, grapefruitot, calamondint, kumquatot. Nincs mit csodálkozni a citrusfélék népszerűségén. A bőrszerű levelei fényesek, tojás alakúak, ha megdörzsöljük őket, illatanyagot hagynak a bőrön. Ahogy már említettem virágaik is díszesek, ezen kívül változatos termésük szintén szemet gyönyörködtető látvány. Ráadásul finomak és C-vitaminban gazdagok.


Mértékkel öntözzünk

Kisebb fa nevelésére nyáron napos, védett, télen pedig világos helyszín alkalmas. Ha kellően türelmesek és kitartóak vagyunk akár magról is ültethetünk citrusfélét. Bár a növény fejlődéséhez melegházi körülmények kellenek, termést csak akkor fog hozni, ha egy másik termőággal beoltjuk. Ezért érdemes kertészetből vásárolni minifát. Így a türelmetlenebbeknek se kell lemondaniuk e mediterrán növények ízletes terméséről. A magoncról nevelt fácskának akár tíz év is kell, hogy fává cseperedjen. De a boltban vásárolt növényeket is előbb-utóbb (általában ötévenként) át kell ültetni. A citrusok az agyagos, humuszos föld keverékét részesítik előnyben. A cserepek aljára javasolt agyagdarabokat helyezni, hogy az esetleges pangó vizet magába szívja, mert a túlöntözéssel sokat árthatunk a növényeknek. Nyáron a tápanyag-ellátást kissé fogjuk vissza, így gyorsabban fásodik a törzs, gazdagabb elágazásra számíthatunk. Kéthetente egy minimális guanó épp elég növényeink közérzetének fenntartásához.


Szobai banánfa

Az újdonságokra fogékony olvasóknak szeretnénk segíteni a törpe díszbanán nevelésében. Az afrikai származású díszbanán melegházban gyorsan növekszik, mert szereti a párás-forró klímát. Lakásban idősebb növények is csak ritkán virágoznak, de amennyiben nagyon szereti a helyet, ahol nevelgetjük, nem változtatjuk a napviszonyokat, előfordul, hogy termést is érlel. Ehhez napos, félárnyékos, egész évben meleg hely szükséges. A virágzás és a termésérlelés csodája után a tő elpusztul. A banán a mi fogalmaink szerint nem fa, hanem tarackoló évelő növény. Törzsét egymásra boruló levélhüvelyek alkotják. A fagyot nem tűri, ezért kizárólag belső térben van esély nevelésére. Áprilistól augusztusig kéthetente tápoldatozzuk. Ügyeljünk, hogy a levélhónaljba ne kerüljön víz, mert rothadást okozhat. Cserepébe tehetünk kavicsokat és tartsuk állandóan nedvesen. Ha túl gyorsan terebélyesedik, akkor a díszbanánról ősszel az összes levelet le kell vágni: tavasszal újra ki fog hajtani. Pálmaleveleivel egzotikus hangulatot áraszt. Ha nem is hoz termést, öröm ránézni.



Növényeink meghálálják a gondoskodást!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL