KÖZÉRZET

A fekete tűz

Szerző:
Szabó Anna
Nem kell feltétlenül azt gondolnunk, hogy a kávé egészségtelen, sőt! A koffein segítségével akár az elviselhetetlen fejfájás is megszüntethető! Emeljük ki a kávét a szükséges rossz élvezeti szerek társaságából és nézzük kicsit másképp. Lazíts! Eljött a kávé szünet ideje!
A kávé, mint gyógyszer?

A kávé köztudottan felpezsdít és beindítja a motort, hogy lendülettel vethessük magunkat az új nap kihívásaiba. Gondoltad volna, hogy napi fogyasztásával egészséged megőrzésében is segítségedre lehet? Lássuk mit köszönhetünk még ennek a fekete csodának!


- a kávé antioxidáns hatású, így segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását

- fokozza a szív- és veseműködést
- gyorsítja az anyagcserét

- a kávéban található koffein hatékonyan csökkenti az izomlázzal járó fájdalmat.
- ellazítja az izmokat így, könnyíti a légzést

- serkenti az agy vérellátottságát így kitűnő ellenszere a migrénnek is


- a kávéban lévő klorogénsav, nikotinsav és trigonellin megakadályozza a fogszuvasodásért felelős baktériumok elszaporodását a szájüregben


Miért hisszük mégis, hogy a kávézás rossz?

Talán, mert a jóból is megárt a sok. És a kávé esetében ez bizony valóban így is van.A mértéktelen kávéfogyasztás sajnos nem túl hasznos a szervezet számára. A túlzott koffeinbevitel ugyanis könnyen vezethet szívritmuszavarhoz, és gátolja az agy rövid távú memóriájának megfelelő használatát.

Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy kávé fogyasztásakor megfelelő mennyiségű folyadékot is vigyünk a szervezetbe, hiszen a kávé sajnos vízhajtó hatással is rendelkezik, mindemellett, hogy a naponta többszöri kávézás hasmenést is okozhat. Így a kiszáradás veszélye is fokozódik.


Figyelni kell arra, hogy semmiképp se váljunk koffeinfüggővé, mert kellemetlen elvonási tüneteket tapasztalhatunk, ha nem jutunk időben a szükséges adagunkhoz. Ez pedig megnyilvánulhat akár komoly betegségek tüneteiben is. (pl. hányás, szédülés, depresszió, levertség, feszültség, izomfájdalmak)
azért nem kell túlzottan megijedni! A napi 1-3 csészényi kávé még nem számít túl soknak. Sokáig úgy gondolták, hogy a rendszeres kávéfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát, mert kivonja a kalciumot. Ez a kalciumveszteség azonban olyan csekély , hogy egyáltalán nem veszélyezteti csontjaink minőségét.


Válassz kedvedre!

A „kaffát” már az ősi Etiópiában is ismerték, mely a kutatások szerint egy etiópiai vidékről kapta nevét. A kávé néven ismertté váló élénkítő Velencén keresztül jutott el hozzánk, Európába.

Egy legenda szerint a Káldi névre hallgató etióp pásztor egy nap észrevette, hogy kecskéi egy piros szemű bogyót legelnek, melytől sokkal élénkebbé válnak. Megosztva tapasztalatát a közelben élő szerzetesekkel, a kávébabok elindultak a pörkölés útján. Jemenben a 15. században már serkentő italként fogyasztották.A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is előszeretettel kortyolgatták.

Kávé típusok:

Aki csak az ízéért issza: az válasszon a koffeinmentes kávék közül. Ez a fajta attól válik koffeinmentessé, hogy még pörkölés előtt kivonják koffeintartalmát. Így csak a kávé kellemes aromája marad.


Az instant kávé előnye, hogy nem igényel túl sok időt. A kávékoncentrátumot fagyasztásos eljárással kristályosítással hozzák létre, melyet porlasztással alakítanak szemcsékké.


A pótkávé cikóriából, fügéből, malátából, rozsból, cukorrépából, mogyoróból, szőlőmagból, vagy szójából készül.


Az igazi olasz Espresso markáns ízű, erős rövid kávé, melyet sötétre pörkölt nagyon magas - közel 100 Celsius-fokos hőmérsékletű – vízgőzzel készítenek.


Az Espresso romano úgy készül, hogy a hagyományos presszókávé tetejét reszelt citromhéjjal hintik meg.



Az Espresso con panna tejszínhabbal krémesített presszókávé.

A Cappucino az espresso krémes kistestvére, egyharmad rész tejjel készül, míg tetejére általában tejhabot öntenek.


A Hosszúkávé sok vízzel főzött eszpresszó kávéból készül.

A Kapuciner szintén espresso kávéból készül kevés tejhabbal.


Latte macchiato: Az espresso kávét egy pohár felgőzölt tejjel öntik össze, tetejére tejhabot öntenek.

Americano: forró vízzel higított eszpresszó, amely filterkávéra hasonlító kávéital, de megmarad az eszpresszó íze.


A Frappét forró nyári napokon igazán felfrissítő élményként kortyolhatjuk jegeskávé formában.

Édesszájúaknak: Mokka!Csokoládé ízű tej alapú eszpresszó, 1/3 rész eszpresszó 1/3 rész habosított tejjel, amelyben 1/3 rész kakaót olvasztunk fel.

Wiener melange: ½-ed rész normál erősségű kávé és ½-ed rész meleg tej, csokoládéval meghintve.


Hozd ki a legtöbbet a kávédból!

Csörömpöl a vekker? Nem kell azonnal az egész óriási bödön kávét magadba zúdítanod! Jobban teszed, ha inkább gyakrabban iszol belőle, de olyankor kevesebbet.

Ha túl hirtelen juttatod szervezeted nagy mennyiségű koffeinhez, felszökhet a vérnyomásod, ami hosszútávon keringési zavarokhoz vezethet. Ezért sokkal kíméletesebb, ha a kávét lassabban adagoljuk, így a hatása is tartósabb lehet, valamint nem fordulhat elő többé a remegés, vagy az ingerlékenység.







 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL