KÖZÉRZET

Tudtad, hogy a sóhajtás akár egészségügyi problémákra is utalhat?

Szerző:
Szabó Anna
A legtöbb esetben a sóhajtás nem kelti fel különösebben a figyelmünket, sőt, sokszor észre sem vesszük, mikor kitör belőlünk. Viszont tudtad, hogy ez a jelenség különböző egészségügyi problémákra is utalhat?

 

Normális esetben egy ember óránként 10-szer sóhajt. Mivel megszokottnak, érezzük nem is gondolunk arra, hogy valami esetleg ne lenne rendben. Sóhajtunk, ha szomorúak vagyunk, ha stresszes helyzetbe kerülünk, de egy kiadós étkezés után is elhagyhatja a szánkat egy sóhaj. A sóhajtás akkor jelenik meg, amikor az alveolusok (tüdőhólyagocskák) extra erőfeszítést tesznek annak érdekében, hogy levegőhöz jussanak. Abban a pillanatban bizonyos anyagokat szabadítanak fel a szervezetünkben, amelyek nyitva tartják a légutakat. Legtöbbször ez a szervezet bioritmusának újraindító mechanizmusa.  

A sóhajtás gyakran akkor jelenik meg, amikor a légzés normális ritmusa felborul, főleg, amikor érzelmi hullámvasúton utazunk éppen (csalódás, sajnálkozás, ijedtség, stressz, frusztráltság). Ez egy önkéntelen reflex, ami segíti a tüdőt újra egyensúlyba hozni, és relaxálja a szervezetet. Amikor azonban ez a reflex fizikai megerőltetés vagy étkezés következtében lép fel, azt a tényt jelezheti, hogy a tüdő nem jut elég oxigénhez.     

Az orvosok úgy vélekednek, hogy a túl gyakori sóhajtás jelezheti akár a légző rendszer betegségét is. Ilyen lehet például a krónikus hörghurut, az asztmás hörghurut, valamint tüdőtágulat. Aki kardiovaszkuláris betegségekben szenved, rendkívüli gyakorisággal sóhajt. Ha ez a tünet légzési nehézségekkel társul, az szívbetegségre utal, úgyhogy sürgősen tanácsos felkeresni az orvost!  

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL