2018. szeptember 21. - Máté, Mirella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. szeptember 21. - Máté, Mirella
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Varróiskola kreatív csajoknak

Földváry René

Nem mindenki tart otthon egy jó kis Naumannt. Olyan viszont már mindenki háztartásában előfordult, hogy kilyukadt a kedvenc zoknija, harisnyája, vagy beleakadt a póló ujja az ajtókilincsbe.

A varrástípusokat két nagy csoportba soroljuk: átmenetileg használatos öltésekre (ideiglenes) és végleges öltésekre. Ezen két nagy csoporton belül találhatóak a különféle varrás fajták.


Ideiglenes öltések (fércelés):

- Sima jelölő fércelés
- Laza jelölő fércelés
- Rögzítő fércelés


Végleges öltések:

- szegőöltések
(pelenkaöltés, hurkos öltés, ferde tisztázó öltés)

- rögzítő öltések
(stafírozás, azaz levarró öltés;
boszorkány-öltés, azaz keresztöltés;
hólozás, azaz rejtett öltés;
durchnádolás, vagyis átvarró öltés;
stószolás, azaz illesztő öltés)

- erősítő öltések
(retesz készítés, díszháromszög hímzés)

gomblyuk készítő öltések
(egyenes vagy szemes)

- gomb-, és kapocs felvarrások
(nyak készítése, fülesgomb felvarrása, nyaknélküli gomb felvarrása, patent- és kapocs felvarrás )

- díszítő öltések (láncöltés, száröltés, hímző öltés)


Ha nekiugrasz egy rövidre vágásnak

Ha egy farmered szárát vágod le, trendi lehet ha rajtolódni hagyod, de csak a mini shortoknál mutat igazán jól. Miután kiválasztottad az egyik tisztázó öltést, jobban teszed, ha felhajtod a nadrág szárát, hogy a tisztázó öltés ne látsszon.

Ne feledd, ha levágsz egy nadrág szárt, mindig számolj az anyag hosszúságához annyit, hogy a felhajtás után ne legyen túl rövid! Általában 2 cm-t érdemes ráhagyni. Anyag vastagságtól és minőségtől függ, hogy mennyit szeretnél visszahajtani, illetve nyilván a fazontól is. Lehet, hogy épp egy olyan nadrágot szeretnél, ahol a felhajtás a divatszabás része, és meghaladja még a 2 cm-t is. Ezért jobb, ha előre kigondolod, hogy mutatna legjobban a nadrág, vagy szoknya miután rövidítetted.


SZEGŐ ÖLTÉSEK

Ha már levágtad egy gatyád szárát és nincs varrógéped, felhajtás előtt nem árt az anyag szélét elvarrni (ne maradjon elvarratlan szál!:) hogy az anyag ne rojtolódhasson tovább. E célra fejlődött ki a pelenkaöltés, a hurkos öltés, és a ferde tisztázó öltés.

Az öltések képzése igen egyszerű, talán még gyerekkorodból emlékszel is rá.

Pelenkaöltéshez jobb vastagabb, un. Hímzőfonalat választani, mert jobban elfedi a rojtolódó anyag szélét. A pelenkaöltést díszítésre is használják.

A pelenkaöltés:

az anyagot mindig úgy helyezd az öledbe, hogy a nagyobb, a szegést nem igénylő felület legyen feléd, az anyag vágott széle pedig tőled távolabb. A varratot akár jobbról balra, vagy balról jobbra haladva is készíthetjük. Bár nagyon hasonló, ez mégsem AZ a varrás, amire te gondolsz, bár meg kell hagyni, valóban nagyon hasonlít. A pelenkaöltés nem azonos a hurkos tisztázó öltéssel.

A lazán ölünkbe helyezett anyag tőled távolabb lévő vágott szélét a bal kezed (ha bal kezes vagy, a jobb kezed) hüvelyk, mutató és középső ujja közé fogd és a fonák oldal felől a varrásirányra merőlegesen, 5-7 mm mélyen szúrd az anyagba. A színoldalon a cérna ágát a helyezd a tű elé , mielőtt a varrótűt kihúznád a ruhából.


A hurkos tisztázó öltés készítése:

Megjelenése hasonló a fedőző gépek által (interlock) létrejött varratokhoz, illetve a pelenkaöltéshez. Ha nagyon rojtolódik az anyag, ezt a fajta varrást használd!

Mindig az alapanyag színoldala felől dolgozz! A vágott szél fonák oldala felől szúrd be a varrótűt és mielőtt még azt az anyagból kihúznád, hurkold át a cérnával.

A hurokképzés a varrás irányával megegyezik és az öltés mérete az alapanyagtól függően 5-7 mm.


Ferde tisztázó öltés készítése:

A ferde irányú tisztázó öltést mindig csomóval kezdjük, majd párhuzamos, egyenlő, 5-7 mm hosszúságú öltésekkel készítjük. Ügyelj arra, hogy a cérnát ne húzd meg túlzottan, hogy ne sodródjon be az anyag széle!


Legfontosabb RÖGZÍTŐ ÖLTÉSEK:

Szárak, ruha aljak felvarrásához, anyagok egymáshoz rögzítéséhez használjuk.


Hólozás (rejtett öltés):

(általában selyem béléseknél, alsószoknyáknál, szövetnadrágoknál használjuk, ahol a színoldalon nem szabad látszani a felvarrásnak)

Ez a varrás két öltésből álló öltéspár ismételgetésével készül.

A két anyagrétegben felváltva öltögetve, 10 mm hosszúságra két öltéspárt készítünk, a hólozás a színoldalon nem látszódhat. A felhajtásból egy varrásszélnyit hajts felfelé, így készítsd a varást. A varrást kezdd csomóval. Először a felhajtásba ölts, majd a tű kihúzása után indítsd az öltéspárokat. A tűt a varrás irányába szúrd be, egyszer a ruhadarab fonákoldalába, ahol csak egy fonálnyit kell a tűre venni. A következő beszúrásnál 2 mm hosszan a tisztázás alatt a felhajtásba ölts, majd egyszerre húzd ki a tűt. A cérnát lazán húzd meg, hogy a varrat rugalmas maradhasson. Az öltés lazasága az alapanyag minőségétől függ.


A boszorkány-öltés (keresztöltés):

Az anyagokat úgy helyezd az öledbe, hogy a ruha fonák oldala nézzen feléd. A varratot balról jobbra (balkezesek fordítva) készítsd, és mindig csomóval kezdd.


Az első öltésnél a fonákoldalról szúrd be a tűt, majd a színoldalon jobbra és felfelé („Z” irányban) 5 mm távolságban szúrd be az anyagba. Ezután a varrás haladási irányával ellentétesen 3-4 mm-re szúrd fel, majd húzd ki a tűt. Az öltések mérete és a két öltéssor távolsága az alapanyagtól függően változik. A következő öltéshez jobbra és lefelé („S” irányban) 5 mm-re öltünk be az alapanyagba, 3-4 mm hosszan a varrásiránnyal ellentétesen told a tűt, majd húzd ki. Öltésenként váltogasd a továbbítás irányát.

A keresztöltés átmenő varrat, a varratkép a színoldalon keresztöltés, a fonákoldalon két vízszintes, párhuzamos szaggatott öltéssor látható.


Az átvarró öltés (pontöltés, vagy durchnádolás):

Természetesen csomóznod kell a cérnát varrás előtt. A varratot 3-5 mm távolságban az anyag szélétől párhuzamosan készítsd el.

Sem a csomót, sem a cérnát nem szabad feszesen meghúzni, mert akkor a varrás nagyon belemélyed a ruhadarabba és a varrás nem lesz szép. A tűbeszúrás irányát öltésenként váltogasd a szín- és fonákoldal között. A varrást a fonákoldalról kezdd, a tűt pedig az anyagok között ferde irányban csúsztad előre míg áthúzod a színoldalra. A következő öltésnél a kihúzás helyére ölts vissza, ismét ferdén vezetve a tűt, majd az anyag fonákoldalán húzd ki.


A stafírozás (levarróöltés):

A varrás lényege, hogy a két anyagréteget alig láthatóan egymáshoz rögzítsük.

(Pl. a ruhadarab alapanyagához varrjuk a behajtott szélű bélést. )
Jobbról balra haladva (balkezeseknek fordítva) először az alapanyagba ölts, majd a behajtott selyembélés élébe úgy, hogy mindkét rétegen haladjon át a varrócérna. A cérna kihúzása után közvetlenül a kihúzás helyénél ölts be az alapanyagba, és a tűt enyhén ferdén, a két anyag között 4-5 mm hosszan csúsztasd előre. A felszúrásnál rögtön ölts a behajtott bélésbe, majd húzd ki a tűt. Fontos, hogy szép öltésekből álljon a varrat!


Kézi-gépi varrás (tűző- vagy huroköltés):

Ezt a varrástípust tartós összeerősítésre használjuk, vagy javítások esetében helyettesítve vele a varrógépet. Rögzítéskor fonákoldal felől varrunk, díszítéskor pedig a színoldal felől.

A cérnára csomót kötve kezdjük meg a varrást. Ezt a varratot legalább két rétegen alkalmazzuk, jobbról balra haladva (balkezeseknek fordítva)
Minden öltés után ölts vissza az előző tűbeszúrás helyére, és a beszúrással ellentétes oldalon két öltéssel megegyező hosszan told előre a tűt. A kész varratnak a megfelelő oldalon úgy kell kinéznie, mint egy gépi öltésnek. Ezért is nevezik kézi-gépi öltésnek.

Díszítő hatás eléréséhez csupán annyit kell tenned, hogy az előző beszúráshoz ne ölts vissza teljesen.


Gombok felvarrása

Két fő típusa van a gomboknak: azok a fajták, amelyeknek kiálló része van, (ezek a fülesgombok), így az anyagtól elállnak, illetve azok a fajták, melyek „hozzásimulnak” az anyaghoz. A gombok lehetnek két-, vagy négy lyukúak, illetve lyuk nélküliek. A gombolódás akkor szép, ha a ruhadarab a gomb alatt ráncolódás nélkül, simán kifekszik.


Hogyan készíts nyakat a gomboknak?

A gombot bal kézzel (balkezesek jobb kézzel) tartsd a ruhádtól olyan távolságra, amilyen hosszú nyakat akarsz készíteni. A cérna kihúzása után a műveletsort legalább háromszor ismételd meg.

Nyakat úgy készíthetsz, ha a felvarrt gomb alatti varratot körbetekered a cérnával, mielőtt még elvarrnád a varratot.

Négylyukú gomboknál én annak idején azt tanultam, hogy nem szép ha keresztezik egymást a varrások, és a profik mindig párhuzamos varrást alkalmaznak.. igazából mindkét varrás fajta megfelelő, esztétikailag te döntesz.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Dörzsöld meg a cica harmadik szemét!

Dörzsöld meg a cica harmadik szemét!

A macskák önállóak, igazi egyéniségek, és főként, nem következetesek. Abban is hasonlítanak egymásra, hogy imádják, ha a gazdi masszírozza őket. De hogyan lehet megmasszírozni egy macskát? Megmutatjuk.

Tovább »
Ugyanannak a cipőnek a mindennapi viselete egészségügyi kockázatot rejt - Tudd meg, mit tehetsz ellene

Ugyanannak a cipőnek a mindennapi viselete egészségügyi kockázatot rejt - Tudd meg, mit tehetsz ellene

Ha rátalálsz álmaid lábbelijére, valószínűleg le sem akarod venni többé a lábadról. Ám ennek - noha nem is gondolnád - bizony vannak hátrányai, már persze, ha nem teszed tönkre őket még ezelőtt. Ha ugyanazt a lábbelit viseled naponta, akkor ennek sajnos egészségügyi kockázatai is lehetnek.

Tovább »
Napi Tarot - Péntek

Napi Tarot - Péntek

Ez a lap a váratlan változások hírnöke. Lehet, hogy keresztülhúzza terveinket egy előre nem látható fordulat, vagy ellentétes érdekek, esetleg egy hirtelen ötlet felbukkanása hoz váratlan fordulatot életünkben.

Tovább »

Kalkulátor

Gyógyító Kristályok

Már az emberiség kezdete óta él az a hit, hogy a kristályok gyógyító erővel bírnak. Válaszd ki, mi a problémád, vagy betegséged, és megtudod, hogy mely kristállyal gyógyíthatod.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Márton Andrea

Pedikűrös, lábelemző

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Márton Andrea

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép