REJTÉLY-MISZTIKA

Az átkozott Ámon-Ré főpapnő múmiája okozta a Titanic szerencsétlenséget?

Szerző:
Szabó Anna
Rengeteget lehet olvasni az Egyiptomiak híres átkairól, amikkel a fáraók sírjait és szarkofágjait látták el. Amik veszélyesek, néhol halálosak. Mert ők bizony rendkívül értettek a mágia művészetéhez vagy akarva- akaratlanul a biológiához és a kémiához… a londoni British Museum egyik szarkofágja fenomenális erőkkel bír és elvileg még a Titanicot is képes volt elsüllyeszteni.

22 542

Ezek nem a lottószámok, hanem annak a műtárgynak a jelzése, amely előszeretettel szedte áldozatait éveken keresztül. A gazdagon díszített, énekesnőt formázó egyiptomi szarkofágon a hieroglifák arról tanúskodnak, hogy a készítők Ámon-Rének, a Nap és a Teremtés Istenének ajánlottak ezt a tárgyat, mivel a tulajdonosa egy Ámon-Ré főpapnő volt.

Két változata is van az eseményeknek. Az egyik szerint maga a múmia idézte elő az átokláncot. A másik verzió szerint, a múmia nem volt már benn a koporsóban, de a koporsó nélkül is képes volt másokat a halálba taszítani.

A sorozatgyilkos múmia

A történet ott kezdődik, hogy egy oxfordi végzős, elismert író, lótenyésztő és amatőr régész, Thomas Douglas Murray (1841-1911), meglátogatta a Kairói Múzeumot 1866-ban. Ő és két kollégája talált rá Thébában a jó állapotban lévő múmiára, amit egy arab tárt fel az 1880-as években. Egy kettőre nyélbe ütötték az üzletet és másnap már a múmiával felpakolva készültek vissza Londonba.

Néhány nappal később Murray fegyvere felrobbant a kezében, miközben kacsa vadászaton voltak a Nílusnál. Ámde az óriási ellenszél akadályozta visszajutásukat Thébából Kairóba, így csak tíz nappal később látta el őt az orvos. Addigra beindult az üszkösödés és Murray karját amputálni kellett.

A hazafelé tartó visszaúton pedig meghalt egy útitársuk. Az sem meglepő, hogy a múmiát szállító és kezelő két szolga szintén meghaltak 12 hónapon belül, akiket hamarosan egy harmadik áldozat is követett.

Végül nagy nehezen visszajutva Murray, Londonba a Portland Place 34-es számú otthonában már ott várta őt a kicsomagolt múmia. A nemrég szép és izgalmas tárgyat most hidegnek és baljósnak érezte. A rajta látható szép női arc pedig rosszindulattal telve nézett vissza rá.

Egyszer a híres látnok, jós és spiritiszta Madame Blavatsky meglátogatta őt és azt állította, hogy érzi a házat uraló gonosz erőket. Igazán vigasztaló...

Ezek után egy újságíró vette magához az ereklyét Murray-től. Murray halálosan megkönnyebbült, hogy elhagyta a házat. Ám az újságíró nem oszthatta ezt az érzést röviddel azután, hogy beköltözött... az édesanyja leesett a lépcsőn és meghalt. A vőlegénye lefújta az esküvőt, a kutyái meghibbantak és megbetegedtek. A nő ügyvédje szentül hitte, hogy a múmia tehet erről a sok rosszról, így az visszavándorolt Murray-hez...

Kétségbeesésében hát odaadta egy jó barátjának, Mr. Wheeler-nek. Csakhogy a múmia őt sem kímélte közvetten, ugyanis férjes nővérének ajándékozta a tárgyat, akinek kapásból meg is keserítette az életét. A nővér felkért egy fotóst, hogy készítsen pár felvételt a szarkofágról, amiket a szakember is hívott a Baker Street-i otthonában. Na már most, a fényképész a felvételt személyesen, maga végezte az előhívást, a lemezhez senki sem férhetett hozzá, és mégis... az előhívás után a lemezen nem a fedélen látható kép jelent meg, hanem egy élő asszonynak gonosz, dühös, rosszindulatú tekintete. Néhány héttel később a fotós hirtelen meghalt, felettébb rejtélyes körülmények között... a fotók későbbi tulajdonosa azt mesélte, hogy mikor hazavittek a képeket, az otthonában az összes üveg darabokra tört.

A múmia tulajdonosa találkozott Murray-el és elmesélte neki a történteket, aki arra bíztatta, szabaduljon meg az ereklyétől. Közbenjárásával lehetővé tette, hogy a múmia a British Museumban landolhasson.

Hullahegyek lépten-nyomon

A szolga, aki vitte, egy hét múlva meghalt. Segítőtársa megbotlott, és összezúzta magát. A múzeum igazgatósága is arra vetemedett, hogy lefényképezzék a múmiát, de mivel a fényképész nem volt megelégedve a világítással, másnapra halasztotta a munkát. Útban hazafelé, mikor kiszállt a föld alatti vasútból, a becsapódó ajtó szétroncsolta a hüvelykujját. Segéde pedig egyik gyermekét vérben úszva találta mikor hazaért, mert egy betört üvegablak cserepeivel szanaszét vagdosta magát.

Egy fiatal egyiptológus tanulmányt akart írni a múmiáról, de hirtelen megbetegedett és meghalt. Egy látogató nézegetés közben tréfás megjegyzést tett a múmiára, mire másnap reggel levelet kapott, amelyben foglalkoztatói közölték vele, nem tartanak igényt többé a munkájára. Ha ez nem lett volna elég, fia megbolondult, és diliházba zárták. A vállalat, amelybe a vagyonát fektette, megbukott. Ez volna hát a Főpapnő általi büntetése...

Mindezek fényében a múzeum igazgatósága belátta, hogy valamit tennie kell az átkozott vagy átkozó ereklye ellen. Mivel nem értettek az egyiptomi mágiához, jobb híján kénytelenek voltak a múmiáról másolatot csináltatni, az eredetit pedig bedugni a raktár sarkába és megpróbálni örökre elfelejteni.

A sztorinak még itt nincs vége. Egy amerikai egyiptológus valahogy tudomást szerzett a félelmetes ámokfutó múmiáról. Kerülve a normál emberek reakcióját, ő inkább megvette az eredetit Amerika számára. A múzeum sebtiben becsomagolta, vasútra tette, és feldobták egy Amerikába induló hajóra. Ezt a hajót pedig mindenki ismeri... Titanic.

Ez csak egy töredéke az átoksorozatnak. A részletek a különböző feldolgozások kapcsán eltérhet, mivel ahányan próbálták már ezt a rejtélyt kibogozni, felgöngyölíteni, annyian raktak hozzá és vettek el belőle elemeket. De főleg inkább fűszereztek...
Annyi bizonyos, hogy Murray hibába szabadult meg a „szeretőjétől", a pechsorzat nem kerülte el. Hamarosan elvesztette minden vagyonát majd 1912-ben meghalt.

A Múmia, az EA 22542 –es számú ereklye, nemrég visszatért oda, ahonnan elindult. Most megszokott helyén a British Museumban látható. Ha egyszer személyesen szemügyre vennéd ne feledd... csak semmi vicc...

 

Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL