LELKIPATIKA

Az álom - a lélek tükre

Szerző:
Szabó Anna
Minden álom szertefoszlik, akár egy szappanbuborék? Egyáltalán nem! Amit napközben megéltünk, mélyen bevésődik a tudatalattiba. Mindegy, hogy vidám, boldogító eseményről van szó, vagy mérgelődtünk valami miatt - az álmokban mindez még egyszer feldolgozódik.
Csak kevesen tudnak másnap emlékezni rá

Kár, hiszen az álmok sokat elárulnak lelkiállapotunkról, sőt segíthetnek problémáink megoldásában. A pszichológusok ezért azt tanácsolják, készítsünk papírt és ceruzát az éjjeliszekrényünkre, hogy felébredés után - akár még éjjel - fel tudjuk jegyezni álomképeinket. Érdemes naplót vezetni álmainkról, melyben a lehető legnagyobb részletességgel leírjuk, mi is történt: a helyeket; a személyeket, a tárgyakat, az érzéseket, a történéseket.

Az álmok értelmezésénél mindig figyelembe kell venni, milyen személyes kapcsolatban állunk az álomban szereplőkkel és milyen érzéseket táplálunk irántuk.

Körképünkben néhány jellemző példán (szorongásos, harmonikus, születéssel, szerelemmel és elválással kapcsolatos álmok) bemutatjuk; hogyan kell az álomképeket megfejteni. Az itt felsorolt néhány tipikus szimbólum segítségével mi magunk is megpróbálkozhatunk álmaink analizálásával.


Születés-szülés álom

Sűrű köd van. Egy tó mellett állunk. Egy felénk nyújtott kezet pillantunk meg a vízben. A köd eloszlik, a víz elpárolog, és mi örülünk a párán áttörő napsugaraknak.

Az álomfejtés a következőket mondja ebben az esetben: A víz magzatvíz, és a nemzést vagy a születést szimbolizálja. Mindez a gyermek utáni vágy egyértelmű kifejeződése. De mi van a köd mögött? Még nem látunk tisztán, mert mindent befátyoloz. Talán már útban van a baba? A kinyújtott kéz esetleg egy új életre utal.


Tipikus álomszimbólumok

Állatok

Az állatok általában ösztönöket, vágyakat és görcsös állapotot szimbolizálnak. Ha például kutyafalka, üldöz bennünket, vigyáznunk kell, nehogy ösztöneink áldozatává váljunk. Sikeres küzdelem ellenük: érzelmi életünket, úgy látszik, alapvetően jói tudjuk kezelni.



Zuhanás

A zuhanás pszichikai gátlásokra és súlyos kapcsolatteremtési nehézségekre utal. Aki feneketlen mélységbe esik, fél, hogy nem tud kellőképpen alkalmazkodni környezetéhez, és túlterheltnek érzi magát. Nem kellene mindenért neked vállalni a felelősséget.





Repülés


A repülés rendszerint figyelmezető jelzés, különösen, ha a madarakhoz hasonlóan, minden segédeszköz nélkül emelkedünk a levegőbe, vagy lebegünk. Lehet, hogy hajlamosak vagyunk túlzásba vinni az öntudatosságot?






Tűz


A tűz, amikor hatalmas lángokkal, ragyogva lobog, nagy szenvedélyt és érzéki vágyat jelent. Valami új van születőben, ötleteinket meg tudjuk valósítani. Ha kialszik, ez azt jelképezi, hogy régóta tervezett dolgaink mégsem fognak sikerülni.



Fák

A fák, például, ha egy beteg álmodik róluk, az egészségi állapot javulását szimbolizálják. Aki egy fán ül, már jó pozícióban van. Ezzel szemben a kopasz fák többnyire sikertelenségre, gondra, vagy szomorúságra utalnak.



Vásárlás

A bevásárlás titkos vágyunkról árulkodik, mely szerint szeretnénk egy hozzánk közel álló személy elismerését elnyerni. Amennyiben álmunkban új ruhákat vásárolunk, a való világban szívesen bújnánk másik bőrbe, mert elégedetlenek vagyunk önmagunkkal.


Házak

A házak saját énünket, testi és lelki állapotunkat jelképezik. Egy régi, omladozó épület sérült homlokzattal arra figyelmeztet bennünket, hogy „építési munkálatokat” kell eszközölnünk magunkon. A luxusvilla viszont gyakran azt helyettesíti, hogy kifelé többnek akarunk látszani, mint amik a valóságban vagyunk. A ház szétrombolásáról vagy átépítéséről szóló álom azt fejezi ki, hogy szeretnénk, ha jelenlegi életkörülményeink gyökeresen megváltoznának.


Lépcsők

A lépcsök változtatási szándékot jelentenek, anyagi vagy lelki téren. Ha csigalépcsőt látunk alulnézetből, az azt jelzi, milyen nehéz az életben feljebb jutni. Amennyiben viszont a csigalépcső tetejéről pillantunk lefelé, tudatalattink egy lehetséges lecsúszástól akar megóvni - érdemes tehát elgondolkoznunk azon, hogy a jövőben mit lehetne jobban vagy másképp tenni.



Alagút

Az alagút rejtett félelmeket hoz a felszínre. A hirtelen sötétség félelmet kelt az emberben. Az alagút azt szimbolizálja, hogy hullámvölgyben vagyunk. Ez azonban csak átmeneti időszak - hiszen az alagútnak is vége van valahol.





Szerelmi álom


Levetkőzünk a hálószobánkban, és észrevesszük, hogy nem vagyunk egyedül.
Egy férfi néz minket, aki egyre közelebb jön hozzánk. Amikor erőszakoskodni akar, hirtelen felkapjuk magunkra a férfi kabátját, melyet az elővigyázatlanul az ágyunkra dobott. Mégis érezzük a férfi kezét a testünkön.

Az álom értelmezése: Azzal, hogy levetkőzünk a hálószobánkban - a szeretkezés szokásos helyszínén - védtelennek mutatjuk magunkat - azt akarjuk, hogy olyannak lássanak az emberek, amilyenek vagyunk. Tiltakozunk a bennünk kibontakozó új érzés ellen, ahogyan azt már korábban is tettük. De aztán mégis felvesszük az ő kabátját, ami egyértelműen jelzi számunkra, hogy az nekünk van odakészítve és hozzá tartozunk. Titokban már réges-rég elfogadtuk öt. A kéz érintése testünkön pedig kifejezi, hogy nem csak lelkileg szeretnénk egyesülni vele...


Elválás álom

A fogorvosi székben ülünk. Az orvos végignézi a fogsorunkat, elővesz egy fogót, és kihúzza az egyik fogat. Aztán hozzáfűzi: - Ezt bizony ki kellett szedni, különben még megfertőzte volna a többit is.

Ahogy nézzük a fogat, valahogy nagyobbnak tűnik, mint amilyennek gondoltuk. De azért boldogok vagyunk, hogy végre megszabadultunk tőle.

Az álom értelmezése: A fogorvos fogójával valaki mást kaptak el, a barátunkat vagy a férjűnket, aki elhagyott bennünket. Szerencsére még nem fertőzte meg a többi fogat, tehát jönnek majd utána mások az életünkben. A fog túl nagynak tűnt, azaz a férfi túlságosan nagy falat volt a számunkra, így nem illett hozzánk. Ezért örülünk, hogy a fogat kihúzták, és így a boldogtalan kapcsolat befejeződött.


Gyermekálom

Nem egyszer a rossz álmok miatt ébrednek a kicsik reggel teljesen megizzadva. A gyerekek egyébként másképp álmodnak, mint a felnőttek. Valahogy úgy, ahogy a szülőket állatok bőrébe bújtatva lefestik: plakátszerűen és absztraktan.

Amennyiben feszültségek vannak a családban, a gyerek ezt egy hasonlatban jeleníti meg, melyben az állatok játsszák a főszerepet. A szigorú apa például vad tigrissé, az engedékenyebb anya pedig cicává alakul át. A gyakran előforduló lebegő vagy repüléses álom túlzott öntudatosságra utalhat. Ezzel szemben, ha inkább a zuhanásos álmok vannak túlsúlyban, akkor a gyerek nehezen tud kapcsolatot teremteni, és gátlásoktól szenved. A gyermekálmok analízisénél is lehetőleg be kell vonni az éppen aktuális problémákat, és a felismert nehézségeket el kell távolítani az útból.


Harmonikus álom

Vidéken vagyunk, egy gyönyörű réten. Valaki karjaiba vesz minket, és áttáncol velünk a virágokon, melyek, amint letapossuk őket, még szebben bújnak ki a földből. Letelepedünk egy fa alá az árnyékba, és kedvünk lenne dalra fakadni, de nem jön ki hang a torkunkon, mert kísérőnk megcsókol.


Az álom értelmezése: Általában kiegyensúlyozottak vagyunk, és értékeljük az egyszerű, természet közeli életet. Minden bajt, kavarodást átvészelünk (táncolás), ha érzelmileg harmonikus a kapcsolatunk (karjaiba vesz). Ám azt is jól tudjuk, hogy léteznek olyan emberek, akik megbánthatnak (széttaposott virágok), de mindig van számukra néhány megbocsátó szavunk (hiszen a virágok újranőnek). A fa, amely alatt fekszünk, megmutatja, hagy minden gondoskodás ellenére „az árnyékban maradtunk”, és bensőséges együttlétre, gyengédségre (csók) vágyunk.







Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL