A rossz hírt jól kell tálalni

 

"Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit" - szól a régi bölcselet, és bármennyire is elcsépelten hangzik, igaz. Bárkivel előfordulhat, hogy elfelejt valamit vagy egyszerűen a tévesen felmért erőviszonyok miatt rossz döntéseket hoz. Ha veled is ez történt, vállald tetteid következményét, és ne halogasd a beismerés pillanatát. Akármilyen nehéz is összekaparnod magad erre a feladatra, meg kell lépned, és a főnököd vagy a többiek elé kell lépned, tárgyilagosan közölni a tényállást. Hogy, hogyan? Ebben segít következő 11 bevált tippünk, íme:

1. Képzeljük el előre, hogyan zajlik majd a beszélgetés. Érvekkel készüljünk a válaszadásra.

2. Ha remegő térddel, sápadt arccal állítunk be, eláruljuk bizonytalanságunkat. Legyünk határozottak, könnyebben megtaláljuk a beszélgetés hangnemét.

3. Lehetőleg ne hosszú és kimerítő értekezlet után zavarjuk a főnököt. Legjobb, ha megérdeklődjük a „mindent tudó" titkárnőtől, hogy milyen hangulatban van.


4. Mindegy, ki hibázott, vázoljuk a lehetséges megoldásokat, ne csupán a problémát tárjuk föl.

5. Ne fessük túl sötétre a helyzetet, tartózkodjunk a drámai előadásmódtól.

6. Ha haragot váltunk ki a főnökből, akkor is igyekezzünk tárgyilagosak maradni, ne veszítsük el fejünket, és ne emeljük föl a hangot.

7. Egyáltalán ne várjuk meg, hogy másvalaki szóljon, valljuk be magunk, ha hibáztunk. Ismerjük el, miben vétettünk, kérjünk segítséget a hiba kijavításához.

8. Ne próbáljuk másra hárítani a felelősséget. Fogadjuk nyugodtan kollégáink kritikáját.


9. Ha csoportunk nem teljesítette a feladatot maradéktalanul, ne hárítsuk a kudarcot egyetlen tagra, keressük együttesen a megoldást.

10. Ne sértődjünk meg, a kritikát fogadjuk nyugodtan, és próbáljuk a tanácsokat a hiba kijavításához felhasználni.

11. Szerencsétlen, ha mindig mi közöljük a rossz híreket! Kialakulhat a reflex: „már megint itt ez a vészmadár". Ezért legyünk öntudatosak. Ne engedjük, hogy velünk azonosítsák a problémát. Legyünk nyitottak a főnök megoldási javaslatai iránt. Társítsuk a rossz hírt egy jóval, javítva a tárgyalás hangulatát.


SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL