2017. március 23. - Emőke
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. március 23. - Emőke
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Varróiskola kreatív csajoknak

Földváry René

Nem mindenki tart otthon egy jó kis Naumannt. Olyan viszont már mindenki háztartásában előfordult, hogy kilyukadt a kedvenc zoknija, harisnyája, vagy beleakadt a póló ujja az ajtókilincsbe.

A varrástípusokat két nagy csoportba soroljuk: átmenetileg használatos öltésekre (ideiglenes) és végleges öltésekre. Ezen két nagy csoporton belül találhatóak a különféle varrás fajták.


Ideiglenes öltések (fércelés):

- Sima jelölő fércelés
- Laza jelölő fércelés
- Rögzítő fércelés


Végleges öltések:

- szegőöltések
(pelenkaöltés, hurkos öltés, ferde tisztázó öltés)

- rögzítő öltések
(stafírozás, azaz levarró öltés;
boszorkány-öltés, azaz keresztöltés;
hólozás, azaz rejtett öltés;
durchnádolás, vagyis átvarró öltés;
stószolás, azaz illesztő öltés)

- erősítő öltések
(retesz készítés, díszháromszög hímzés)

gomblyuk készítő öltések
(egyenes vagy szemes)

- gomb-, és kapocs felvarrások
(nyak készítése, fülesgomb felvarrása, nyaknélküli gomb felvarrása, patent- és kapocs felvarrás )

- díszítő öltések (láncöltés, száröltés, hímző öltés)


Ha nekiugrasz egy rövidre vágásnak

Ha egy farmered szárát vágod le, trendi lehet ha rajtolódni hagyod, de csak a mini shortoknál mutat igazán jól. Miután kiválasztottad az egyik tisztázó öltést, jobban teszed, ha felhajtod a nadrág szárát, hogy a tisztázó öltés ne látsszon.

Ne feledd, ha levágsz egy nadrág szárt, mindig számolj az anyag hosszúságához annyit, hogy a felhajtás után ne legyen túl rövid! Általában 2 cm-t érdemes ráhagyni. Anyag vastagságtól és minőségtől függ, hogy mennyit szeretnél visszahajtani, illetve nyilván a fazontól is. Lehet, hogy épp egy olyan nadrágot szeretnél, ahol a felhajtás a divatszabás része, és meghaladja még a 2 cm-t is. Ezért jobb, ha előre kigondolod, hogy mutatna legjobban a nadrág, vagy szoknya miután rövidítetted.


SZEGŐ ÖLTÉSEK

Ha már levágtad egy gatyád szárát és nincs varrógéped, felhajtás előtt nem árt az anyag szélét elvarrni (ne maradjon elvarratlan szál!:) hogy az anyag ne rojtolódhasson tovább. E célra fejlődött ki a pelenkaöltés, a hurkos öltés, és a ferde tisztázó öltés.

Az öltések képzése igen egyszerű, talán még gyerekkorodból emlékszel is rá.

Pelenkaöltéshez jobb vastagabb, un. Hímzőfonalat választani, mert jobban elfedi a rojtolódó anyag szélét. A pelenkaöltést díszítésre is használják.

A pelenkaöltés:

az anyagot mindig úgy helyezd az öledbe, hogy a nagyobb, a szegést nem igénylő felület legyen feléd, az anyag vágott széle pedig tőled távolabb. A varratot akár jobbról balra, vagy balról jobbra haladva is készíthetjük. Bár nagyon hasonló, ez mégsem AZ a varrás, amire te gondolsz, bár meg kell hagyni, valóban nagyon hasonlít. A pelenkaöltés nem azonos a hurkos tisztázó öltéssel.

A lazán ölünkbe helyezett anyag tőled távolabb lévő vágott szélét a bal kezed (ha bal kezes vagy, a jobb kezed) hüvelyk, mutató és középső ujja közé fogd és a fonák oldal felől a varrásirányra merőlegesen, 5-7 mm mélyen szúrd az anyagba. A színoldalon a cérna ágát a helyezd a tű elé , mielőtt a varrótűt kihúznád a ruhából.


A hurkos tisztázó öltés készítése:

Megjelenése hasonló a fedőző gépek által (interlock) létrejött varratokhoz, illetve a pelenkaöltéshez. Ha nagyon rojtolódik az anyag, ezt a fajta varrást használd!

Mindig az alapanyag színoldala felől dolgozz! A vágott szél fonák oldala felől szúrd be a varrótűt és mielőtt még azt az anyagból kihúznád, hurkold át a cérnával.

A hurokképzés a varrás irányával megegyezik és az öltés mérete az alapanyagtól függően 5-7 mm.


Ferde tisztázó öltés készítése:

A ferde irányú tisztázó öltést mindig csomóval kezdjük, majd párhuzamos, egyenlő, 5-7 mm hosszúságú öltésekkel készítjük. Ügyelj arra, hogy a cérnát ne húzd meg túlzottan, hogy ne sodródjon be az anyag széle!


Legfontosabb RÖGZÍTŐ ÖLTÉSEK:

Szárak, ruha aljak felvarrásához, anyagok egymáshoz rögzítéséhez használjuk.


Hólozás (rejtett öltés):

(általában selyem béléseknél, alsószoknyáknál, szövetnadrágoknál használjuk, ahol a színoldalon nem szabad látszani a felvarrásnak)

Ez a varrás két öltésből álló öltéspár ismételgetésével készül.

A két anyagrétegben felváltva öltögetve, 10 mm hosszúságra két öltéspárt készítünk, a hólozás a színoldalon nem látszódhat. A felhajtásból egy varrásszélnyit hajts felfelé, így készítsd a varást. A varrást kezdd csomóval. Először a felhajtásba ölts, majd a tű kihúzása után indítsd az öltéspárokat. A tűt a varrás irányába szúrd be, egyszer a ruhadarab fonákoldalába, ahol csak egy fonálnyit kell a tűre venni. A következő beszúrásnál 2 mm hosszan a tisztázás alatt a felhajtásba ölts, majd egyszerre húzd ki a tűt. A cérnát lazán húzd meg, hogy a varrat rugalmas maradhasson. Az öltés lazasága az alapanyag minőségétől függ.


A boszorkány-öltés (keresztöltés):

Az anyagokat úgy helyezd az öledbe, hogy a ruha fonák oldala nézzen feléd. A varratot balról jobbra (balkezesek fordítva) készítsd, és mindig csomóval kezdd.


Az első öltésnél a fonákoldalról szúrd be a tűt, majd a színoldalon jobbra és felfelé („Z” irányban) 5 mm távolságban szúrd be az anyagba. Ezután a varrás haladási irányával ellentétesen 3-4 mm-re szúrd fel, majd húzd ki a tűt. Az öltések mérete és a két öltéssor távolsága az alapanyagtól függően változik. A következő öltéshez jobbra és lefelé („S” irányban) 5 mm-re öltünk be az alapanyagba, 3-4 mm hosszan a varrásiránnyal ellentétesen told a tűt, majd húzd ki. Öltésenként váltogasd a továbbítás irányát.

A keresztöltés átmenő varrat, a varratkép a színoldalon keresztöltés, a fonákoldalon két vízszintes, párhuzamos szaggatott öltéssor látható.


Az átvarró öltés (pontöltés, vagy durchnádolás):

Természetesen csomóznod kell a cérnát varrás előtt. A varratot 3-5 mm távolságban az anyag szélétől párhuzamosan készítsd el.

Sem a csomót, sem a cérnát nem szabad feszesen meghúzni, mert akkor a varrás nagyon belemélyed a ruhadarabba és a varrás nem lesz szép. A tűbeszúrás irányát öltésenként váltogasd a szín- és fonákoldal között. A varrást a fonákoldalról kezdd, a tűt pedig az anyagok között ferde irányban csúsztad előre míg áthúzod a színoldalra. A következő öltésnél a kihúzás helyére ölts vissza, ismét ferdén vezetve a tűt, majd az anyag fonákoldalán húzd ki.


A stafírozás (levarróöltés):

A varrás lényege, hogy a két anyagréteget alig láthatóan egymáshoz rögzítsük.

(Pl. a ruhadarab alapanyagához varrjuk a behajtott szélű bélést. )
Jobbról balra haladva (balkezeseknek fordítva) először az alapanyagba ölts, majd a behajtott selyembélés élébe úgy, hogy mindkét rétegen haladjon át a varrócérna. A cérna kihúzása után közvetlenül a kihúzás helyénél ölts be az alapanyagba, és a tűt enyhén ferdén, a két anyag között 4-5 mm hosszan csúsztasd előre. A felszúrásnál rögtön ölts a behajtott bélésbe, majd húzd ki a tűt. Fontos, hogy szép öltésekből álljon a varrat!


Kézi-gépi varrás (tűző- vagy huroköltés):

Ezt a varrástípust tartós összeerősítésre használjuk, vagy javítások esetében helyettesítve vele a varrógépet. Rögzítéskor fonákoldal felől varrunk, díszítéskor pedig a színoldal felől.

A cérnára csomót kötve kezdjük meg a varrást. Ezt a varratot legalább két rétegen alkalmazzuk, jobbról balra haladva (balkezeseknek fordítva)
Minden öltés után ölts vissza az előző tűbeszúrás helyére, és a beszúrással ellentétes oldalon két öltéssel megegyező hosszan told előre a tűt. A kész varratnak a megfelelő oldalon úgy kell kinéznie, mint egy gépi öltésnek. Ezért is nevezik kézi-gépi öltésnek.

Díszítő hatás eléréséhez csupán annyit kell tenned, hogy az előző beszúráshoz ne ölts vissza teljesen.


Gombok felvarrása

Két fő típusa van a gomboknak: azok a fajták, amelyeknek kiálló része van, (ezek a fülesgombok), így az anyagtól elállnak, illetve azok a fajták, melyek „hozzásimulnak” az anyaghoz. A gombok lehetnek két-, vagy négy lyukúak, illetve lyuk nélküliek. A gombolódás akkor szép, ha a ruhadarab a gomb alatt ráncolódás nélkül, simán kifekszik.


Hogyan készíts nyakat a gomboknak?

A gombot bal kézzel (balkezesek jobb kézzel) tartsd a ruhádtól olyan távolságra, amilyen hosszú nyakat akarsz készíteni. A cérna kihúzása után a műveletsort legalább háromszor ismételd meg.

Nyakat úgy készíthetsz, ha a felvarrt gomb alatti varratot körbetekered a cérnával, mielőtt még elvarrnád a varratot.

Négylyukú gomboknál én annak idején azt tanultam, hogy nem szép ha keresztezik egymást a varrások, és a profik mindig párhuzamos varrást alkalmaznak.. igazából mindkét varrás fajta megfelelő, esztétikailag te döntesz.

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak minden fontos döntés előtt

5 kérdés, amit fel kell tenned magadnak minden fontos döntés előtt

Hányszor… de hányszor volt már úgy, hogy dönteni kellett volna, de azt se tudtuk, hogy álljunk neki. Egyszerűbbnek bizonyult másokat megkérdezni és az alapján osztani-szorozni vagy egyszerűen azt tenni, amit a többség javasolt. Pedig a döntés, mindig a miénk és csak mi dönthetünk.  Éppen ezért megkönnyítjük a dolgodat azzal, hogy eláruljuk, mi azaz 5 kérdés, amit érdemes a döntés előtt feltenned!

Tovább »
Mutasd a szemöldöködet, és tudd meg, milyen a valós karaktered! - Képes önismereti teszt

Mutasd a szemöldöködet, és tudd meg, milyen a valós karaktered! - Képes önismereti teszt

Ha a szem a lélek tükre, azaz, „ablaka”, akkor a szemöldök egészen bizonnyal a „kerete”. Vajon mit árul el rólad a saját szemöldököd formája? Itt az ideje, hogy kiderítsd, csak ki kell választanod azt a képet, amely a leginkább hasonlít a szemöldöködre!

Tovább »
Vajon milyen energiák dolgoznak most az életedben? - Csakra jóslat

Vajon milyen energiák dolgoznak most az életedben? - Csakra jóslat

A csakra-jósláson keresztül megtudhatod, hogy jelen pillanatban milyen erők, energiák dolgoznak aktívan az életedben. Milyen perióduson mész keresztül, mire kellene figyelned. Arra is fény derül, mit kellene elengedned vagy éppen tenned ebben az időszakban. Hallgass a megérzéseidre, válasz egy lapot és már fel is tárul előtted mindaz, amit most tudnod kell!

Tovább »

Kalkulátor

Lakásszín kalkulátor

Otthonod berendezésekor is jó szolgálatot tesz a színtudomány, persze csak ha tudod, hova melyik színt érdemes. Segítségével hosszútávon jobb lesz közérzeted. Ismerd meg tippjeinket!

Még több kalkulátor »

Szakértők

Gáti Dóra

Esküvőszervező

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Gáti Dóra

Társkereső

Társkereső
Eszter Mária Marcsi Eva Erika Éva 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép