UTAZÁS

5 kedvenc országunk

Szerző:
Szabó Anna
Bárhová is látogassunk el, nem árt, ha tudjuk mire számíthatunk az adott országgal kapcsolatban. Nagyító alá vettük a legszebb városokat, szigeteket. Itt megtudhatod, hogy mire kell ügyelned az üdülésed alatt.

Első úti célunk:

Görögország

Kréta, Korfu vagy Rodosz? Akármelyik szigetre látogathatunk, hiszen a felejthetetlen élmények semmiképp nem maradhatnak el.


Mit kell tudnod, ha Görögországba indulsz?

Pénznem: Euró. A pénzváltást mindenképp Magyarországon intézzük, mert Görögországban a kezelési költséget is felszámolják. A megmaradt euróból csak a bankjegyeket tudjuk visszaváltani.

Üzletek: A görögök imádják a délutáni sziesztát, amelyet igen komolyan is vesznek. Ne ijedjünk meg, ha bemegyünk a városba, és a délutáni időszakban egy üzletet sem találunk nyitva. Este azonban a kereskedők újra kinyitják boltjaikat, és késő estig nyitva állnak a turisták nagy örömére.

Időjárás: Egész évben kellemes időre számíthatunk a kedvező mediterrán éghajlat miatt. A szigeteken már április végén beköszönt a nyár, és június közepéig mérsékelt az időjárás. Június vége felé tűző napsütés, tartós száraz időszak veszi kezdetét.


Utazás előtt feltétlenül kössünk balesetbiztosítást!

Mit vigyünk magunkkal?

Április-május környékén napközben a lenge öltözék ajánlott, azonban estére már lehűl a levegő, így igencsak elkel egy vékony dzseki vagy pulcsi. Túrázásnál érdemes tornacipőt, napszemüveget, kalapot viselni. Nem árt minden egyes útnak indulás előtt napolajjal bekenekednünk, hiszen úgy leéghetünk, hogy észre sem vesszük. A napsugárzás igen erős, így a déli órákban feltétlenül húzódjunk árnyékba, és kerüljük el a nagyobb túrázásokat.


Második úti célunk:

Törökország

A két földrész, Európa és Ázsia határán fekvő Isztambul a minaretek csodálatos városa.

Mit kell tudnod, ha Törökországba indulsz?

Hogyan is hagyhatnánk ki a híres török bazárokat. Azt említenünk sem kell, hogy mennyire érdemes beszerezni az utazás alatt különböző ajándékokat. Nincs az a turista, aki arany vagy ezüst dísztárgyak, ékszerek nélkül térne haza. Az eredeti török vízipipák, szamovárok széles választéka tárul elénk minden egyes bazári látogatáskor.


Tipikus ételek, italok, amelyeket érdemes megkóstolni: Baklava, hagymakarikás májdarabkák, kebab, rostonsült bárány és ürühús.

A törökök nemzeti itala: villa doluca, és különböző különleges teáik.


Harmadik úti célunk:

Thaiföld

Koh Samui szigete valóságos paradicsom. Bambusz kunyhó, Buddha, és a pihe puha homokos tengerpart.

Hogyan juthatunk el Thaiföldre?

Bangkokból másfél óra alatt érünk Koh Samui szigetére. Surat Thani szárazföldi városából naponta indulhatunk hajóval a szigetre.


Tudtad?

Surat Thani városában a leghíresebb látványosság az a majomképző központ, ahol kb. 4-5 nap alatt tanítják meg a legtöbb majmot a kókuszdiószedésre.


Negyedik úti célunk:

Olaszország


Veronáról elsőként mindenkinek a híres Shakespeare-i mű, a Rómeó és Júlia jut eszébe. Nem is csoda, hiszen Verona a szerelmesek városa.

Mit kell tudnod, ha Olaszországba indulsz?

Aki már járt Olaszországban, az biztosan emlékszik arra, hogy az ottani vásárlások során sokszor nem tüntetik fel a termékek árait, pedig törvény írja elő. Ne restelljük tehát megkérdezni a portékák értékét, amelyből még alkudhatunk is.


Remek időtöltés korzózni a helyi piacokon, de az ottani portékákat egyáltalán kínálják kedvezőbb áron, mint az üzletekben.

Ha megéhezünk útközben, és szeretnénk elmenni egy jó kis olasz étterembe, feltétlenül gondoljuk meg, hogy hová ülünk be falatozni. Az árak nagyon ingadozóak. Lehet, hogy az egyik étteremben sokkal olcsóbban étkezhetünk, és persze az sincs megírva sehol, hogy a drágább étel finomabb lenne, mint az olcsóbb. Amikor étkezés után fizetésre kerül a sor, legtöbbször az a szokás, hogy a pincér pontosan kiszámolja a visszajárót. Távozáskor tegyünk az asztalra borravalót.


Ötödik úti célunk:

Amerikai Egyesült Államok

A világ egyik legnagyobb városában, New Yorkban járunk, ahol Manhattan felhőkarcolói tornyosulnak elénk. Az egész város lüktet, olyan érzés, mintha a fél világgal találkoznánk egyszerre. Nincs megállás sem a Times Square-en, sem a Central Park zöld övezetében.


Érdemes csatlakozni városnéző programokhoz. Akár gyalogos, akár autóbuszos körútra indulunk, nagyszerű élményben lehet részünk. Speciális bevásárlókörutakra is elmehetünk, amelyeket különböző show-műsorok megtekintésével és éttermi látogatással kötnek egybe.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL