REJTÉLY-MISZTIKA

Az alvó szépség rejtélye - Valóban pislogott a múmia?

Szerző:
Szabó Anna
Nincs borzasztóbb dolog annál, mint amikor egy szülő elveszíti a gyermekét. Sajnos jelen történetünkben ez történt. A kis „Csipkerózsika” testét a palermói kapucinus szerzetesek őrzik, így bárki megtekintheti a közel 100 éve örök álmát alvó Rosalia Lombardot, aki több titkot is őrzött és őriz még most is, mely megkülönbözteti őt bármely más épen maradt múmiától.

A rejtély, ami őt övezi, lázban tartotta egész Olaszországot. Az „alvó szépség" szemei kinyílnak és lezáródnak. Olykor olyan szinten nyitva van, hogy látni lehet gyönyörű kék szemeit.

A különös kívánság

Rosalia Lombardo 1918. december 13-án született Palermóban, Mario és Maria Cara Lombardo gyermekeként. A kicsi viszont nem sokáig élhetett, mert 1920. december 6-án elragadta a halál - spanyolnátha okozta vérzéses tüdőgyulladásban halt meg. A fájdalomtól megtört apjának az volt a kívánsága, hogy balzsamoztassák be a kicsi testét. Így próbálta feldolgozni a feldolgozhatatlant, valamint ilyen módon akarta megakadályozni a természet törvényét. Ez nem volt meglepő, mert akkortájt Szicíliában a halottakra afféle „apró szentekként" a család túlvilági védelmezőjeként tekintettek. Mario egy helyi mesterhez, Alfredo Salafiához fordult. A sors iróniája, hogy pár napra rá ő is követte lányát a másvilágra.

Titkos recept

Dr. Alfredo Salafia végezte Rosalia balzsamozását, melynek titkára közel 90 éven át nem jöttek rá, a mester ugyanis sehol sem publikálta kísérleteit. A titkos"receptre" csak a később megtalált jegyzeteiben leltek rá. Az alkalmazott technika egy erekbe fecskendezett vegyület: formalinból, cinksóból, alkoholból, glicerinből és szalicilsavból állt. Ennek kiegészítéseképpen a testet viasszal töltötte fel valamint a testnyílásokat is ezzel zárta le, így teljesen megóvta Rosalia testét a bomlástól. Dr. Salafia egy valóságos művész volt, aki a mumifikálást a lehető legmagasabb szinten művelte.

Rosalia pislog?

Rosalia a titkos receptnek köszönhetően teljesen úgy néz ki, mintha csak békésen aludna. Ezért becézik „Alvó szépségnek", vagy pedig csak nemes egyszerűséggel Csipkerózsikának. Nemcsak kívülről, hanem belülről is teljesen épen maradt, erre egy röntgenvizsgálat alkalmával derült fény. A kicsi bőrének tónusa kissé eltér a természetestől és teste laposabb, de haja és arca tökéletes állapotban van. Néhány évvel ezelőtt megfigyelték a múmiát, amikor is meglehetősen döbbenetes dolgot rögzített a kamera. Ugyanis az történt, hogy Rosalia kinyitotta és becsukta szemeit.

A felvételt már akkor feltették egy videó megosztó oldalra és az olasz sajtó is szenzációként kürtölte világgá. A felvétel egyértelműen bizonyítja, hogy egyforma megvilágításban, ugyanolyan fényviszonyok mellett ugyanabban a beállításban a szemek helyzete nem egyezik meg! Rögtön megkezdődött a vizsgálat, hogy valóban pislog-e múmia. Több elmélet is napvilágra került a rejtéllyel kapcsolatban.

Az egyik szerint megváltozott a katakomba klímája és a múmia csak ily módon reagált rá. A katakombák antropológus kurátora, Dario Piombino-Mascali véleménye szerint: „Ez optikai csalódás, amit az oldalsó ablakokon bejövő és a Nap járása szerint váltakozó fényviszony okoz". Hozzátette: „a múmiát óvatosan elmozdították és vízszintes pozícióba, egy nedvességtől elzárt üvegkoporsóba helyezték, így jobban látszik a szemhéja. „A szeme soha sem volt teljesen becsukva"

Valóban csak optikai csalódásról lenne szó?

Nem gondolnám (de ez csak az én véleményem), mert Rosalia testét elmozdították és áthelyezték az elhíresült felvétel után a kutatók és az továbbra is „pislogott". Amire az elméletüket alapozták, az nem állja meg a helyét, mert a megváltoztatott körülmények ellenére is a jelenség tovább folytatódott.

A kis Csipkerózsika üvegkoporsója a katakomba folyosók végén, egy kápolna márványemelvényén nyugszik. Bárki megnézheti, és eldöntheti erről a meglehetősen bizarr jelenségről, hogy valóban a saját szemünk csap-e be bennünket.

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL