KÖZÉRZET

Gyomrunkban az egészség

Szerző:
Szabó Anna
Ahogy a népi mondás tartja: gyomorban rejlik az egészség. És milyen igaz. Feltétlenül ügyelnünk kell arra, hogy semmiképp ne terheljük le az emésztőcsatornát. Étkezési stílusod alapján megtudhatod, melyik csoportba tartozol.

Érdemes figyelned magad evés közben. Gyorsan, kapkodva, habzsolva eszel, vagy lassan, élvezettel rágsz meg minden egyes falatot, de csak nagyon nehezen tudsz ellenállni a kísértésnek? Ez a két típus sajnos hajlamos túlzásokba esni, és hajlamosak a székrekedésre.


A gyorsan étkezőknek étrendjüket olyan táplálékkal érdemes kiegészíteniük, amelyeket mindig jó alaposan meg kell rágniuk. Ezek közé a táplálékok közé tartozik Pl. a saláta, a különböző nyers zöldségek és a teljes kiőrlésű lisztből készült péksütemények. Akik nagyon édesszájúak, azok többször válasszanak desszertként friss gyümölcsöket.


Nem szabad sietni

Aki legtöbbször állva tud étkezni vagy gyorsbüfékbe jár, ahol sietősen magához vesz valami kis étvágycsökkentő nassolni valót, nos annak van a legnehezebb dolga. Annak az embernek, aki sietve táplálkozik, nagyon nehezen emészt. A folyamatos kapkodva evés miatt nem indul be rendesen az emésztőnedvek termelődése, így a szervezet túl lassan, akadozva képes feldolgozni a táplálékot


Vigyázat! Nyakunkon az ünnepi terülj, terülj asztal!

A finomabbnál finomabb falatok amint lekerülnek a szépen megdíszített asztalról, a hűtőbe kerülve várják, hogy csipegessenek belőlük. Egy nagyobb lakoma után a hűtőszekrény is csak arra vár, hogy kifosszák teljes tartalmát. Állj! A titkos éjszakai falatozgatások nem csak hizlalnak, hanem teljesen leterhelik az emésztőrendszert. Az este 8 óra utáni étkezés megnehezíti a bélrendszer dolgát. Ahogy agyunknak is pihenésre van szüksége, és átvált éjszakai üzemmódra, úgy emésztőrendszerünk is.


Puffadás, gyomorfájás

Mi okozza?

A félig megemésztett étel túl sokáig marad egy helyben, amely először teltségérzetet okoz, majd súlyosbodnak a tünetek. Puffadás, gyomorfájás keletkezik.


Mit tegyünk, hogy a tünetek enyhüljenek?

Puffadás, teltségérzet esetén:
Espumisan kapszula

Gyomorsavtúltengés, gyomorégés esetén:
Rennie rágótabletta

Nehéz emésztés, epebántalmak:
Bilagit drazsé


Segítsük a bélműködést

Alapos rágással segíthetjük bélműködésünket. Az emésztési folyamat már a szájüregben elkezdődik. A nyálban lévő bontó enzimek indítják meg a bomlási folyamatot. Minél többet rágunk, annál több nyál képződik, és tovább élvezhetjük az ételek ízét.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL