UTAZÁS

Vízből sosem elég!

Szerző:
Szabó Anna
Magyarországon aztán nincs hiány gyógyvizekben. Hálistennek! Megfáradt, irodai munkától elmeszesedett vén, rozoga csontjainknak talán a legjobb gyógyír egy alapos megmártózás. Meleg víz, hideg víz, gőzzel és fodorral. Fedezd fel te is az ország legnevesebb gyógyvizeit!

Hiába a nyár, meg a jó sok szabi. Sokan üljük laposra a fenekünket még a negyven fokos hőségben is. Nem mindenkinek jutott álomutazás Bora Borán. Legfeljebb a számítógép háttérképeként nézegetjük nyálcsorgatva... no de sebaj! Ha már rabszolgasorsra kényszerültünk, legalább egy kis pacsálást engedjünk meg magunknak!


Első állomás: (Neem, az egy film címe! Huncut!) Zalakaros

Mielőtt nekifutásból pofátlanul seggest ugranál haverjaiddal a zalakarosi fürdő vizébe, nem árt szemlesütve a lánykáknak doktorbácsihoz, kisfiúknak pedig doktornénihez látogatni. Itt aztán lehet végre panaszkodni: itt fáááj, ott fáááj. Ha már szép kis summát csengettél ki a vizitdíjakra, érdemes jegyzetelni is egy kicsit, mit mondanak ők, a fonendoszkóppal villogó orvosemberek.


Fáj a lába? - semmiképp se amputálja! Menjen inkább Zalakarosra!


Fotó: Gránit Gyógyfürdő Zalakaros


Fekete Pákón kívül bizonyára mindenki tudja, hogy Zalakaroson remek gyógyvíz található. Azt viszont talán még te sem tudod, hogy honnan ez a remekbeszabott vizecske. Valamikor, a hatvanas években bizony akadt egy kőolajfúrás, ami aztán majdnem Dallasra emlékeztető gazdasági növekedéshez vezetett a községben. Ekkor történt, hogy a nagyon mély, 2307 m-es mélyből egyszer csak felbuzogott a mai fantasztikus termálvíz. Örültek is ennek a helybéliek. Kihasználva hát a kiváló lehetőséget, kezdetben csak maguk pacsáltak, majd a vízhez építettek egy medencécskét, a medencécskéhez pedig (mint gombhoz a kabátot) szép lassan felcseperedett egy városka is. Természetesen a németek, osztrákok azonnal el is leptek minket, mint a Balatont. Valószínűleg ők még többet gályázhattak, mint mi magyarok, és talán ezért próbáltak gyógyírra lelni krónikus mozgásszervi bajaikra. Azok is ide jöttek, akik odalent voltak problémáik, sőt még azok is, akiknek már-már „nem volt bőr a képükön”. Sőt. Ha pereceltek egyet a vonatról leszállva, akkor is ide osontak gyógykezelésre. Mi tart még vissza? Ja, hogy a gyerek? A gyereket is hozhatod magaddal, mert hát van élményfürdő is mindenféle buzgárokkal, meg mindenféle játékokkal.


Széles vigyor Hajdúszoboszlón


Szerintem mindenkinek lapul olyan elsárgult fotója valamelyik régi dobozban, ahol nagymama áztatja fordosra a bőrét nagypapával Hajdúszoboszlón. Nincs? Akkor neked kell bepótolnod ezt a szörnyű elmaradást. Magyarországon gyakorlatilag nincs ember, aki ne fordult volna még meg Hajdúszoboszlón. Ne tessék rontani az átlagot! Nem ismerni a reumások paradicsomát főben járó bűn.

Hajdúszoboszló sztorija sem sokkal különb Zalakarosénál, csupán talán annyi, hogy ezt a termálvizet jóval korábban, 1925-ben fedezték fel egy szintén „Jockey Ewing akció” keretében.


Fotó: Hajdúszoboszló hivatalos honlapja



A kissé büdi, „kaki színű” víz biztos meglepte a fúrásokat végző embereket... ha épp szomjaztak, nem a jövő egyik leggazdaságosabb gyógyvize lebegett a szemük előtt, sokkal inkább egy ihatatlan víz, ami nem volt jó semmi másra, csak hogy mossanak benne. Az asszonykák kiválogatták hát a sötétebb színű szennyest, és lódulhattak csutakolni az új vízbe. De hogy minden rosszban legyen valami jó, a bosszús, és mosástól elgyötört asszonyságoknak cserébe legalább nem fájt már többé a dereka! Mosolyogtak is a bajszuk alatt, amíg a terpeszkedő férjuruk fájlalta a lábát. Sokáig azonban ez sem maradhatott titokban. Asszonykák félre! Vizet vizsgálunk! Szagolgatták, nézegették, majd komolyabb teszteknek is alávetették a furcsa minőségű vizet és miután meglett az eredmény, beindult egy felfelé ívelő gyógyvíz karrier.

Azóta már minden gyerek tudja, hogy ez a víz a legalkalmasabb az ízületi bántalmak kezelésére, de azt is, hogy gyulladásos megbetegedések, tüdőbántalmak és magas vérnyomás esetén messzire el kell kerülni! Vagy más vizet választani. Ugye, ugye? Nem hiába a vizitdíj...


A Hajdúszoboszló Aquapark hivatalos honlapja



Inni vagy nem inni? A Tiszazugban feltétlenül!


Tiszazug, Tiszazug... olyan ismerősen cseng, de mégis. Talán jobban hangzana, ha azt mondanám Cserkeszőlő? Bizony, így már beugrott a megfejtés, mint a Vágó Pista műsorában. A Tisza és a Körös ugyebár két folyó, mint tudjuk, köztük pedig van sok minden, például homok, de ne feledjük, hogy egy helyre kis zug is megtalálható.

fotó: Cserkeszőlő hivatalos honlapja


Gyakori Szigetlátogatók figyelem! A rendszeres hangulatjavítók elfogyasztása után igazán nem árthat néhány korty a Cserkeszőlő jódos, brómos vizecskéjéből, ez ugyanis gyomor -és epebántalmak enyhítésér kiválóan alkalmas. A fürdőt nyáron inkább borongósabb napokra ajánljuk, ugyanis csak fedett medence működik a „puha zugban”. Kirándulni viszont egyáltalán nem utolsó helyszín, a természeti kincsek, (csivitelő virágok, meg minden) a Tiszakürti Arborétumban mind megtekinthetők.



Hévíz? Király!

 


És tényleg! Hévíz a gyógyfürdők királya. Ezt már sokszor hallottam jómagam is, de sajnos nem találtam jobb jelzőt. Való igaz, hiszen ott a Balcsi a szomszédban, és a Hévizi-tó pedig Európa legnagyobb vízfelületű meleg vizű gyógytava! Kell ennél több? Mondjuk egy wellness hétvége a Hévízi Termál Hotelben. Volt szerencsém kipróbálni. Meg kell hagyni, isteni élmény volt. Aki teheti, utánozzon engem bátran. Eme nem is pindurka vizecske immár 206 éve csobog, most már csak nekünk, magyaroknak. Régebben azért mások is alaposan kiélvezték, például a római kori villa maradványok egykori lakosai.

Hogy mennyire jók az adottságai a tónak, arra már egy szép napon gróf Festetics György is ráeszmélt, valamikor a XVIII. században. Csináltatott is gyorsan egy fürdőhelyet a vízből kicsippentve egy darabkát. Hozatott pár orvost is, hogy azért mégis komoly legyen a biznisz. A tó mindenkinek nagyon jót tesz, ezt már többen is határozottan állították. Akárcsak az iszappakolás!

 
fotó: Hévíz hivatalos honlapja


Tátika várurának leánykája – aki szegénykém mindkét lábára béna volt - a hiedelem szerint visszanyerte egészségét miután a tóba csüccsent néhányszor. Kihasználva újdonsült kecses mozgását, meg is hódította Rezy Sándor bácsit, aki Csobánc várának kapitánya volt. Keménykötésű legény lehetett... de ez már egy másik történet. Az első világháború kitörése előtt kezdett igazán trendi Hévízre járni. Mint mindenhol, itt is nyüzsögtek a külhoniak. Ha véget ér a nyár a tó nem csak vízből kidugott fejjel élvezhető... odalent is van látnivaló. Főleg azoknak a fázós búvároknak, akik csak meleg vízben képesek merülni (a víz télen is 28 fokos). Merülés közben pedig vígan enyhülhetnek reumás panaszaik, mozgásszervi, izom- és idegrendszeri betegségeik. A női búvárok pedig még a nőgyógyászhoz sem kell olyan gyakran járniuk.

Hévíz mindenesetre gyönyörű hely és a vize is fantasztikus. A cölöp fürdőház már önmagában is különleges vizuális élmény lehet, ami méltán idézi Velencét. No lám, minden van ám kishazánkban! Mit nekünk az olasz föld!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL