LELKIPATIKA

Neveld át magad - az önismeret erőt ad

Szerző:
Szabó Anna
„Nem vagyok elég magabiztos; képtelen vagyok dönteni, nincs erőm változtatni." Tudod, hogy a nők fele panaszkodik erre? Komolyan hiszik, hogy több energiára és időre lenne szükségük. Pedig többnyire arról van szó, hogy nem tudják az életüket megszervezni.
Tudj meg többet önmagadról

Legelső feladat, hogy eldöntsd: mit tartasz a legfontosabbnak. Válaszolj az alábbi kérdésekre:

- Mi hagyott bennem mély nyomot a közelmúltban?
- Mit értek siker alatt?
- Milyen sikereket értem el?
- Mitől ijedtem meg, milyen akadályokba ütköztem?
- Mire vagyok képes?
- Mi szerez nekem örömet?
- Mi az, ami nagyon-nagyon érdekel?
- Mekkora szerepe van az életemben a munkának?
- Milyen fontos nekem a családom, a magánéletem?
- Mit jelent számomra a szerencse?


Az önismeret erőt ad. Kevésbé leszel befolyásolható, kevésbé fogsz másoktól függeni. Ehhez persze el kell fogadni a testedet olyannak, amilyen. Légy büszke magadra, vállald a külsődet. Légy önálló, és ne engedd meg másnak azt a luxust, hogy bármivel is elrontsa a jókedvedet.



Visszatér az erőd

Ha gyerekkorodban mást sem hallottál otthon, mint „gyáva vagy, lusta és szemtelen; semmit sem lehet rád bízni; rendes lány nem tesz ilyet..." - végre felejtsd el az egészet! Senki sem születik gyávának és pipogyának. Mások tették azzá. Szabadulj meg ezektől a nehezékektől! Hogyan? Használd az eszedet, a bátorságodat, az erődet. Gondold végig, mennyi jó tulajdonsággal rendelkezel. És kamatoztasd azokat. Ha tudatosan építed az önbizalmadat, meglátod: visszatér az erőd.

Innen már csak egy ugrás, hogy a saját kezedbe vedd életed irányítását. A nők nagy része nem szívesen vállalja a felelősséget. Ez is a rossz nevelésre vezethető vissza. Sok szülő önállótlanságra szoktatja a lányát. Ha te is félszegségben szenvedsz -neveld át magad. Ez soha nem késő!



Győzd le a technikát!

Ne félj az esetleges tévedésektől. A hibákból is rengeteget tanulhatsz. Ne hagyd magad befolyásolni. Ne higgy a barátnőidnek, akik szerint egy hölgy soha sem tanulja meg, hogyan kell becsavarni egy villanykörtét. Gondolj inkább arra, milyen kényelmetlen mindig mást megkérni erre. Meglátod - ha biztos leszel a technikai dolgokban, másban is visszatér az önbizalmad.


Ha átgondolod, lesz időd

Képes leszel például megtervezni a napjaidat. Legfontosabb: ne hagyd, hogy az élet szervezze a tennivalóidat. Menj az eseményeknek elébe. Gondold át reggel a napi teendőidet. Ennek hasznát már két-három hét múlva tapasztalhatod. A jó beosztással időt nyersz, megszűnik az állandó lelkiismeret-furdalásod a késések, lemaradások miatt. Jut majd idő saját magadra, szépítkezésre, olvasásra vagy egy-egy mozira.


Így csináld!

• Minden reggel (például reggelizés közben) nézd át a programodat, tedd napra késszé.

• Állíts fel fontossági sorrendet: mit kell feltétlenül elintézned, mire lenne jó ma időt szakítani, mi várhat holnapig?

• Pipáld ki - egy jó vastag tollal -, amit sikerült elintézned. Kellemes érzés lesz este látni, mennyi mindent elvégeztél.

• Bízd néhány dolog elintézését másra, például a párodra vagy a gyerekre.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL