UTAZÁS

Eger- a borok városa

Szerző:
Szabó Anna
Aki Egerbe látogat, minden évszakban talál kellemes elfoglaltságot. A híres egri vár, a történelmi belváros, az ízletes ételeket kínáló éttermek, és a nevezetes borok garantáltan magával ragadják a turistákat. 

Ahova feltétlenül érdemes ellátogatni

1. A legendás egri vár

Ne hagyd ki Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének elsődleges helyszínét, az egri várat, amelyet 1552-ben 38 napig ostromoltak a törökök. A vár falai között Dobó István vármúzeuma fogad, ahol a panoptikum, a börtön kiállítás, a Hősök terme, a romkert, és a hatalmas kazamata rendszer változatos program a gyermekek és felnőttek számára egyaránt. Ezen kívül több középkori templom maradványaival is találkozhatsz. Többek között a körtemplommal, és a XI. századi román kori, majd gótikus stílusban készült székesegyház nyomaival. Amikor megtervezed a várnéző programot érdemes előtte a helyszínen érdeklődni, mert turista szezonban hetente egyszer korhű jelmezekbe öltözött vitézek elevenítik fel a török-magyar és a kuruc-labanc harcokat. Ezek a játékok szinte kihagyhatatlanok, egyszer mindenképpen látnod kell.

A vár panoptikumában a valóságos történelmi személyiségek (Dobó István és a török szultán) mellett Gárdonyi Géza alkotta figurák – így a félszemű Jumurdzsák – viaszszobra is várják az oda látogatókat. A hős egri nők társasága természetesen elmaradhatatlan a többi nevezetes alak mellett.



2. A minaret

Az összefutó utcák kereszteződésében és a vár tövében álló 11 szögletű, 35 méter magas minaret hazánk legészakibb török korból maradt vallási épülete, amelynek belsejében 97 lépcsőfok vezet az erkélyre. Ha vállalod a lépcsőzést, mintegy 32 méter magasból csodálhatod meg a csodálatos város panorámáját. Az egri minaret sokkal díszesebb, mint a többi – Magyarországon látható – társai. Kora tavasztól késő őszig áll nyitva a látogatók előtt.



3. Az Egri Képtár

A vármúzeum észak-nyugati szárnyában kapott helyett az Egri Képtár, amely az ország egyik leglátogatottabb múzeuma. Amennyiben a festmények szerelmese vagy, maradandó élményt kínálhat számodra is.. A termeiben sorakozó képek korról korra vezetnek el a XVI. századi olasz mesterektől a németalföldi és francia művészeken át a XIX. századi magyar klasszikusokig. Hazai nagyjaink közül – többek között – Mednyánszky László, Lotz Károly és Székely Bertalan műveit is megcsodálhatod.



4. A híres egri bikavér

Az egriek szerint az „egri bikavér” elnevezés a törökkel és a törökveréssel függ össze. Szerintük az egri vitézek, mielőtt elkezdődött volna az ostrom, vörösbort ittak, és a nedű a csatában is ott vöröslött a szakállukon. A muzulmán harcosok azt hitték, a várvédők bikák vérét itták, hogy minél erősebbek és kitartóbbak legyenek. Hogy ez így volt-e vagy sem, azt nem lehet tudni, azt viszont bizonyos, hogy a bikavér mára Eger egyik védjegyévé vált.
Minden évben Szent Donát napján rendezik meg az egri bikavér napját, amely nem csupán a vörös nedű fogyasztására szolgál, hanem érdekes programokat tartogat mindenki számára.

2007. július 6-9: Az Egri Bikavér Ünnepe Szent Donát Napján, a Dobó téren
2007. augusztus 11-13: Bormustra a Dobó téren



5. Arnaut pasa fürdője

Eger „velünk élő” török emlékeinek egyike a Török fürdő, más néven Arnaut pasa ilidzsája, amely feltehetően 1610 körül létesült, és amelyet a környező források táplálnak mind a mai napig. Az utóbbi évtizedekben felújították, majd megnyitották a közönség előtt a fürdőt, amely gyógyító hatású vize miatt a megyei kórház kezeléseinek is helyszínéül szolgál.



6. Szépasszony-völgy

Ha több napot töltesz Egerben, semmiképpen sem hagyhatod ki a szépasszony-völgyi sétát. A borospincékben nem csak megkóstolhatók, de meg is vásárolhatók a híres egri borok, többek között a bikavér is.



7. Gárdonyi Géza emlékmúzeum és a Gárdonyi Géza színház

Az Egri csillagok legendás írója 1897-től egészen haláláig szinte remeteként élte mindennapjait a később róla elnevezett, ma múzeumként szolgáló ház falain belül. Három emlékszoba mutatja be Gárdonyi hagyatékának becses darabjait, bútorait, használati tárgyait és könyvtárát. Eger állandó kőszínháza csak 1904-re készült el, és tervezői nem fogadtak el érte honoráriumot. A színház Gárdonyi Géza Dobó István szelleme című darabjával nyitott meg, és 1955-től az író nevét viseli. Az épület rekonstrukciója és átépítése 2000-ben fejeződött be.


8. Dobos cukrászda, borrolád

Ha kedveled az édességet, akkor - az egri hagyományokat követve- a boros krémmel töltött piskóta alagút igazi gasztronómiai kaland lehet számodra.


Fotó: Eger város honlapja, Eger programajánló és információs portálja


Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL