FOGYÓKÚRA

Eper-diéta

Szerző:
Szabó Anna
Végre itt van a várva várt eperszezon. Degeszre ehetjük magunkat belőle, hiszen tele van vitaminnal és mindössze 35 kalória van 100 grammban. Sőt, a Szex és New York sztárja Sarah Jessica Parker is ezzel tartja kordában testét.

Hetente legalább egy-két alkalommal érdemes gyümölcskúrát tartani. A nyár minderre lehetőséget is kínál, hiszen a piacok standjai telis-tele vannak friss gyümölcsökkel. Közülük is kiemelkedő az eper, mely az egyik legfinomabb gyümölcsünk, mondhatnánk azt is, hogy mindenki kedvence. Nemcsak egészséges, hanem alacsony kalóriatartalma végett, könnyen szabadít meg a felesleges kilóktól.


Vitamintartalma

Gazdag vitaminokban (A-, B1-, B2- illetve C-vitamin) és ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink). A bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan kimagasló mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, melyek antioxidáns hatásúak.


Megtalálható benne a szalicilsav, ami az aszpirin egyik hatóanya. Javasolt epe- és vesebántalmak, reuma és köszvény kezelésére. Magas C-vitamin tartalma egy felnőtt napi C-vitamin-szükségletét fedezi. Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Sok bogyós gyümölcshöz hasonlóan a földiepernek is vértisztító és baktériumölő hatása van. Jó gyógyszer továbbá a cukorbajra, magas vérnyomásra, székrekedésre, vesékre. Kutatások bizonyították, hogy az eper magas tápanyag- és antioxidáns tartalma nemcsak a szívbetegségek, hanem bizonyos daganattípusok ellen is véd.


Mire figyeljünk oda?

Ennek a tökéletes gyümölcsnek is van hátulütője. Mint a legtöbb apró magvas gyümölcs, az eper is, csalánkiütést idézhet elő, az arra érzékeny embereknél. Sajnos Magyarországon a leggyakoribb allergiát kiváltó gyümölcsök közé tartozik. Mivel szervezetükben hisztamint szabadít fel, így allergiás reakciót válthat ki. Ha tehát allergiásak vagyunk rá, akkor semmiféleképpen ne alkalmazzuk a diétát.


3 napos eperdiéta 



Reggeli: Eper natúr joghurttal és puffasztott rizsszelettel

Tízórai: Eperturmix


Ebéd

Epres spenótsaláta: Keverjük össze a szezámmagot, a mákot, a nádcukrot, az olíva olajat, az ecetet, a paprikát, és a worcestershire szószt, keverjük hozzá a hagymát is. Lefedve, hagyjuk állni a hűtőben egy órát. Egy tálban keverjük össze a megmosott, felezett epreket, a falatkákra tegyünk tépett spenótot és a mandulaforgácsot. Öntözzük meg a dresszinggel, és 10-15 percig hagyjuk állni.

Uzsonna: Korlátlan mennyiségű eper, természetesen cukor fogyasztása nélkül.

Vacsora

Eperleves: Az epret megmossuk, és a leveleit eltávolítjuk. Kockákra vágjuk, majd botmixerrel, vagy turmix gépben pépesítjük. Átpréseljük egy szűrőn, majd hozzáadjuk a nádcukrot, tejszínt, és a bort. .

Ha különlegesebb ízhatást szeretnénk elérni, reszelhetünk bele citromhéjat. A levest lehűtjük, majd citromfűvel és kockázott, vagy szeletelt eperrel díszítjük.



Reggeli: Eper joghurttal és margarinos pirítóssal.

Tízórai: Korlátlan mennyiségű eper, természetesen cukor fogyasztása nélkül.


Ebéd

Epres gombóc: Pároljunk-főzzünk 2 percig 20 dkg epret 2 evőkanálnyi vízben, adjunk hozzá 2 evőkanálnyi tejszínt és egy csipet szerecsendiót. Majd tartsuk melegen. Főzzünk ki 10 dkg olasz krumpli gombócot (nagy élelmiszerboltokban kapható), és keverjük össze az eperrel. A tetejére szórjunk vágott pisztáciát. Finom és laktató, ugyanakkor kevés kalóriával rendelkezik.

Uzsonna

Alma-eper turmix: Öntsük az almalevet a turmixgépbe, és alacsony fordulatszámra kapcsoljuk be. Majd fokozatosan adjuk hozzá az epret. Ízesítésként citromlevet önthetünk hozzá. A nagyon édesszájúak egy kevés nádcukorral édesíthetik.

Vacsora: Gyümölcssaláta 



Reggeli: Két szelet rozskenyér, egy teáskanál margarin, joghurt eperrel.

Tízórai: Eper müzlivel

Ebéd

Epersaláta: Vágjunk össze 20 dkg zöldséget - igény szerint - (vághatunk bele édes /gumós/ köményt is). Adjunk hozzá 20 dekányi félbe-negyedbe vágott epret, 5 dkg kockára vágott sajtot, 2 dkg vágott diót. Locsoljuk meg 1-2 evőkanálnyi olíva olajjal és friss citromlével.

Uzsonna: Korlátlan mennyiségű eper, természetesen cukor fogyasztása nélkül.

Vacsora

Epres tejberizs: Tegyük fel a rizst a vízben főni, ha megszívta magát, akkor öntsük rá a tejet. Jól forraljuk fel, lehetőleg kis lángon, villával kevergetve 10-15 percig főzzük. Beleteszünk 5 dkg nádcukrot és a vaníliás cukrot, csipet sót, majd hagyjuk, hogy a rizs saját gőzében megpuhuljon. Közben az epret negyedeljük fel és locsoljuk meg citromlével. Ha kihűlt a tejberizs, a tejszínt fölverjük 5 dkg nádcukorral, és a rizshez keverjük. Egy szép jénai aljára tesszük az eper felét, rá a rizst, majd a maradék epret, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük.


Jó étvágyat, jó fogyást kívánunk!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL