FOGYÓKÚRA

Fogyj a színek segítségével!

Szerző:
Szabó Anna
Tudod, mivel tartja bombasztikus formában magát a modell, Katie "Jordan" Price és Christina Aguilera? Nem mással, mint a színdiétával. Persze, elsőre kicsit furcsának tűnik, de érdemes behatóbban megismerkedni vele.
Bizonyos szakemberek évtizedek óta foglalkoznak táplálkozástudománnyal, betegségmegelőzéssel és állítják, hogy: a színeknek fontosabb szerepe van az étrendünkben, mint gondolnád. Ugyanis minél sokszínűbb és változatosabb az étrendünk, annál egészségesebb a táplálkozásunk. Ezt bizonyítja a feng shui táplálkozástudomány is, miszerint minden egyes élelmiszer színe hatással van az egészségünkre és a lelki állapotunkra. A sárga színű ételek segítik az emésztést, a pirosak serkentik a vérkeringést, míg a zöldek jótékony hatással vannak a májra.


Ne számold a kalóriákat!

Vége a számolásnak, most már nem kell szenvedned a kalóriákkal! Ugyanis a színdiéta lényege végtelenül egyszerű; mindössze a színekre kell figyelni. A három fő szín a piros, a sárga és a zöld alapján kell összeállítani a napi zöldség és gyümölcs menüt. Reggelire és uzsonnára mindhárom színből választhatsz, ám a többi étkezésnél szabadon dönthetsz. Egyetlen megkötés van: ha délben a pirosból választottál, este már csak a sárgából vagy a zöldből lehet! A mennyiségre vonatkozóan nincsenek merev, szigorú szabályok: mindig annyit fogyassz, amennyi jól esik.


Nem feltétlenül csak három színből választhatsz, hanem akár a többi színből is összeválogathatód a heti menüt. A lényeg az, hogy minden nap más-más színeket kombinálj egymással.


Miért jó? 

Tudtad?

A fitonutriensek olyan növényi hatóanyagok,
melyek nemcsak rengeteg sejtvédő
antioxidánst tartalmaznak, de
segítenek megelőzni a DNS károsodását,
illetve a szív- és érrendszeri
betegségek kialakulását.
Olyan növényekből származnak, mint a
sárgarépa, brokkoli, spenót, káposzta,
alma, áfonya, paradicsom, citrusfélék.

A zöldség és gyümölcs fogyasztása jótékony hatással van szervezetre, hiszen tele van vitaminnal és ásványi anyagokkal. Az eltérő színű és árnyalatú gyümölcsök, zöldségek értékes összetevőket, fitonutrienseket tartalmaznak, melyek együttesen fogyasztva igazán hatékonyak. A színdiéta pedig a zöldségekre és a gyümölcsökre alapoz, így nemcsak lassan de biztosan szabadít meg a súlyfeleslegtől, hanem még szervezetedet is feltankolja vitaminokkal. Segítségével nem kell félned, hogy a leadott kilók hamar visszacsúsznak, ugyanis hatékonyan szedi le rólad a zsírpárnákat.


Mire figyelj oda?

Törekedj arra, hogy mindig friss, a szezonnak megfelelő gyümölcsöt és zöldséget szerezz be. Ha lehetőség van rá, akkor bio termékeket vásárolj. Igaz drágábbak, mint a "natúr" gyümölcsök és zöldségek, de nem tartalmaznak egészségre ártalmas vegyszereket. A bio termelés, vegyszermentesen termel, csak biológiai eszközöket használnak növényvédelemre. De hogy a szkeptikusok se maradjanak hitetlenek, számukra a következő adat biztos meggyőző lehet. A hagyományos vegyszerezéssel és műtrágyázással termesztett növények 2002-ben végzett vizsgálata alapján a minta 75%-ban találtak növényvédőszer maradványokat. Még a bio növényekben csak 23%-ban találtak növényvédőszer maradványt.


Színek és jótékony hatásuk

Piros:
Ezt a színt a likopin és karotin adja. Antioxidáns vegyületek, amelyek védenek a daganatos megbetegedések kialakulása ellen.

Zöldségek, gyümölcsök: paradicsom, retek, répa, eper, málna, ribizli, görögdinnye, grapefruit stb.
Zöld:
A zöld színű növények nagy mennyiségben tartalmaznak izotiocianátokat és indolvegyületeket, melyek szintén védenek a daganatos betegségektől.

Zöldségek, gyümölcsök: zöldbab, zöldborső, brokkoli, káposztafélék, kelbimbó, metélőhagyma, paszternák, petrezselyem, stb.
Sárgászöld:
A sárgászöld színű zöldségfélék luteint és zeaxantint tartalmaznak. Mindkettő a látás folyamatában tölt be nagyon fontos szerepet.

Zöldségek, gyümölcsök: cukkini, paprika, kivi, salátafélék, spenót, avokádó, stb.
Citromsárga és narancssárga:
A citromsárga színű zöldségek és gyümölcsök, úgynevezett kriptoxantint tartalmaznak, amely a szervezet védekező rendszerét támogatja. A narancssárgában Béta-karotin található, ami jótékony hatással van a látásra, illetve a bőr egészséges működésében is fontos szerepet játszik.

Zöldségek, gyümölcsök: sárgarépa, sütőtök, citrom, ananász, őszibarack, mangó, sárgabarack, sárgadinnye, mandarin, narancs, nektarin, stb.
Vörös/lila:
Az ilyen színű zöldségek és gyümölcsök antociánokat tartalmaznak, amelyek rendkívül hatékony antioxidáns vegyületek. Segítségével csökkenthető a szín- és érrendszeri megbetegedések, valamint gátolják a vérrögök képződését.

Zöldségek, gyümölcsök: cékla, padlizsán, vöröskáposzta, vöröshagyma, áfonya, szilva, cseresznye, kék szőlő, szeder. 
Fehér:
A fehér színű zöldségek flavonoidokban gazdagok, általában erős antioxidáns tulajdonsággal rendelkeznek.

Zöldségek: fehérrépa, fokhagyma, gomba, karfiol, spárga, stb.
 
 


Fontos!

Nem ajánlatos a diéta: ha érzékenyek a beleid, csak óvatosan állj át a színes diétára, mert a nagy mennyiségű gyümölcs és zöldség magas rosttartalma irritálhatja az emésztőrendszert!


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL