REJTÉLY-MISZTIKA

Lények, akik kicserélhetik egyetlen éjszaka alatt a gyermekedet!

Szerző:
Szabó Anna
Annyi színes, változatos lény van világszerte, akik a csecsemődre pályáznak, de legalábbis minden potenciális gyermekre. A különböző hiedelmek boszorkányai, démonai, tündérei, jönnek és kicserélik, hogy csatlóst, segédet faragjanak belőle vagy a saját világukban szeretőnek használják majd, unják a sajátjukat és még vagy ezer oka lehet, mire kellhet nekik a te emberi csecsemőd. Tudd meg kik azok és hogyan védekezhetsz ellenük!

 

A néprajzban az elcserélt gyermekre hivatalosan a váltott gyerek kifejezést használják. A néphit szerint, a valamilyen hátrányossággal született gyermeket – avagy a később kiderül, hogy különleges képességekkel bír, netán azonosítható, mely légy erejét birtokolja - a hit szerint valamilyen rosszindulatú lény kicserélte az emberi gyermeket a saját természetfeletti szülöttjére. Ez az elképzelés Izlandon, Európában (pl.: Németo., Magyaro., Anglia, Franciao.) Ázsiában, de még Amerikában is jelen van.

Általában a gyermekágyas anya van a legnagyobb veszélyben, egészen 6 hétig.

Kik cserélhetik ki a csemetét?

Például a néphit szerint a boszorkányok, szépasszonyok és az ördögök a még meg nem keresztelt újszülöttet kicserélhették. A hiedelmek ország- és világszerte meglehetősen egységesek. Ők nekik főleg segédre van szükségük és ezért csórják el a gyereket. Illetve a boszorkányok sokszor azért, hogy megegyék, megfőzzék őket varázsszert készítsenek belőlük vagy mert szimplán a „babát" írta elő a varázskönyvük, mint komponens.

Tündérek, erdei lények, koboldok, törpék, varázslók, vízi lények, garabonciás, rossz szellemek, mora lény  - és ezek változatai szerte a világban

Hogyan lehet megakadályozni a kicserélést avagy visszacserélni?

Rontáselhárító eszközökkel: a bölcsőbe, pólyába tett olvasó, fokhagyma, kakukkfű. Szenteltvízzel meghinteni a szobát és a baba tárgyait. Valahol az egész házat felszentelik. Különben mindenféle szent tárgy jöhet a védelem céljából. Ott van még a kifordítva feladott ing, betakarás anya kifordított kötőjével, ház köré szórt kása stb. De az imádságok, ráolvasások és a szent énekek is alkalmazhatóak. Illetve az amulettek viselése sem utolsó. Mint ahogy se, hogy a boszorkányok ellen, seprűt raknak az ajtóba.

Ha már úgy sejtették, hogy megtörtént a baj, akkor a visszacserélés érdekében bevetették a kemencébe vetéssel való fenyegetést, vagyis a váltott gyerekkel a befűtött kemence szájánál a sütőlapátra ülteti, és úgy tesz – gyakran háromszor – mintha be akarná lökni, esetleg figyelmezteti is a rontót ehhez hasonló szavakkal: „Szépasszony, add vissza az enyémet; mert ha nem, megégetem a tiedet") – mire az a hit szerint megijedve visszacseréli a gyereket.

Ritkább a fazékban való jelképes főzés vagy a váltott gyerek lenyakazásával való fenyegetés.

Ám állítólag az se rossz taktika, ha a bölcsőben fekvő gyerekét anyja a ház küszöbén ülve találja: Valakinek a tanácsára teknővel leborítja, lábával az udvarra húzza, bottal üti. Nagy fekete felhő lesz, a boszorkányok előhozzák az igazi gyereket.

Luther Márton egy olyan esetről is beszámolt, hogy egy anya vízbe dobta egy kosárban a gyereket és mire hazaért, a szobában találta a saját, kacagó csemetéjét.

Ez se piskóta módszer: öreg koldus tojást kezd fűrészelni, hogy a gyerek feje is úgy váljon ketté.

De ha szerencséje van az embernek, akkor csak egy rövidke ideig van nála az elcserélt gyermek, mert a fenyegetés hatására – vagy akár anélkül is – megjelenik az, aki elcserélte a gyermeket és azon az elven, hogy „te jól bántál az enyémmel én meg a tiéddel" visszaadja az elcserélt gyerkőcöt.

A nagyon ritka esetek közé tartozik különben, mikor azért viszik el jó szándékú lényeg – főleg tündérek – hogy megtanítsák a kultúrájukat, átadják neki a tudásukat, bölcsességet, varázserejüket és tudományukat, hogy azt ebben a világban használja, segítsen vele és emlékeztessen bennünket a tündérek világára.

Hogy történik az elcserélés?

Az anya „érezte", „látta" „hallotta" hogy valaki megjelenik az ablakban, átnyúlik ágya fölött stb., és vagy sikerül gyermeke elvételét megakadályoznia vagy későn kap észbe és már sajátja helyett a váltott gyerek fekszik mellette. VAGY : Az anya alszik. A kosztos kanász ott jár, annyit hall: „Nesze, fogd meg!" Ő elveszi a gyereket, az ágyra teszi. VAGY : anya nem tudott semmiről, kiment a szobából, a házból és ez történt egyik pillanatról a másikra. A tűzön, a tükrön, az erdőből, de szimplán a semmiből is megjelenhet az „elragadó". Ez már lényenként változik, ki-milyen módszerrel dolgozik.

Az elcserélt gyermek jelei

Valamilyen fizikai rendellenessége van

Nem nő a gyerek

Folyton sír

Démoni tulajdonságokkal bír

Különleges, természetfeletti képességgel rendelkezik

Képes átváltozni vénemberré

Idegen, mondhatni nem e világi nyelven beszél

Bevallja a korát „Megéltem már 36 (70, 100 stb.) esztendőt, de ilyet még nem láttam." Bodrogközi monda szerint a 7 éves, bölcsőben fekvő gyermek csodálatos módon nyúlni, nőni kezd, a falról leakasztja a kis kanalat és békésen megeszi az ételt.

Egy erre alkalmatos tudósasszony, gyógyító, látnok megmondja

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL