UTAZÁS

Hosszú út négy keréken

Szerző:
Szabó Anna
Hol van még a vénasszonyok nyara! Sokan pattanunk be az autóba és hagyjuk el az országot, merészkedünk hosszabb távokra, nagy felfedezőutakra. Amellett, hogy óvatosan és körültekintően kell vezetnünk, ne feledjük azt se, hogy az autó is igényel némi felkészülést.

Készítsd fel a kocsit!

Nem elég elvinni egy autómosóba, ugye ezt te is tudod? Akármilyen hiperszonikus autód is van, indulás előtt nem árt néhány dolgot ellenőrizni, hogy ne érhessen meglepetés.

A papírok:

Nyilván évente egyszer ha eszedbe jut, hogy mikor is jár le a forgalmi engedély, vagy a műszaki, ezért használd ki az utazás előtti heteket és nézz utána minden okmányodnak. Külföldi út előtt kérj biztosítási zöldkártyát a felelősségbiztosításodat kezelő társaságtól. A nemzetközi vezetői engedély a biztonság kedvéért két igazolványképpel és pár ezer forinttal kiváltható az okmányirodákban.

Ellenőrizd:

- a forgalmi engedély érvényességét
- a műszaki érvényességét
- a zöldkártyát
- a kötelező és casco biztosításokat / be van-e fizetve minden

A műszaki állapot:

Az idősebb autókat feltétlenül érdemes elvinni egy megbízható autószerelőhöz, nézze át minden rendben van-e. A keréknyomást bármelyik benzinkúton ellenőrizheted. Az ideális légnyomás autónként változó, többnyire fel van tüntetve az abroncson, de ha nem találod az optimális értéket, kérdezz rá a szerelőnél, vagy a kutasnál. Nem árt tartalékolni egy elemet az autó riasztójának távkapcsolójához, hisz Murphy szerint úgyis az úton fog kimerülni az a bizonyos elem. Ha mégis elromlana a távkapcsoló, ne feledd mire való a kulcs!

Nem árt, ha indulás előtt kicserélteted az ablaktörlő lapátokat újra.

Ne tévesztd össze a füstöt a gőzzel! Ha felforr autód hűtővize, az gőz alakjában tör elő a motorháztető alól. A füst sötét színű és magasra szállva oszlik szét. A gőz matt-fehér és egy-két méter magasságban eltűnik, elpárolog. Ilyenkor állj félre, és várd meg, míg a hűtővíz lehül.



Amit semmiképp se hagyj otthon!

- fényvisszaverő mellény

- jó állapotú pótkerék

- használható autóemelő / jó, ha van egy kesztyűd arra az esetre, ha kereket kell cserélni

- ablakmosó folyadék

- szélvédőtisztító folyadék / az autópályán felcsapódó bogarak könnyebb eltávolítására

- ablakmosó kefe

- törlőrongy

- csapvíz és kézmosószer egy flakonban, hogy bárhol kezet moshass, ha meg kell állni egy pihenőre.

- tűzoltó készülék is jó, ha van

- Bizonytalan távoknál, ahol nem tudod előre lesz-e benzinkút az úton, hasznos lehet egy kanna benzint is magaddal vinni vész esetére, benzinkanna tehát mindenképp legyen a csomagtartóban. Ha mégsem lenne rá szükség, az Uniós szabályok szerint jogszerűen hozhatod be az országba a külföldön tankolt benzinedet.

- Ne feledd az elsősegély ládát! Ellenőrizd annak tartalmát, hogy minden benne van-e amire szükség lehet.

- Mindenképpen legyen nálad a megcélzott ország térképe, a Magyarország térképen kívül.

- Egy napszemüveg mindig legyen elérhető helyen a kocsiban 

TIPP: Az internetről ma már nagyon sok térkép, útvonalterv letölthető, kinyomtatható, ezért érdemes előre tájékozódni, és magaddal vinni a lehető legtöbb információt!

Hasznos lehet egy wlan routerrel felszerelt laptop is, amit bárhol tudsz csatlakoztatni az internethez, ahol nem védett hálózatot is találhat a géped. - Ha van GPS-ed, még jobb.



Hasznos tippek, jó tanácsok:

- Hasznos egy autó szivargyújtójához csatlakoztatható mobil telefon töltő is. Fontos, hogy mindig legyen legalább egy használható telefon. A nagyon fontos telefonszámokat érdemes felírni egy papírra, ha a telefonod valamiért mégsem működne.

- Jó, ha magaddal viszed az autó pótkulcsait is és egyik utastársadra bízod őket, ha ne adj isten véletlenül bezárnád a kocsiba, vagy elveszítenétek az úton.

- Mindig legyen nálad elegendő mennyiségű folyadék, de semmiképp se a vezető ülés és a pedálok között!

- Tarts időnként pihenőt egy-egy hosszabb útszakasz között (úgy két- két és fél óránként). Olyankor szálljatok ki a kocsiból, mozgassátok meg tagjaitokat. Ha megéheznétek, álljatok meg erre a célra kijelölt pihenőhelyeken, de soha ne a leállósávban!

- Nagyon fontos, hogy időben állj meg tankolni, ne kísérletezz a benzin kapacitással, mert igen kellemetlen lehet, ha váratlanul leáll az autó a préri közepén.

- Hegyről lefelé ne nyomd folyamatosan a fékpedált, mert a fék könnyen túlhevülhet, helyette használd inkább (sebesség visszakapcsolással) a motorféket és fékezz ritkábban, de erőteljesen.

- Ha sárba ragadt az autó, szőnyeget a kerék alá téve, vagy egyesből rükvercbe kapcsolgatással kihintáztathatod a kocsit a kutyaszorítóból.

- Autópályán ne feledd a jobbra tartást és a megfelelő követési távolság betartását. A biztonság mindennél fontosabb. Inkább érjetek a helyszínre kicsit késve, minthogy bármilyen baleset történjen!

- Ha elfáradtál, és nincs aki felváltson a vezetésben, inkább aludj egy picit egy biztonságos pihenőhelyen. Fáradtan vezetni nagyon veszélyes, a reakcióidőd sokkal lassabb ilyenkor. Nem kell hősködni, hogy bírod még, a tájékozódásnál is sokkal többre mész frissen.

- Használj bátran útvonaltervezőt, készülj fel a lehetőségekre!


Hasznos linkek útvonaltervezéshez:

Útvonalterv »

Map 24 útvonaltervező »

A Google útvonaltervezője »

Egy igazán remek, bár szintén angol nyelvű útvonaltervező »

Német nyelvű nagyon igényes útvonaltervező »


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL