UTAZÁS

Hangulatos Kocsimúzeum Keszthelyen

Szerző:
Szabó Anna
Szánkózni, síelni jó! Igen ám, de ha nem vágyunk minden alkalommal őrült hócsatákra, vad programokra? Látogassatok el Keszthelyre, és gyönyörködjetek a Habsburg Birodalom időszakából származó meseszép hintókban, lovaskocsikban.

2002-től csodálhatjuk a keszthelyi Helikon Kocsimúzeum páratlan gyűjteményét, amelyet Werner Guster, az osztrák rádió szimfonikus zenekarának hegedűse gyűjtött össze, több mint negyven éven át.


Az Osztrák Magyar Monarchia és a Habsburg Birodalom területéről származó különböző kocsik legelső darabjait a művész nagyapjától örökölte.
A híres gyűjtemény legrégebbi és egyben legkülönlegesebb ékessége egy Mária Terézia idejéből származó menyasszonyi hintó, amelyet akkoriban Magyarországon gyártottak.

A szintén unikumnak számító homokfutó, amely Rudolf trónörökös tulajdonában volt, méltán foglal helyet a páratlan kollekcióban. Az arisztokrácia krémje közül különleges piknikkocsik, polgári fogatok, sportkocsik, kirándulókocsik kerültek ide.


Természetesen Mária Valéria és Ferenc Ferdinánd trónörökös meseszép hintói is megtalálhatóak a múzeumban. A különleges, tíz személyt befogadó piknikkocsik külön étel- és italrekeszei egykor a kiránduló nemesek elsőrangú igényeit szolgálták. A félszáz darabos gyűjteményben megtalálhatóak továbbá földesurak, jómódú parasztgazdák szekerei is.

A Helikon Kocsimúzeum a felújított Ybl lovarda épületében található.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL