FOGYÓKÚRA

Kalóriaégetés

Szerző:
Szabó Anna
Hogyan működnek a kalóriák, mennyire van szükségünk ahhoz, hogy egészséges legyen a testsúlyunk, és miért hízunk el a túl kevés kalóriától? Most végre megtudhatod, mennyi energiára van szüksége szervezetednek ahhoz, hogy baj nélkül lefogyj.

A szervezetnek energiára van szüksége a működéshez, és ezt az energiát a bevitt szénhidrátokból, fehérjéből és zsírból állítja elő. Ezt az energiát hőenergiaként adjuk meg, amelynek a mértékegysége a kalória.


Mi is az a kalória?

Egy kalória (1 cal) az a hő, amely ahhoz szükséges, hogy 1 gramm víz hőmérsékletét 1 Celsius-fokkal növeljük. Ez az egység annyira kicsi, hogy az emberi szervezetben az ételből kivont energiát ennek az ezerszeresével, a kilokalóriával (kcal) adjuk meg.

A szervezetnek szüksége van kalóriákra a normális működéshez. Amikor fizikailag aktívak vagyunk, természetesen több kalóriára van szükségünk, de még alvás közben is meglepően sok kalóriát éget a szervezet.


Az alábbi táblázat megmutatja, hogy mennyi kalóriára van szüksége a szervezetnek naponta.

Életkor

Férfi

19-49

2550 kcal

1940 kcal

50-59

2550 kcal

1900 kcal

60-64

2380 kcal

1900 kcal

 

Ha a szervezet több energiát kap, mint amennyit elhasznál, akkor a felesleget először a májban és az izmokban tárolja glükogén formájában, aztán pedig zsírként raktározza el.

A hagyományos elmélet szerint a fogyáshoz nincs szükség semmi másra, mint kevesebb kalória-bevitelre és/vagy több mozgásra. Egy kiló zsírszövet kb. 7000 kilokalóriának felel meg.


Azonban nem csupán ezt kell figyelembe vennünk, hanem azt is, hogy milyen típusú ételeket eszünk, és hogyan esszük ezeket az ételeket. A nagyon alacsony kalóriatartalmú (naponta 1000 kcal alatti) diétákról ugyanis kiderült, hogy hosszú távon nem túl sikeresek.


Az alacsony kalória-bevitel hízást eredményez

Ha túl kevés kalóriát viszünk be a szervezetbe, akkor először nem a zsírszövetet használjuk el, hanem az izmokban raktározott energiakészleteket éljük fel. Vagyis a fontos izomszöveteket – mint például a szív körüli izmokat – hamarabb feléljük, mint a zsírszövetet.

Emellett az ilyen diétáknál a kezdeti tömegvesztés nagy része vízveszteség. Minden egyes glükózmolekula elégetésénél háromszor annyi vizet is elvesztünk. Ráadásul az így leadott kilók háromszor olyan gyorsan vissza is jönnek!


Az ideális fogyás

A legjobb, ha hetente kb. fél kilót adunk le, mégpedig zsírból, nem pedig izomból és vízből.

A kalóriaszámlálás egyik előnye az, hogy tisztába kerülünk azzal, hogy mennyi zsír van az általunk fogyasztott ételekben. Vigyázni kell, hogy a zsírbevitel alacsony legyen, de azt sem szabad elfelejteni, hogy egy kevés zsírra azért szüksége van a szervezetnek bizonyos savak és hormonok előállításához, az immunrendszer fenntartásához és a vitaminok felszívásához.

Az aerob mozgások, mint a futás, tenisz, fallabda, fitnesz és tánc, akár 1000 kilokalóriát is elégethetnek. Ha az ilyen mozgásokat ésszerű, alacsony zsírtartalmú, cukor- és alkoholmentes diétával kombináljuk, akkor a hosszú távú eredmények kitűnőek lesznek.



Amiből többet kell fogyasztani

 gyümölcs
 rizs
 tészta
 víz
 alacsony zsírtartalmú tejtermékek
 sovány hús



Amiből kevesebbet kell fogyasztani

 magas zsírtartalmú tej
 sajt
 vörös hús
 vaj
 süti, csoki stb.
 alkohol



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL