DIVAT

Varróiskola kezdő, kreatív csajoknak

Szerző:
Szabó Anna
Tök jó lenne, ha tudnál magadnak trendi cuccokat varrni, vagy felhajtani a nadrágod szárát? Mindig hetekig húzódik, hogy eljuss a varrónőhöz, és ezért a legújabb fellépőruháid csak magányosan lógnak a szekrényedben? Most mindent megtanulhatsz!


1. Mire lehet szükséged az otthoni varrodádhoz?

· Mérőszalag

· Jelölő kréta, vagy szappan

· Egy jól vágó szabó olló (Fiskars a legjobb)

· Gombostűkészlet

· Férc cérna (onnan ismerheted fel, hogy fehér színű, nagyon könnyen szakad, és vastagabb, mint a hagyományos cérna)

· Varrócérna (legalább fekete és fehér színekben legyen otthon – lehetőleg műszál, vagy poliészter alapú legyen, a Lánchíd cérnát otthoni használatnál inkább jobb elkerülni, mert könnyen szakad, mert pamutból készül)

egy megfelelő méretű gyűszű

· Mágnes – az elszóródó gombostűk összeszedéséhez, vagy tárolásához

· Gombostűpárna

· Egy vasalódeszka – nem kötelező, de jó ha van

· Egy jó fajta gőzölős vasaló – felhajtásoknál, galléroknál, mandzsettáknál, ragasztós közbélések bevasalásához nagyon fontos lehet.

· Több -féle méretű varrótű

d kimondottan előnyös egy háztartási varrógép beszerzése, pl. Naumann – akár használtan is megveheted előnyös lehet egy férc bontó olló, vagy körömvágó olló is félresikerült varrások eltávolításához.

· Hosszú vonalzó – ennek segítségével pontosabban jelölheted a felhajtásokat, vágásjeleket

· Szabásminták

· Profibbak nem árt, ha majd beszereznek egy ujjafát is, ingek, blúzok kivasalásához


2. Néhány hasznos tudnivaló az anyagok szövéséről:

A szövött áruknak háromféle szövési iránya van: hosszúsága a felvető szál irányában, szélessége a vetületfonal irányában és rézsútos, azaz ferde iránya egy olyan négyzet átlójának irányában, amely úgy alakul ki, hogy a hosszirányú szálakat keresztbe fektetjük a szélességen.

Ha az anyag széle hiányzik, az anyagot feszítsd ki az ujjaid között, a hosszúság az a rész, amely feszítésnél nem enged utána. Szabásnál ajánlott a szabásminta hosszanti vonalait az anyag hosszanti vonalait az anyag hosszirányú szálára fektetni, mert így az anyag nem enged utána, nem nyúlik ki a viselésnél, és így a fazon nem veszíti el az alakját.


3. Milyen anyagok vannak? Mit kell róluk tudni?

Gyapjúszövetek


(készülhetnek gyapjúból, pamutból, lenből, hernyóselyemből, műselyemfonalakkal vagy műszálakkal keverve)

Honnan tudod, hogy az anyag tiszta gyapjúból van-e?

Gyújts meg egy vékony csíkot. Ha lángra gyullad, az anyagot biztosan keverték más rostokkal, ha viszont visszafojtottan ég és összecsavarodó hamut képez, valószínűleg tiszta gyapjúból van.

Mire használják?

Léteznek vékony és vastag gyapjú szövetek, így készülhetnek belőle blúzok, ruhák, szoknyák, kosztümök, kabátok


Pamut anyagok


(Karton, kreton, dokk, puplin, stb...)
A pamut ugyan kevésbé ellenálló, mint a len vagy a kender, mégis ezt használják leggyakrabban a ruhaiparban, higiénikus tulajdonságaik miatt.

Mire használják?

Főleg pólók, trikók, pulóverek, sportruhák készítéséhez


Lenanyagok (lenvászon)



A lenanyagok hűvösebbek, ezért leginkább nyári ruhák készítéséhez használják. Készítenek belőle blúzokat, szoknyákat, egy szabású ruhákat, nyári kosztümöket



Selyem anyagok


(kétféle selyemanyag létezik: a hernyóselyem, és a tömörebb szálú műselyem)

A hernyóselyem könnyebb, finomabb szövésű. A műselyemfonalak szép külsejűek, de sajnos könnyebben gyűrődnek, és nem annyira ellenállóak, mint a hernyóselyem.


Honnan tudhatjuk, hogy hernyó- vagy műselyemmel van dolgunk?

Az anyag egyik sarkát mártsd vízzel teli edénybe, majd húzd kétfelé. Ha az anyag nem szakad el, a szövet hernyóselyemből készült, a műselyem ugyanis azonnal elszakad.


Műszálas anyagok


Ezek az anyagok nagyon szépek, ellenállóak, viselésnél nagy előnyük, hogy nem gyűrődnek, így nem kell őket vasalni. A műszálak szépen dolgozhatók, de vasalásukkor nagyon vigyázni kell rájuk, a túl forró vasalóhoz azonnal hozzátapadnak, ragadni kezdenek és elégnek.

Mire használják?
Blúzokat, szoknyákat, kosztümöket, ruhákat, felöltőket készítenek belőle


4. Hogyan vegyünk mértéket?

Ha vettél egy nagy levegőt és elhatároztad, hogy ruhát varrj magadnak, az első dolog, hogy tudd, hogyan vedd le magadról a méreteket. A pontos méretlevétel mindennek az alapja, ezért nagyon fontos, hogy ezt az egyet legalább jól csináld. Ha a varrás nem is megy olyan jól, előbb-utóbb úgyis belejössz, de ha elszámítod a méretet, és emiatt rosszul szabod ki az anyagot, odavész a jó kis anyag.

Képzeletben oszd a tested két részre, nagyjából a derekadnál. A test felső részén viselt ruhákra, (pl blúzok, kosztüm felsők, kabátok stb...) és a derék alatt viselt ruhákra. (nadrágok, szoknyák, stb...)

Nem mindegy, hogy miként veszed le a méretet a más más rétegen viselt ruháknál! Ha pl. kabátot szeretnél varrni, mindenképpen úgy vegyél magadról méretet, hogy van rajtad alsó ruházat. Hiszen a kabátot nem egy szál melltartóval fogod majd viselni, hanem valószínűleg topot, pulcsit, pólót veszel majd alá, ezért ezt is bele kell kalkulálni a méretvételbe. Ugyanígy van ez a nadrágokkal és a többi ruhadarabbal is. Mindig gondold át előre, hogy mivel fogod majd viselni. Melltartóval, vagy anélkül? Kombinéval, trikóval, alsószoknyával, harisnyával? Stb...

Ne feledd! Nem elég egyszer méretet venni magadról, hogy aztán majd egész évben ezek alapján alkosd a legújabb darabokat. Mivel az ember testsúlya ingadozik, néha szálkásabbak, néha tunyábbak vagyunk, változhatnak a méreteink is. Nem árt, ha minden új darab megvarrása előtt, - főleg ha legalább egy hónap eltelt azóta, hogy legutóbb varrtál magadnak – nem árt újra megméredzkedni.



A test felső részére szolgáló szabásminta kialakításához használt mértékek háromfélék:

1. hosszmérték
2. szélességi mértékek
3. bőségi mértékek

A test alsó részén viselt ruhadarabok vagy az ujjak szabásmintáihoz kétféle mérték szükséges:

1. hosszmérték
2. bőségi mérték



A szabásmintához a következő sorrendben kell venni mértékeket:

1. először a hosszúsági
2. aztán a szélességi
3. végül a bőségi méretékeket


Ezt a műveletet mindig a tested JOBB oldalán végezd. Mérték levétel előtt állapítsd meg a derék helyes vonalát és a közepét jelöld meg egy egy zsinórral, vagy a centivel. A zsinór alsó része jelöli a derék vonalát.


Következő leckénkben bemutatjuk a mértékvétel részletes műveleteit, a kézi varrás típusokat, és a szabásminták megrajzolásához szükséges tudnivalókat.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL