GASZTRO

Hagyományos ételek egészséges köntösben

Szerző:
Szabó Anna
A magyaros ételeknél nincs ízletesebb! De köztudott, hogy nem tartoznak a reformkonyha kedvenc fogásai közé. Hoztunk néhány hagyományos ételt egészséges alapanyagokból elkészítve. Érdemes kipróbálni, lehet, hogy jobban ízlik, mint a megszokott!
1. Paradicsomos húsgombóc

Hozzávalók

A húsgombóchoz

- 70 dkg csirkemell (lehet pulyka is)
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 tojás
- 1 presszópohár barnarizs (2.5 dl.)
- só
- feketebors
- vegeta ételízesítő

A paradicsom szószhoz

- 1 liter sűrített paradicsomlé (üveges)
- 3 nagyobb fej vöröshagyma
- 2 zeller szár levéllel
- 2 evőkanál pirospaprika őrlemény
- 2 evőkanál ételsűrítő (Knorr)
- 3 evőkanál olíva olaj
- só
- fruktóz (gyümölcscukor)


Elkészítés

1. Egy kis lábosba beletesszük a barnarizst, majd hozzáöntünk kétszerannyi vizet és felforraljuk. Ha felforrt kislángra tesszük, és addig főzzük, amíg az összes levet felszívja. A rizst ízlés szerint kevés feketeborssal, vegetával és egy csipet sóval ízesítjük. Tegyük félre kihűlni!

2. Közben készítsük el a paradicsommártást! Vágjuk össze a három nagyobb fej hagymát apró kockákra. A fazékba tegyük bele az olíva olajat, forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a hagymát és dinszteljük üvegesre kislángon. Ha már elég üveges, húzzuk félre és adjunk hozzá 1 evőkanál pirospaprikát, a paradicsomlevet, ½ liter vizet és kezdjük el főzni. Ízlés szerint ízesítsük a fruktózzal. Közben tegyük hozzá a zellert, és az ételsűrítőt (forrás után) és kb. 15 percig főzzük össze.

Tipp: nagyon kevés sót adjunk csak hozzá, mert így a cukor íze jobban érvényesül.


3. Közben készítsük el a tölteléket! Daráljuk le a húst a hagymával és a fokhagymával együtt, majd adjuk hozzá a kihűlt rizst, fűszereket (feketebors, pirospaprika, só ízlés szerint), a tojást és alaposan dolgozzuk össze. A kész masszából készítsünk kis gombócokat és tegyük bele a forrásban levő paradicsommártásba, és kb. 20 percig főzzük.(Ha töltött paprikát szeretnénk készíteni, akkor a húst paprikába töltjük, és úgy főzzük meg.) Főtt burgonyával vagy teljes kiőrlésű, graham lisztből készült spagettival tálalva kiváló étel – és még egészséges is!


2. Töltött káposzta

Hozzávalók

- 70 dkg filézett pulyka felsőcomb
- 30 dkg füstölt pulykacomb kicsontozva
- 50dkg savanyú káposzta
- 20 db savanyú káposzta levél
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 bögre barna rizs
- só
- feketebors
- pirospaprika őrlemény


Elkészítés

1. A savanyú káposztát hideg vízben mossuk át. A káposztalevelekről vágjuk le a vastagabb ereket. A felét tegyük a lábos aljára egyenletesen elosztva.

2. Daráljuk le a húsokat a hagymával és a fokhagymával, majd adjuk hozzá a rizst, a tojást, és ízlés szerint sóval, borssal, pirospaprikával fűszerezzük. A masszát arányosan elosztva gyúrjunk kis gombócokat és helyezzük őket a káposztalevelekre. A hosszanti széleket hajtsuk a húsra, majd alulról tekerjük fel a leveleket. Az így elkészített „csomagocskákat” helyezzük a lábosba, a többi káposztára. Szórjuk rá a maradék savanyú káposztát, és fedő alatt, lassú tűzön, főzzük puhára. Közben többször rázogassuk mega lábost, keverni nem szabad!

Tipp: alacsony zsírtartalmú tejföllel meglocsolva isteni magyaros ételt tálalhatunk az asztalra.




3. Zöldborsós, csirkemelles rizottó

Hozzávalók

- 50 dkg csirkemell
- 45 dkg fagyasztott zsenge zöldborsó
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olíva olaj
- 2 db Maggi tyúkhúsleves kocka
- só, feketebors ízlés szerint
- 1 csomag petrezselyem
- 1 bögre barna rizs
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika



Elkészítés

1. A kockára vágott hagymát dinszteljük meg, és adjuk hozzá az apró kockára vágott csirkemellet. Kislángon kevergessük, míg levet nem enged. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott paradicsomot és a paprikát, majd engedjük fel 1 bögre vízzel. Forráskor tegyük bele a tyúkhúsleves kockákat és további öt percig főzzük.

2. Adjuk hozzá a zöldborsót és ezzel is forraljuk fel. Forráskor adjuk hozzá a rizst és kétszer annyi vizet, majd az ismételt forrás után további 10 percig főzzük. Fedő alatt hagyjuk párolódni még 20 percet, majd tegyük rá az apróra vágott petrezselymet.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL