2016. június 29. - Péter, Pál
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2016. június 29. - Péter, Pál
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Hagyományos ételek egészséges köntösben

Szász Lili

A magyaros ételeknél nincs ízletesebb! De köztudott, hogy nem tartoznak a reformkonyha kedvenc fogásai közé. Hoztunk néhány hagyományos ételt egészséges alapanyagokból elkészítve. Érdemes kipróbálni, lehet, hogy jobban ízlik, mint a megszokott!

1. Paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók

A húsgombóchoz

- 70 dkg csirkemell (lehet pulyka is)
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 presszópohár barnarizs (2.5 dl.)
- só
- feketebors
- vegeta ételízesítő

A paradicsom szószhoz

- 1 liter sűrített paradicsomlé (üveges)
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 zeller szár levéllel
- 2 evőkanál pirospaprika őrlemény
- 2 evőkanál ételsűrítő (Knorr)
- 3 evőkanál olíva olaj
- só
- fruktóz (gyümölcscukor)


Elkészítés

1. Egy kis lábosba beletesszük a barnarizst, majd hozzáöntünk kétszerannyi vizet és felforraljuk. Ha felforrt kislángra tesszük, és addig főzzük, amíg az összes levet felszívja. A rizst ízlés szerint kevés feketeborssal, vegetával és egy csipet sóval ízesítjük. Tegyük félre kihűlni!

2. Közben készítsük el a paradicsommártást! Vágjuk össze a három nagyobb fej hagymát apró kockákra. A fazékba tegyük bele az olíva olajat, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük üvegesre kislángon. Ha már elég üveges, húzzuk félre és adjunk hozzá 1 evőkanál pirospaprikát, a paradicsomlevet, ½ liter vizet és kezdjük el főzni. Ízlés szerint ízesítsük a fruktózzal. Közben tegyük hozzá a zellert, és az ételsűrítőt (forrás után) és kb. 15 percig főzzük össze.

Tipp: nagyon kevés sót adjunk csak hozzá, mert így a cukor íze jobban érvényesül.


3. Közben készítsük el a tölteléket! Daráljuk le a húst a hagymával és a fokhagymával együtt, majd adjuk hozzá a kihűlt rizst, fűszereket (feketebors, pirospaprika, só ízlés szerint), a tojást és alaposan dolgozzuk össze. A kész masszából készítsünk kis gombócokat és tegyük bele a forrásban levő paradicsommártásba, és kb. 20 percig főzzük.(Ha töltött paprikát szeretnénk készíteni, akkor a húst paprikába töltjük, és úgy főzzük meg.) Főtt burgonyával vagy teljes kiőrlésű, graham lisztből készült spagettival tálalva kiváló étel – és még egészséges is!


2. Töltött káposzta

Hozzávalók

- 70 dkg filézett pulyka felsőcomb
- 30 dkg füstölt pulykacomb kicsontozva
- 50dkg savanyú káposzta
- 20 db savanyú káposzta levél
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bögre barna rizs
- só
- feketebors
- pirospaprika őrlemény


Elkészítés

1. A savanyú káposztát hideg vízben mossuk át. A káposztalevelekről vágjuk le a vastagabb ereket. A felét tegyük a lábos aljára egyenletesen elosztva.

2. Daráljuk le a húsokat a hagymával és a fokhagymával, majd adjuk hozzá a rizst, a tojást, és ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva gyúrjunk kis gombócokat és helyezzük őket a káposztalevelekre. A hosszanti széleket hajtsuk a húsra, majd alulról tekerjük fel a leveleket. Az így elkészített „csomagocskákat” helyezzük a lábosba, a többi káposztára. Szórjuk rá a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, főzzük puhára. Közben többször rázogassuk mega lábost, keverni nem szabad!

Tipp: alacsony zsírtartalmú tejföllel meglocsolva isteni magyaros ételt tálalhatunk az asztalra.




3. Zöldborsós, csirkemelles rizottó

Hozzávalók

- 50 dkg csirkemell
- 45 dkg fagyasztott zsenge zöldborsó
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olíva olaj
- 2 db Maggi tyúkhúsleves kocka
- só, feketebors ízlés szerint
- 1 csomag petrezselyem
- 1 bögre barna rizs
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika



Elkészítés

1. A kockára vágott hagymát dinszteljük meg, és adjuk hozzá az apró kockára vágott csirkemellet. Kislángon kevergessük, míg levet nem enged. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot és a paprikát, majd engedjük fel 1 bögre vízzel. Forráskor tegyük bele a tyúkhúsleves kockákat és további öt percig főzzük.

2. Adjuk hozzá a zöldborsót és ezzel is forraljuk fel. Forráskor adjuk hozzá a rizst és kétszer annyi vizet, majd az ismételt forrás után további 10 percig főzzük. Fedő alatt hagyjuk párolódni még 20 percet, majd tegyük rá az apróra vágott petrezselymet.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

3 ok, amiért fontos, hogy fogyaszd a ribizlit

3 ok, amiért fontos, hogy fogyaszd a ribizlit

A picike savanykás gyümölcs sok kiskertben megtalálható, bár sokak szerint nagyon macerás leszedni. Ha azonban megtudod, hogy mennyire egészséges, rájössz majd, hogy megéri a fáradtságot!

Tovább »
Egy új módszer, amivel az egész világ fogy - Neked is sikerül!

Egy új módszer, amivel az egész világ fogy - Neked is sikerül!

Hatalmas lázban van a világ, ugyanis egyre jobban terjed egy új tisztító-fogyasztó módszer. Ha te is szeretnél jobban kinézni, és szeretnéd magad jobban érezni akkor ezt a módszert neked találták ki. Segít abban, hogy energikusabb, karcsúbb és egészségesebb legyél, illetve segít átformálni a testedet.

Tovább »
Ez az 5 jel arra utal, hogy a partnered megpróbálja elrejteni előled a szorongását

Ez az 5 jel arra utal, hogy a partnered megpróbálja elrejteni előled a szorongását

Úgy látod, hogy mostanában a párod állapota nem az igazi? Betegnek, levertnek, feszültnek tűnik? Netán álmatlan és energiaszegény? Olyan, mintha titkolna előtted valamit? Ne próbálj meg semmit kierőszakolni belőle, inkább puhatold ki, mi lehet a gondja. Lehet, hogy ő se tudja magáról, de megeshet, hogy rejtett szorongása van. Ez az 5 jel segít abban, hogy ezt kiderítsd!

Tovább »

Kalkulátor

A főzés technikája

Minden nő életében eljön az a pillanat – sőt talán a férfiakéban is –, amikor fakanalat vesz a kezében és alkotni kezd a konyhában. Vagy legalábbis próbál. Mert a kezdőknek minden fogalom, még a legalapvetőbb is új, ám a receptek többnyire nem

Még több kalkulátor »

Szakértők

Antalné Putnik Judit

Természet-gyógyász

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Antalné Putnik Judit

Társkereső

Társkereső
Mária Marcsi Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép