KÖZÉRZET

A testi-lelki felfrissülés: Pilates

Szerző:
Szabó Anna
Szeretnél olyan feneket, mint Madonnáé? Vagy olyan lábakat, mint Jennifer Anistoné? Most már nem szükséges irigykedned, mindössze a hollywood-i sztárok által jól kedvelt pilatest kell elkezdened. Meglátod, milyen könnyen, megerőltetőbb testmozgás nélkül érhetsz el sportos alakot.

 

Miből lesz a cserebogár!

Nem hiába mondják, hogy az a legjobb forrás, ha valaki saját magán tapasztalja meg és fejleszti ki gyakorlatát. Nem volt ez másképp a Pilates kitalálójával sem Joseph Pilates-szel. A gyermekként rengeteg betegeskedő, izületi és légzőszervi problémákkal küzdő Joseph hamar rájött, hogy az a leghatékonyabb módszer, ha sportolni kezd. Ez olyan jól sikerült, hogy 14 éves korára időseket megszégyenítő felépítéssel még modellként is elkezdett dolgozni. A testedzés tanulmányozásának szentelte további idejét, és elég gyors tempóban lelkes, egészséges sportemberré vált.

Olyan mozgásformát szeretett volna kidolgozni, mely egyszerre a lelket és a testet is átmozgatja. Szakmai alapjait a keleti mozgáskultúra – tai chi, jóga –, valamint a görög-római katonai tornák adták. Gyakorlatai kezdetben a sérült élsportolók körében terjedt el, mivel hatékonyan, de mégis fájdalommentesen biztosítja a törzsizomzat hajlékonyságát, rugalmasságát és a tágságát. Az első világháború idején az angliai hadikórházakban, mint német internált segítette a sérült katonák felépülését. A gyakorlatok során még kórházi ágyat is használt rugókkal és hevederekkel (ez az alapja a később híressé vált gyakorlati eszközöknek), hogy a betegek lábadozását segítse.

Az 1930-as években már az Egyesült Államokban oktatott, ahol egy tánctanár felfedezte magának, és balettcsoportjának. Hamar híre kelt és népszerű lett a művészek körében az új, hatékony módszer. Mára a felépülés utáni rehabilitáció részévé vált, ún. prehab módszer a teljes rehabilitáció előfutára.


Hozd ki magadból a bomba nőt!

A módszer erő és nyújtó gyakorlatokkal edzi a testet, javítja a testtartást és a hajlékonyságot. Segítségével magasabbnak érzed magad. Hosszú szálkás izmot épít, vastagodás nélkül. Mindezt úgy, hogy közben javítja az állóképességet, a koordinációt, a hajlékonyságot és az izületi mozgékonyságot. A cél, a megfelelő összpontosítás és figyelem mellett, az egészséges test felépítése, a sérülés kockázata nélkül.

Pilates módszerének lényegét a speciálisan felépített gyakorlat-sorozatok adják, melyek az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítését, illetve a tudatos mozgáskultúra, egyfajta testtudat kialakítását célozzák. A speciális légzéstechnika, valamint az egész törzsizomzatot átmozgató mozdulatok stabilizálják a gerincet és a test minden ízületét.

A módszer nincs nemhez kötve, akár a barátoddal közösen is végezheted a gyakorlatokat. Célja egy sportos, vékony testalkat felépítése, valamint a szép tartás és tudatos mozgás elsajátítása.



A hat alapelv

Pilates több mint 500 különféle gyakorlatot fejlesztett ki, melyből mindenkinek a testfelépítésének és edzettségének megfelelő edzés állítható össze. Lényegében hat alapelvet fejlesztett ki, melynek nyomán elsajátítható a technikája.

 


1. Légzés

A helyes légzés hatékony eszköz a mozgás könnyítésére, az eredmény fokozására, segíti a koncentrációt, ami szükséges a gyakorlatok végrehajtásához. A tudatos légzés segít a stressz kezelésében, és megnyugtatja a testet. A mellkasi légzést (oldallégzés) alkalmazzuk, a hasat behúzva tartjuk, de a teljes tüdőfelülettel lélegzünk. Orron lélegzünk be a mozdulat elvégzése előtt, és a gyakorlat során kilélegzünk szájon keresztül.


2. Összpontosítás

A Pilates gyakorlatokban minden mozdulatnak van értelme. Az eredményesség egyik feltétele, hogy "jelen légy, itt és most". Testben, lélekben és a gondolatainkkal egyaránt. Nem hagyjuk elkalandozni a gondolatainkat, figyelmünket az elvégzendő feladatra összpontosítjuk. Koncentrálunk arra, hogy mi a helyes és mi helytelen, és összpontosítunk a részletekre.

3. Ellenőrzés

A módszer, amelyet Pilates az "Ellenőrzés Művészetének" nevezett, megkívánja a test tudatos ellenőrzését. Minden egyes mozdulatot meg kell előre tervezni. Gyakorolni és fokozni kell az ellenőrzést minden mozgásnál.

4. Központosítás

Egy erős középpont - a has, a hát alsó része, far, medence - minden mozdulatunk kiindulópontja. Ez olyan, mint egy szalag, amely a köldöktől kiindulva körben a hát alsó részéig, a csípő legalsó pontjáig tart. Ebből az erőközpontból indul ki az energia és áramlik a végtagok felé. Minden egyes gyakorlatsor végrehajtása előtt aktiváljuk az erőközpontot, mielőtt a többi izomcsoportot mozgásba hozzuk.


5. Pontosság

A pontosság növeli a hatékonyságot. A gyakorlatok elvégzésén kívül a minél pontosabb kivitelezésre is koncentrálunk.

6. Áramlás – mozgásfolyamat

A módszer a mozgást természetes folyamatában szemléli. A mindennapi életben a mozdulatok nem különülnek el, az egyikmozdulat kapcsolatban áll a másikkal. A gyakorlás során koncentrálunk az áramlásra, a folyamatosságra. Ha így gyakorolunk, javul a test kiegyensúlyozottsága, koordináltsága.


Ne ijedj meg a gépektől!

A Pilates-tornát kezdetben egyszerűen a földön, matracon végezhetjük, ezek az ún. "Mat" órák. Később speciális, rugókkal ellátott gépeken folytathatjuk az edzést, melyek lehetőséget adnak a fokozatos terhelésre. A gépen végezhető ún. excentrikus gyakorlatok során az izom megnyúlása közben erősíthetünk akár nehezen elérhető izomcsoportokat is. Az elnyújtott, fokozatosan felépített, ritmusos sorozatok javítják a koncentrációt, ellazítják a feszültséget és fokozzák hajlékonyságunkat. A gépek egyébként kissé a középkor kínzóeszközeire és azok utódjaira, az edzőtermek rafinált fémkasznijaira hasonlítanak.


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL