UTAZÁS

Üdülőparadicsom a Mecsek lábánál

Szerző:
Szabó Anna
Magyarország déli részén, Orfűn, egy karsztforrással táplált tórendszer található, melyben fürödni, horgászni és csónakázni is lehet. A csodálatos környezetben minden feltétel adott a kikapcsolódáshoz.

Orfű a Baranya megyei Hegyháton, a Mecsek-hegység lábánál, Pécstõl 15 km-re elhelyezkedő üdülő falu. A völgy korábbi öt ősi települése (Orfű, Mecsekrákos, Bános, Mecsekszakál és Tekeres) formálódott az elmúlt harminc év alatt ezerarcú, mégis egységes megjelenésű üdülőterületté. A vadban bővelkedő erdők, a völgyekben megbúvó kis falvak, a fürdésre, horgászásra, vízi sportok űzésére alkalmas tavak, termál- és hidegvizű strandok, gyógyító klímájú cseppkőbarlang – ez mind megtalálható egy 10 km sugarú körben.


A tórendszer

Az orfűi tórendszer helyén a hatvanas évek elején még egy kis patak csordogált, melyet a karsztvizek és az eső időnként felduzzasztott. Ami ma itt látható, az több éven át, fokozatosan jött létre. Az orfűi tórendszerben összesen négy tó található egymás mögött: az Orfűi-tó, a Pécsi-tó, a Hermann Ottóról elnevezett, valamint a Kovácsszénájai.



Az Orfűi strand

A legkisebb, az ’Orfűi tó’. Ebben csónakázni és fürödni is lehet, partja kempingezésre is alkalmas. ( sajnos az idén zárva marad technikai okok miatt)



Sporttáborok kedvelt helyszíne

A legnagyobb ’Pécsi tó’ partja sporttáborok kedvelt helyszíne. A tó mellett panziók, kempingek, vendéglők, gyerektáborok vannak, és egy korszerűen megépített strand.



Horgászparadicsom

A ’Hermann tó’ védett környezetével a természetbarátok oltalma alatt álló hal- és madárrezervátum. Horgászni is csak külön engedéllyel lehet. A negyedik tó kizárólag horgászásra alkalmas.



A Malom-múzeum

Orfű település északi végénél kis bevezető út vezet el a Malom múzeumhoz. Itt lisztet őrölnek, kenyeret sütnek és árusítanak, miközben megtekinthető a malom működése. A kiállítás megismertet a molnármesterséggel és az őrlés történetével.



Az Abaligeti barlang

Ha több napra érkezünk, érdemes ellátogatni egyik nap a közelben lévő Abaligeti mészkőbarlangba. A látogatók számára fél kilométeres táv járható be. A gazdag tagozódású mészkőképződmények igen szép látványt nyújtanak. A tiszta levegő és magas páratartalom gyógyhatású, főleg légúti megbetegedések enyhítésére is alkalmas.



Szállás itt:

Huninform

 
Fotó:

mecsekerdo.hu

baranya.celodin.hu

geocaching.hu

orfuivizimalom.hu

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL