SZÉPSÉG

Érzékenyek óvatosan!

Szerző:
Szabó Anna
Akiket az átlagosnál érzékenyebb bőrrel áldott meg a sors, azok bizonyára csak óvatosan szerethetnek bele a legújabb kozmetikumokba. Így van ez a hajjal, a körömmel, magyarul mindennel…
Érzékeny a hajunk?

Valójában nem a hajunk érzékeny, hanem a fejbőrünk, amit a különféle vegyszerek váltanak ki – például hajfestéskor, vagy daueroláskor. De okozhatja egy erősebb sampon is. Az érzékenység tünetei (viszket és hámlik a fejbőr) általában a hajas fejbőr szélén jelentkeznek. A fejbőr érzékenységét általában az erős, illatosított samponok okozzák, vagy pedig egyszerűen az, hogy a habot nem mostuk ki elég alaposan a hajunkból.


Mit használjunk?

Amikor sampont vásárolunk, olyat válasszunk, amely nem túl illatosított, és bőrápoló adalékokat tartalmaz. A fejbőr védőrétegét gyakran tönkreteszi a szennyeződés, és az erős samponok használata utána a bőr hajlamossá válik az irritációra. Szerencsére ma már vannak olyan samponok, amelyek segítenek visszaállítani ezt a védőréteget.


Rúzsok

Az ajak a legérzékenyebb része az arcnak, a bőt itt vékonyabb, és mivel nincsenek faggyúmirigyei, nem tudja biztosítani magának a szükséges zsiradékot. Így sokkal érzékenyebben reagál a rúzsokra, vagy bármire, amit rákenünk, különösen hideg időben.

Mit használjunk?

Vásároljunk bőrbarát rúzsokat. Éjjelre – és amikor nem rúzsozzuk ki ajkunkat – mindig kenjük be szőlőzsírral.


A köröm

Tudtad, hogy a körömlakkra is allergiásak lehetünk? Mint a hajnál, itt sem a köröm allergiás –hiszen az csak kemény, elhalt keratin -, hanem a testünk azon részei, amelyeket lakkozott körmünkkel megérintünk. Például, ha megfogjuk, vagy megvakarjuk az orrunkat, fejbőrünket, vagy a szánk környékét.


Vészhelyzetben


Hirtelen jelentkező tüneteket a következőképpen kezelhetünk:

- A kozmetikumot hideg vízzel mossuk le a bőrünkről, és paskolgassuk
gyengéden a bőrt, amíg megszárad. Ne használjuk többé azt a terméket, és amíg el nem múlnak a tünetek, mást se kenjünk a bőrünkre.

- Igyunk meg 8-10 pohár vizet naponta, hogy segítsük a méreganyag-tisztulást.

- Ha két napon belül nem múlnak el a tünetek, keressük fel az orvost!


A testünk

A test, a kar vagy a láb bőrének érzékenységét okozhatják bizonyos textíliák, mint pl. a műszál. A mosópor is okozhat kellemetlen reakciót, de általában azért, mert túl sokat használunk belőle, vagy nem öblítjük ki rendesen. A láb alsóbb részei néha szintén viszketnek. Ez inkább azért van, mert a testnek ezen a részén is kevés faggyúmirigy található, és ezért itt nem olyan hatékony a bőr természetes védőrétege, nem pedig azért, mert allergiásak vagyunk.


Mit használjunk?

Használjunk illatanyag mentes testápolót, mivel a szappan – sőt a víz is! – kiszáríthatja a bőrt. Keressünk szappanmentes, érzékeny bőrre készült bőrtisztítót.

Minden kozmetikum – a rúzstól a körömlakkig – potenciális irritáló anyag. A dolog trükkje az, hogy találjuk meg, mi irritálja bőrünket, és kerüljük el az azt tartalmazó termékeket!

 


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL