REJTÉLY-MISZTIKA

Helena Blavatsky - A modernkor legismertebb spiritisztanője

Szerző:
Szabó Anna
Helena Blavatsky korunk egyik legismertebb ezotériában és okkultizmusban jártas spiritisztanője. Pszichikus képességei, tisztánlátása már gyermekkorában megmutatkozott és a hatóság is többször kikérte a véleményét egyes bűntények felderítésénél. Képes volt szellemekkel kommunikálni, transzba esni, megérezni dolgokat és mindez sajátos filozófiájával együtt ismerté és népszerűvé tette.

A spiritisztanő ezer arca – Mi nem volt?

Helena Blavatsky, eredeti nevén Jelena Petrovna Blavatszkaja 1831.július 31-én született Jekatyerinoszlavban nemes család sarjaként. Már fiatal korában szenvedélyesen érdekelte az ezotéria és volt is lehetősége elmélyülni nagyapja, Pavel Dolgorukov herceg okkultistakönyvtárában. A herceg ráadásul szabadkőműves volt.

Ez a nem mindennap nő beutazta egész Európát, Közel- és Távol-Keletet, Indiát és Tibetet, jóformán az egész világot, és mindenütt okkult tanítók fogadták és általuk elmélyedhetett és kitanulhatta a titkos tanok mesterségét. Kanadában a vörös indiánok kultúráját ismert meg, Illionisban a mormonok tanaival barátkozott meg, New Orleans-ban a voodoo szertartásokban mélyült el, míg Peruban az ősi civilizációkat leste meg. Egyiptom egy idős kopt varázslóval, Paulos Mentamonnal dolgozott össze Kairóban.

Rengeteg foglalkozást kipróbált életében amíg a világot járta. Oroszországban sikeres kereskedelmi vállalkozó volt, majd egy művirágkészítő gyárat futtatott fel. De dolgozott egy nyakkendő-készítő üzemben is, amikor Amerikában élt. Emellett Madame Laura művésznéven koncertezett Orosz- és Olaszországban, másutt pedig zongoratanár volt, Párizsban meg festő és karikaturista.

Ami még különcebbé teszi a hölgyet, hogy a garibaldista szervezet tagja is volt. 1866-ban csatlakozott Garibaldihoz és még a csatákban is részt vett! Csakhogy a mentanai csatában súlyosan megsebesült, ezért el kellett utaznia.

A Teozófiai Társulat megalapítása

1873-ban az USA-ba utazott, ahol Henry Steel Olcottal találkozott. Később vele együtt alapította meg a Teozófiai Társulatot. Majd 1875-ben az alábbi képen is látható Blavatsky és Olcott a Luxor Hermetikus Testvérisége titkos társaság tagja lett. Blavatsky, aki korábban azt állította, hogy ezen a spirituális úton egy John King nevű szellem vezette. Mostanra Serapis és Tuitit bégekre hivatkozott, akiket később a teozófiai mozgalom mint Mahatma Morja tanítványait és korábbi mesterek reinkarnációit mutatott be.

Utána kitudja miért, de még ezekben az időben Blavatsky határozottan a spiritizmus ellen kezdett fordulni, olyannyira, hogy a szervezet hamarosan kizárta Blavatskyt és Olcottot.

Mintegy „majd mi megmutatjuk" elven, 1875. október 20-án megalapították a Spiritualista Nyomozás nevű társaságot, amelynek Blavatsky lett a titkára és november 17-én Teozófiai Társulatra amely a mai napig ismert és működő szervezet. Később a székhelyét alacsony létszám miatt áthelyezték Indiába, Adyarba.

A Mahatma levelek

Gyermekkora óta meg volt győződve, hogy van egy bizonyos szellemi vezetője, akit sokszor látott álmaiban és vigyázott rá. Erre 1851-ben, 20 éves korában Londonban találkozott össze ezzel a vezetővel. Ez egy hindu férfiú volt, aki valamilyen küldöttséggel Londonban járt. Kerekperec azt mondta Helenának, hogy nagy szüksége van rá, mert ő egy társulatot akar szervezni, és ha Helena is úgy akarja, világmissziót teljesíthet. Ehhez előbb Tibetbe kell mennie, a „felkészítésre".

Ez a férfi az alábbi Morya Mahatma volt, annak a testvériségnek tagja, amelynek fő célja az emberiség szellemi fejlődésének előmozdítása. A testvériség tagjait Bölcsesség Mestereinek, Idősebb Testvéreknek, Mahatmáknak nevezik. Ezek a Mesterek a tibeti hegyekben élnek, és régi kéziratok, könyvek birtokában vannak. Életüket az emberiség szolgálatának szentelik.

Ahogy Helena Morya Mahatmával találkozott, a „nagy feladatának" élt. Bejárta a világot, hogy az okkultizmus rejtélyeit, a régi vallások jelképeit tanulmányozza. Mikor elérkezett az ideje annak, hogy elnyerje a "végső oktatást", elment Tibetbe, ahogy a Mahatma kérte. Ahol többek között álmában vagy transzban újra átélte tibeti előző életét.

Ebből a tibeti beszámolókból készült a The Mahatma Letters (könyv) avagy A Mahatma levelek, amelyeket az angol íróval és teozófussal, Alfred Percy Sinnett-el való levelezéseit tartalmazza, amiket 1880-1884 között levelezett.

Allan Octavian Hume szerint a Mahatma levelek színtiszta átverések voltak, és ezt egy későbbi vizsgálat során is fenntartották. Az említett vizsgálat során a Society for Psychical Research, amely a parapszichológiai jelenségeket vizsgált kiküldte egyik tagját, Richard Hodgsont, hogy vizsgálja meg a Blavatsky és kritikusai által mondottakat. Mápedig Hodgson szerint Blavatsky csaló volt.

Ezután 1986-ban a Vernon Harrison (szintén a Society tagja) a kézírásra támaszkodva újra megvizsgálta a kéziratokat és arra jutott, hogy az előző vizsgálat elfogult volt és ha Blavatsky írta a leveleket, azokat nem a hamisítás szándékával tette (elképzelhetőnek tartotta, hogy transz állapotában jegyezte le azokat), ennek eredményeként a szervezet bocsánatot kért a korábbi vizsgálat által okozott károkért, amit a Teozófia Társaságnak el kellett szenvednie.

Ami Blatvasky-t illeti, 1885-ben Londonba költözött, ahol termékeny újságíró és író lett.

Az 1980-as években egészségi állapota rosszabbodni kezdett, majd legyengülten egy influenza következtében halt meg 1891. május 8-án, Londonban. Ez a nap a Teozófiai Társulat Fehér Lótusz elnevezésű ünnepe.

Lehet, hogy a módszere vagy a képességei kételyre adhatnak okot, de munkássága megkérdőjelezhetetlen. A világ ősi bölcsességeinek, tudásainak egyes részeit átadta szóban és műveiben az utókornak. Ezekből az ismeretekből nőtt ki a XX. és XXI. század okkultizmusa, illetve számtalan ezoterikus irányzata. A mai ezotéria és okkultizmus arca, formája javarészt az ő érdeme is.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL