GASZTRO

Gyümölcsös süteménycsodák

Szerző:
Szabó Anna
Varázsolj az asztalra idénygyümölcsből készült pompás süteményeket. Összeállításunkban olyan mesés recepteket találsz, amelyeket könnyedén kirázol a kisujjadból még akkor is, ha egyébként nem vagy egy konyhatündér.
Nyáron könnyű dolgunk van, ha valami finomságot szeretnénk sütni. A standok telis-teli vannak friss, üde, hívogató gyümölcsökkel. Válasszunk ki néhányat, és kezdjünk hozzá a sütéshez.

1. Csokoládés-málnás kocka


Hozzávalók (kb. 30-35 darabhoz):

- 1 csészényi lágy margarin
- 2 csésze liszt
- ½ csésze világos barna cukor
- ¼ teáskanál só
- 2 csészényi félédes csokoládédarabka – két részre osztva
- 4 dl édesített sűrített tej
- ½ csésze felaprított dió
- 1/3 csésze málnalekvár
- ízlés szerint málna

Elkészítés


Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, és kenjünk ki egy 33 x 23 cm-es tepsit margarinnal, vagy vajjal.

A vajat egy nagy keverőtálban keverjük krémesre, adjuk hozzá a lisztet, a cukrot és a sót, míg morzsás állagú tésztát nem kapunk. Lisztes kézzel nyomkodjuk a tészta háromnegyed részét a tepsi aljára, a többi tésztát tegyük félre. A tepsiben lévő tésztát süssük kb. 10-12 percig, attól függően, mennyire barnulnak a szélek.

Mikrohullámú sütőben melegítsünk fel 1 csészényi csokoládét, és a sűrített tejet magas fokozaton 1 percig. A végén keverjük össze őket, és öntsük a forró tésztára. Keverjük a diót a félretett tésztához, majd szórjuk a csokoládérétegre. Tegyünk lekvárt a tetejére, majd szórjuk meg a maradék csokoládéval. Süssük 25-30 percig, majd ha kihűlt, szeleteljük fel, és szórjunk a tetejére ízlés szerint málnaszemeket.


2. Áfonyás kocka

Hozzávalók (16 szelethez)

- 1 csomag muffin alappor
- 1 csésze áfonya
- ¼ csészényi margarin
- 1 csésze finomra aprított pekándió
- 25 dkg lágy krémsajt
- ½ csésze cukor
- 1 tojás
- 3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál reszelt citromhéj

Elkészítés


A sütőt melegítsük el 180 fokra, és vajazzunk ki egy 33 x 23 cm-es tepsit. Az áfonyát alaposan mossuk meg, szűrjük le, majd tegyük félre. Tegyük az alapport egy közepes méretű tálba, majd keverjük hozzá a vajat mixer segítségével. Keverjük bele a pekándiót, majd nyomkodjuk a tésztát az előkészített tepsi aljába. Süssük 15 percig.

Egy közepes tálban keverjük össze a krémsajtot és a cukrot, majd kenjük a megsült tésztára. Szórjuk meg áfonyával, tegyük vissza sütőbe, és süssük még 35-40 percig. Ha megsült, hagyjuk teljesen kihűlni. Tálalásig tegyük hűtőszekrénybe, majd szeleteljük fel.


3. Ribiszketorta

Ez a torta a svábok specialitása. Savanykás ízével igazi, kellemes édesség. Ribizli helyett szilvával, egressel, szederrel, de akár áfonyával is elkészíthető. A fantáziánkra van bízva, hogy milyen gyümölccsel bolondítjuk meg.

Hozzávalók

- 40 dkg száraz zsemle vagy kenyér
- 2,5 dl tej
- 75 dkg ribizli (lehet fagyasztott is)
- 1 citrom
- 5 tojás
- 8 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- ½ csomag sütőpor
- vaj
-porcukor

Elkészítés


A zsemlét, vagy a kenyeret lereszeljük, és kb. 30 percig tejbe áztatjuk. Közben megmossuk a ribiszkét és leszedjük a szemeket a fürtökről.

Megtisztítjuk a citromot, és a héját lereszeljük. A tojásokat szétválasztjuk, külön a fehérjét, és külön a sárgáját. A cukrot habosra keverjük a vajjal, majd hozzáadjuk a citrom héját és a tojássárgáját. Összevegyítjük a zsemlés masszával és a sütőporral, a tojások fehérjéből pedig pedig kemény habot verünk. A habot finoman belekeverjük a masszába, és ekkor vegyítjük bele a ribizlit is.

Kivajazunk egy tortaformát és beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. Villával tudjuk ellenőrizni, hogy megsült-e. Ha elkészült, még 10 percig hagyjuk a kikapcsolt sütőben. Ribizliszemekkel, porcukorral díszítjük a tetejét.


4. Meggyes ropogós

Hozzávalók (30-35 darabhoz)

- 1 csésze porcukor
- 1 csésze mogyoróvaj
- ¼ csésze lágy vaj, vagy margarin
- 1,5 csésze ropogós puffasztott rizs
- ½ csésze meggy
- ½ csésze félédes csokoládédarabka
- ¼ csésze felaprított pekándió
- 1-2 csésze kókuszreszelék

Elkészítés


Egy nagy tálban keverjük ki a porcukrot, a mogyoróvajat és a vajat. Adjuk hozzá a puffasztott rizst, a csokoládét és a pekándiót, majd alaposan keverjük össze. Teáskanálnyi adagokból formáljunk golyókat, majd forgassuk meg a kókuszreszelékben. Tálcára téve tegyük a hűtőszekrénybe legalább 1 órára.

Ki ne szeretné a süteményeket? nem sokat utasítanak vissza egy frissen sütött browniw-t, egy finom óriási mogyoróvajas süteményt, vagy egy szelet kréme, citromos-málnás kockát. bár bonyolultnak tűnhet, a legtöbb süteményt meglehetősen könnyű elkészíteni - és nem is kell profinek lennünk ahhoz, hogy sikerüljön. annak, aki még újonc a sütésben, "A sütemények bibliája" lépésről lépésre mutatja be annak folyamatát. A tapasztalt süteménysütőket pedig felvillanyozza az ellenállhatatlan sütireceptek fantasztikus gyűjteménye.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL