GASZTRO

Variációk eperre

Szerző:
Szabó Anna
Itt a várva várt eperszezon! Az eper az egyik legnépszerűbb gyümölcs. Sajnos csak pár hétig élvezhetjük, de addig mindenképpen érdemes kihasználni! Nem is sejtjük, milyen sok finomság készíthető belőle.
1. Eper fagylalt mascarponéval

Hozzávalók

- 50 dkg földieper
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál citromlé
- 50 dkg mascarpone sajt
- 125 ml tejszín



Elkészítés


Az eperszemeket megmossuk, megtisztítjuk. Botmixerrel, vagy turmix géppel pürésítjük. A tejszínből habot készítünk, majd hozzákeverjük a mascarponét. Az elkevert tejszínhabhoz hozzáadjuk a pürésített epret, vaníliás cukrot, cukrot, és a citromlevet. Fagylaltgépbe öntjük, majd hűtőbe tesszük. Ha nincsen fagylaltgépünk, keverjük el alaposan, és úgy helyezzük a mélyhűtőbe. Eperkockákkal- vagy szeletekkel díszítjük, tejszínhabbal tálaljuk.


2. Eperhab


Hozzávalók


- 50 dkg eper
- 5 tojás fehérje
- 20 dkg porcukor
- tejszínhab
- pár szem epret meghagyunk díszítésre



Elkészítés


Az epret jól megmossuk, és apró darabkákra felszeleteljük. A többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük, és kemény habbá dolgozzuk. Talpas poharakba rakjuk, és tejszínhabot teszünk rá. A tetejét eperdarabkákkal díszítjük.


3. Epres linzerkosár

Hozzávalók

a linzertésztához:
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt

a töltelékhez:
-1 csomag vaníliaízű pudingpor
-1 evőkanál vaj
-1 kis csomag zselatin
- 3 dl tej

Elkészítés


A lisztet elkeverjük a cukorral, majd elmorzsoljuk benne a vajat, végül az elegyet tésztává gyúrjuk. A csomómentes masszát kivajazott formákba töltjük, és a kosárkákat 10-15 percig sütjük előmelegített, 180 fokos sütőben. Közben elkészítjük a pudingot, hűlni hagyjuk, végül hozzáadjuk a vajat is. A krémet habzsákba töltjük, és a kész linzerformákba adagoljuk. Az epret alaposan megmossuk, cikkekre vágjuk, és elhelyezzük a krém tetején. A zselatint vízben feloldjuk, kiforraljuk, és még melegen a sütikre csorgatjuk. Tálaláskor tejszínhabbal, eperrel kínálhatjuk a finomságot.


4. Eperleves

Hozzávalók

- 40 dkg érett földieper
- 4 evőkanál cukor
- 1,25 dl fehérbor
- 2 evőkanál tejszín
- 5 szem eper (kockákra vágva vagy szeletelve)
- citromfű

Elkészítés


Az epret megmossuk, és a leveleit eltávolítjuk. Kockákra vágjuk, majd botmixerrel, vagy turmix gépben pépesítjük. Átpréseljük egy szűrőn, majd hozzáadjuk a cukrot, tejszínt, és a bort. Ha különlegesebb ízhatást szeretnénk elérni, reszelhetünk bele citromhéjat. A levest lehűtjük, majd citromfűvel és kockázott, vagy szeletelt eperrel díszítjük. Kínálhatunk hozzá fagylaltot, vagy tejszínhabot.


5. Epres rizsfelfújt

Hozzávalók (4 személyre)

- 1 citrom
- 1 narancs
- 12 dkg tejberizs
- 5 dl tej
- 1 dl tejszín
- ssipet só
- 40 dkg eper
- 2 evőkanál vaj
- 8 dkg cukor
- 1 evőkanál rum
- vaj a formához
- 2 evőkanál barna cukor

Elkészítés

Egy darabka narancs- és a citromhéjat tegyünk félre, majd csavarjuk ki a gyümölcsök levét. Adjuk a rizshez a citrom- és narancshéjat, egy csipet sót, majd főzzük a tejben alacsony lángon kb. 30 percig. Néha keverjük meg. Mossuk és tisztítsuk meg az epret, és nagyságtól függően hagyjuk egészben, vagy vágjuk félbe. Olvasszuk meg a vajat alacsony lángon, majd keverjünk hozzá 6 dkg cukrot. Ha elolvadt a cukor adjunk hozzá két kanál forró vizet, a citrom- és narancslevet. Főzzük fel, öntsük hozzá a rumot, és az egészet keverjük a rizshez. Óvatosan adjuk hozzá a tejszínt, és öntsük egy nagy vagy négy kicsi kivajazott formába. Osszuk el rajta az epret. Szórjuk meg barna cukorral, és 200 °C-ra előmelegített sütőben felső melegítésnél kb. 10 percig süssük.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL