REJTÉLY-MISZTIKA

Bolygó hollandi - Kísértethajó elektromos kisülésekkel

Szerző:
Szabó Anna
A bolygó hollandi egyesek szerint csak kitaláció, mégis olyan jelenségek kísérik, melyeknek konkrét elektrofizikai magyarázata van. A 20. század derekán jegyeztek fel utoljára észleléseket, dermesztő látványa akkor hagyott maradandó nyomott Fokvárosnál. Vajon mikor bukkan fel újra?

Az örök vitorlázásra ítéltetett, legendás szellemhajó, a bolygó hollandi kísérteties fényével egyet jelent a végzet eljövetelével. Rég halott legénysége jeleket próbál küldeni az épp arra járó naszádoknak, halászbárkáknak. A 18. század óta, ennek senki nem örül... A Jóreménység foknál veszett oda a holland hadihajó matrózainak nagy része, majd miután Fokvárosnál életet leheltek a járműbe, visszaindult Európába. Vesztére. Szinte ugyanazon a szélességi körön zátonyra futott az erős szélben és eltűnt a sűrű sötét felhők között. Aki látták a borzongató jelenetet a nyílt vízen, a kikötőbe érve azon nyomban elhíresztelték. Pillanatok alatt megszületett a bolygó hollandi-rémtörténet temérdek verzióban. A hírből babona lett, a kísértet-hajó állítólag addig kóborol a hullámok között, míg legénysége le nem vezekli bűneit. Az utolsó ítélet napjáig.

Egyesek szerint a 17. századi holland Bernard Fokke volt a kapitány, aki híres volt esztelen sebesség mániájáról és azzal gyanúsították, hogy szövetkezett az ördöggel.

A tájékozottabbak úgy tartják, hogy a gátlástalan Hendrick Van der Decken, a történet kulcsfigurája, aki Kelet- Indiában szándékozott vagyont szerezni és amszterdami tengerészei kínálgatták hajójukat szállítási célokra. Aki elfogadta szerencsétlenséget hozott a fejére és soha többé nem láthatta újra a szárazföldet. Természetesen ebben a történetben is szerepel az Ördög. A kapitánnyal együtt káromkodtak a fedélzeten a felerősödött szél miatt, ami felaprította az árbocokat és szaggatta a vitorlákat. Bemehetett volna éjszakára egy közeli öbölbe, de nem tette, ehelyett a vihar közepébe irányította a megtépázott hajót.

Van Staaten, holland hajóskapitány volt a harmadik legnépszerűbb jelölt. Bűne annyi volt, hogy nagypénteken indult útnak a tengeren, anélkül, hogy előtte templomba ment volna.

A 19. század tengerésze a Jóreménység fok közelében annyira rettegett a jelenségtől, hogy ki sem merészkedett a hajótestből, nehogy megpillantsa a semmiből felbukkanó hollandit. Átaludták az időt, míg a rettenetes környéken vitorláztak. Aki mégis kénytelen volt látni, annak hamarosan valami szörnyűség történt az életében, vagy szeretteit találta meg az átok. Számos feljegyzés tanúskodik a kísérteties jelenségről. A leírtak szerint hirtelen megjelenik, szinte hozzávágódik a reszkető bárkához, fedélzetéről hátborzongató hangok hallatszanak és sokan látni vélték a kapitányt is vörösen izzó szemeivel és lobogó ősz hajával.

Vannak, akik úgy gondolják, délibáb okozza a rejtélyes hajó látványát. A zöldes fényt pedig a tenger felszín feletti légrétegek elektrosztatikus feszültségével magyarázzák. Évszázadok óta Szent Elmo tüzeként ismerik ezt az izzást. Kiemelkedő tárgyakon látható, például árbocok tetején, repülőgép szárnyakon, tehát valaminek ott kell lennie, hogy megtörténhessen az elektromos kisülés...

A fantom-hajót és legénységét V. György király, aki a Bacchant nevű hajón volt kadét ifjúkorában és bátyja, Albert Victor wales-i herceg is látta, hároméves útjuk során. 1880. július 11-én Ausztrália partjainál, Melbourne és Sydney között a Bass-szorosban. 4 órakor keresztbe állt előttük, furcsa zöld fényt bocsájtott ki, majd hirtelen eltűnt az éjszakában, a nyugodt tengeren. Akik nézték, vagy inkább meredtek rá, hamarosan meghaltak mindenféle szerencsétlen körülmények között. Az a matróz, aki először megpillantotta, még aznap lezuhant az árbocról és szörnyethalt.

Az Atlant-óceán déli részén a Joseph Sommers nevű hajó kapott lángra, miután meglepte a bolygó hollandi. Csak azok élték túl a találkozást, akik rögtön a vízbe ugrottak.

Kering egy történet ama bizonyos óceánjáróról, amelyik Európából tartott Amerika felé. Több száz évvel ezelőtti hajón, korabeli ruhákba öltözött, érthetetlen nyelven lármázó marcona tengerészek között valaki puskát szegezett a modernkor kapitányára, és el is dörrent a fegyver. Halál közeli élmény volt ez mindenkinek, aki a fedélzeten bámészkodott, majd egy pillanat alatt eltűntek a hatalmas dagadó vitorlák és a nyikorgó faszerkezet.


Az orosz regényíró, Anatolij Kudryavitsky A bolygó hollandi című regényében a szellem hajó újjáépíti önmagát. Tom Holt Flying Dutch képregény fantáziájában a legénység halhatatlan, hétévente egyszer a szárazföldre látogat, és szörnyű bűzt áraszt. Életelixírrel próbálják átrázni a gyanútlan halandókat. Ward Moore 1951-ben írt történetében metaforaként használja a mítoszt, egy automatizált bombázó repülőgép repüli át a Földet, ahol az emberiség már megsemmisítette önmagát. Richard Wagner A bolygó hollandi című operájában egy nő mentené meg a helyzetet, haláláig tartó odaadása által megszűnne az átok.

A 20. századot sem kímélte a rémtörténet, 1939 márciusában Fokvárostól dél-keletre, a False-öbölben körülbelül száz ember elképedésére, a Glencairn tengerpart közelében domborodtak a mitikus vitorlavásznak. A meleg párában, szélcsendben hasított a távolban, és olyan sebesen tűnt el, mint ahogy megjelent.

1942-ben egy négyfős társaság borzonghatott a fokvárosi Mouille Point közelében. A teraszon heverészők felfedeztek a látóhatáron egy meglehetősen vén, de annál méretesebb árbocost, mely a Tábla-öböl felé tartott. Néhány pillanatig mutatkozott csak, aztán eltűnt a semmibe.

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL