2018. szeptember 23. - Tekla
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2018. szeptember 23. - Tekla
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Lebegő koponyák, házi kísértetek és fekete árnyak - Holland kísértetek

Bazsó Lili Ágnes

Kísértet sztorik szempontjából előkelő helyet foglalnak el a hollandok is, csak – amitől még hátborzongatóbb az egész – nekik ez teljesen természetes. Együtt élnek velük.

Több száz éves házak

Téglaépültek, fütyörészve bicikliző emberek. Mindenütt óriási, üzenő táblának használt ablakok, melyeket nem takart függöny. Sok évszázados ház még ma is áll, családok élik bennük mindennapjaikat – néha a régi lakókkal együtt. Mi is egy átalakított, öreg malomépületben éltünk, amitől a hidegrázás kerülgetett, ugyanis állandóan lehetett érezni benne a jelentétet. Mivel egy idő után már mindenkinek rendesen felborzolták az idegeit a folyamatos matatások, kattogások, lépcsőnyikorgások meg a láthatatlan jövés-menés, el sem mertem mondani, hogy egyre gyakrabban botlok bele valakibe, akit sajnos látok is. Nem mintha ijesztő lett volna, csak hát furcsán festett a magas, szikár, kockás inges ősz fazon a nappaliban, amikor nálunk senki sem így nézett ki.

Aztán kiderült, ki az. Egyszer megemlítettem a tulajnak félig mókásan, aki szemrebbenés nélkül rávágta, hogy hát igen, az a megboldogult férje, aki nagyon kötődik a házhoz, hiszen ő alakította ki. Ja! Így mindjárt más... Jó lett volna azt gondolni, hogy a tulaj is meglátogatta a café shopot egy kis vicces sütiért, de teljesen józannak és nyugodtnak tűnt – ami engem úgy meglepett, hogy elkezdtem faggatni kinti ismerőseimet, hogyan is állnak ők ehhez a túlvilági témához.

Házi kísértetek és az „emlékező falak"

Mint kiderült, sokak szerint a legtöbb öreg házhoz tartoznak házi kísértetek is. Ezek többnyire a korábbi lakók közül kerülnek ki, és zavartalanul jönnek-mennek, mintha mi sem történt volna. Mintha időközben nem kerültek volna át a másik oldalra. Az élők meg nem nagyon zavartatják magukat az ilyesmi miatt. Ha kérdezik őket, viccelődve beszélnek róla.

Az egyik sztori szerint például az élők kimondottan kedvelték a régi majorság házi kísértetét, aki „kedves, idős néni" volt, az a sütigyártó, jólöltözött nagymama típus. A gyerekek látták meg először, ők kezdték el faggatni szüleiket, hogy ki az a kedves idős néni aki – a plafonnál lebeg. A háziak még nevet is adtak neki és teljes lelki nyugalommal viselték a különös pakolászást a konyhában. Azt mondták, onnan tudják csak, hogy a ház szelleme bepöccent, ha minden kiborul, vagy ha olyan étel egyre erősebbé és zavaróbbá, sőt fenyegetőbbé váló illata kezd terjengeni a lakásban, amilyet még a környéken sem főznek. Vagy amikor a papagáj vad rikácsolásba kezd és láthatóan küzd valami megfoghatatlan ellen a ketrecben. Na persze, akad ilyen nálunk is, csak mintha rosszabbul viselnénk.

Egyik ismerősöm, aki szintén sokáig élt egy ilyen sok száz éves vityillóban, csak legyintett a témát illetően és annyit mondott: a falak évszázadok óta szívják magukba az emberek örömét és fájdalmát, gondját. Márpedig a különböző érzések különböző rezgésekből állnak. Egyszer csak megtelnek a falak ezekkel a rezgésekkel és kilökik magukból, főleg feszültebb légköri viszonyok esetén, ami pedig arrafelé nem ritka. Különös magyarázat annyi szent, egyszer megkérdeznék erről egy kísértetvadászt vagy fizikust. De nem is az elmélet lepett meg igazándiból, hanem a mód, ahogyan kezelte a kérdést. Mintha ez teljesen természetes lenne.

Kutyák, macskák és gyertyák

A hollandok szeretik az állatokat meg a gyertyákat. Nagyon. De tényleg! A legtöbben tartanak kutyát, macskát vagy legalább papagájt még az aprócska lakásokban is. Akinek udvara van, az nem divatot csinál abból, hogy mindenféle egzotikus állat mászkáljon benne. Ez tök jó dolog. Viszont azt is több helyről hallottam, hogy van, aki ezt babonából teszi. A macskának védelmező erőt tulajdonítanak, a kutya meg legalább észreveszi a hívatlan ás láthatatlan vendégeket, így tud jelezni. Igaz, a legtöbb kutyus némán ugat csak, mivel megszokott, hogy kiműtik a hangszálaikat, nehogy zavarják a gazdi és a szomszédok nyugalmát.

Mivel pedig úgyis olyan sűrűn vannak borongós napok, jól jön egy kis meghitt fény. Gyakoriak a szentelt gyertyák és a hétköznapiak meg a nagyon díszesek is. Mindegy, csak világítson valami, ami távol tartja a kellemetlen, zavaró árnyakat.

Háborús halottak dermesztő árnyai

Mert ijesztő és félelmetes árnyból is van elég. Legtöbbször zavarba ejtően magas és sovány, pálcikaember szerű, szögletesen mozgó fekete alakokról van szó. Általában többen jelennek meg egyszerre, eleinte szinte összebújva, meg-megriadva mozognak, és úgy próbálják megközelíteni az élőket éjszakáról éjszakára. Minél közelebb érnek, annál jobban szétválnak, így a paplan alól rémülten pislogó „áldozat" sokszor alig tudja követni, hol mozdul meg mellette a feketeség, hol villan vagy nyikordul meg valami körülötte. Aki nem áll a sarkára és nem küldi el őket időben, azt ennél ijesztőbbet is tapasztal különböző érintések, apró ütések és hidegrázós simítások formájában.

Egyesek szerint ők a II. világháborúban a házakban bújtatott vagy bujkáló, és végül ott veszett civilek és katonák szellemei, aki még mindig nem tudnak szabadulni haláluk szörnyű körülményeinek emlékétől. Az biztos, hogy szinte minden városkában van legalább egy ház, amiről a helyiek tudják, hogy üldözötteket bújtattak vagy szökött katonák – gyakran németek – rejtőztek el, majd haltak meg.

Lebegő koponyák a kapualjban

Talán el sem hittem volna még azt sem, amit a saját szememmel látok, elvégre az ember mindig próbál józanul gondolkodni. De egy alkalommal, amikor kedvenc holland városomban, Delftben töltöttük az éjszakát, sétára indultunk. Az Oude Kerknél (Öreg templom) lyukadtunk ki, és a templom oldalához épített boltívek alatt átbújva lépkedtünk. Aztán az egyik boltív alatt egyszerre torpantunk meg.

Úgy éreztük, hogy egyszerűen NEM SZABAD odalépni, így csendben kitértünk. Csapatunk harmadik tagja eztán készítette azt a fényképet, ami mindnyájunkat meglepett. Talán csak képzelődünk – gondoltuk – ezért megmutattuk felfedezésünket másoknak is. A reakció igazán különös volt. Senki sem borzongott meg különösebben, sőt. Mindenki látta a képen, amit mi, sőt. Volt, aki lazán közölte, igen, ő is fényképezett már hasonlót, például lebegő koponyákat az öreg házak, főleg templomok körül. Ők a kérdésre, hogy de hát mit keresnek ott a szellemek, csak annyit válaszolt lazán – hát, templomban, ahol a sírjuk van, mégsem kísérthetnek.

Te is látod a képen a külön alakokat? Nagyítsd ki a távolabbi, sötét boltívet alaposan. Keresd a hölgyet!

 

SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Mi vár rád a zodiákus ciklus második felében? - Megmondja a személyes éved száma

Mi vár rád a zodiákus ciklus második felében? - Megmondja a személyes éved száma

Szeptember az a hónap, amikor a 12 zodiákus feléhez érkezünk, és erőteljesen uralkodik a 9-es szám vibrációja. A számmisztika szerint ez az egyetlen hónap, amikor fokozottak az energiáink. Igen ám, de mi történik ezt követően? Hiszen ha a zodiákust vesszük alapul, még csak a ciklus felénél járunk. Tudd meg, mi vár rád a ciklus második felében!

Tovább »
Napi Tarot - Vasárnap

Napi Tarot - Vasárnap

A Torony az anyagiasságot, ez ego által irányított gondolkodásmódot vagy helytelen meggyőződést, kapcsolatot, életmódot jelképezi. Egy szellemi megvilágosodással járó esemény van kilátásban, amely romba dönti a hamis gondolatokat, hitrendszereket és szokásokat.

Tovább »
A vasárnapi nap angyalüzenete

A vasárnapi nap angyalüzenete

Ez most a tanulás és az információgyűjtés ideje. Élvezd, hogy diák vagy, mert a jövőben a tudásodat tettekben fogod kamatoztatni.

Tovább »

Kalkulátor

A színek ereje

Milyen színek vesznek körül? Milyen színű ételeket fogyasztasz? Ha egy szín túlságosan jelen van életedben, az nagy jelentőséggel bír. Mint ahogy az is, ha az egyik hiányzik belőle. Válaszd ki, melyik az, és tudd meg, mire van szükséged és mit üzen neked.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Tőke Zoltán

Hangterapeuta

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Tőke Zoltán

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Ferenc Antal Attila Preky69 Gyula 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép