GYERMEK

Enyhíthető a fájdalom? - Fájdalomcsillapítás szülésnél

Szerző:
Szabó Anna
A várandósság 9 hónapja alatt fel kell készítened magad, mind testileg mind lelkileg egy nagyon izgalmasnak tűnő dologra, ami nem más, mint a szülés. Biztosan sok élménybeszámolót hallgattál végig. Ezek alapján, viszont ne vonj le messzemenő következtetéseket! Léteznek természetes és mesterséges fájdalomcsillapító módok és szerek, melyeket te is igénybe vehetsz.

 

Felejthető fájdalom

Minden mellébeszélést félre téve, a szülés nem nevezhető éppen kellemesnek. Bizony pokoli kínokat kell átélnie egy szülő nőnek. Mindenkinek más a fájdalomtűrő küszöbe, de abban megegyezhetünk, hogy meghatározó élmény egy nő életében. Felejthető fájdalom, azt mondják, mert amikor véget érnek a megpróbáltatások, és először pillantod meg a gyermekedet, elfelejtesz mindent. Ez egyfajta védekező mechanizmusnak tekinthető a szervezet részéről. Ám én ezzel egy kicsit vitatkoznék. Igenis, emlékezni fogsz rá. Tény, hogy nem minden pillanatra, de eszedbe fog jutni az, amit átéltél. Nem tűnik ez csak úgy el varázsütésre. Mi nők, hihetetlen erővel rendelkezünk, amit egy kísérlettel sikerült alátámasztani.

Férfiak is átélhették a születés csodáját egy technológia segítségével. Kis tapaszokat ragasztottak az újdonsült „anyukák" hasához, mellyel elektrosokkolták őket, fokozatosan növelve a feszültséget. Állítólag ez hasonlít arra, amit egy vajúdó nő érez. Így egy kis ízelítőt kaphattak pár perc erejéig abból, amit a nőknek, akár napokig is tűrniük kell. Hőseink átlagosan 1 óra múlva feladták a küzdelmet. Azért gratulálunk nekik, hogy egyáltalán vállalták ezt a kísérletet!

Fájdalomcsillapítási lehetőségek

Mindenkiben van egy egészséges félelem a szüléssel járó fájdalmakkal kapcsolatban. Ez természetes, hiszen emberek vagyunk. Jó hír, hogy már vannak olyan fájdalomcsillapítási módszerek, melyeket te is nyugodtan igénybe vehetsz, hogy csökkentsd a szorongást és magát a fájdalmat. Tájékozódj, hogy milyen lehetőségek közül választhatsz és hogy milyen a kórház felszereltsége ezen a téren. Beszéld meg az orvosoddal, hogy te mit szeretnél és azt is, hogy ő mit javasol. Minden esetben a szülész orvos véleménye a döntő. Bárki számára elérhetőek a természetes és a gyógyszeres fájdalomcsillapítási módok. Merj kérni, mert jogod van hozzá! Megszüntetni ugyan teljesen nem lehet, de ha már leredukálható a fájdalom, az jó eredménynek mondható.

Természetes fájdalomcsillapítási módok

Azokat az eljárásokat lehet természetesnek tekinteni, melyhez nem alkalmaznak gyógyszereket, hatásukat azonban erősen megkérdőjelezik. Ami mégis a használatuk mellet szól, hogy nincsenek káros hatásai sem a babára, sem pedig az anyukára nézve. Nem igényelnek előzetes orvosi vizsgálatokat és a szövődményektől sem kell tartani. Vannak már jól felszerelt szülőszobák, melyben olyan eszközöket is találunk (bordásfal, labda, szülőszék, kád stb.), melyek igazából nem a fájdalmat csökkentik. Viszont megkönnyítik a vajúdás súlyos óráit.

Hipnózis: Az anya egy módosult tudatállapotba kerül. Ezt teszi lehetővé, hogy a fájdalmat másként élje meg. Előnyei: csökken a szorongás, rövidebb a tágulási szakasz. Kevés viszont a jó szakember, aki ezt el tudja végezni.

Akupunktúra: A keleti országokban előszeretettel alkalmazzák. Mifelénk azonban nem örvend nagy népszerűségnek. Hátterében valószínűleg a szakemberhiány áll. Lényege, hogy a hagyományos kínai orvoslás szerinti akupunktúrás pontokat stimulálják. Ezzel érik el a fájdalom csökkenését.

Aktív szülés: A szülő nő az ösztöneire hagyatkozva, maga döntheti el, hogy milyen számára a legideálisabb póz. Nincsenek mellékhatásai, viszont az orvosi beavatkozás nehezebben kivitelezhető.

Pszichoprofilaxis: A módszer lényege a szorongás és a félelemérzet csökkentésére fókuszál. Ez azáltal érhető el, hogy az anyukát részletesen megismertetik a szülés minden egyes mozzanatával, így az nem lesz már számára újdonság, mikor elérkezik az idő. Az apa, vagy más személy jelenléte is ide sorolható, mert általuk nő az anya biztonságérzete és a szorongás is csökken. A szülésfelkészítő tanfolyam, a relaxáció, a kismamajóga, a légzőgyakorlatok és terhestorna is ezt a csapatot erősíti.

TENS-elektrostimuláció: Két elektródapárt helyeznek el a csigolyák közelében. Az elektródákba egyenáramot vezetnek, ami a tágulási szakaszban jól alkalmazható.

Vízben vajúdás: A meleg víz méhszáj tágító és lazító hatása a módszer alapja. Az anyuka a vajúdás egy részét, vagy egészét egy meleg vízzel teli kádban tölti. Előnye, hogy meggyorsítja a tágulási szakaszt.

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás


Lényege, hogy olyan anyagot juttatnak az anyuka szervezetébe, ami érzéstelenítő hatású. Előnyei: nagyon hamar hat, hosszú ideig képes a fájdalmat csökkenteni. Hátránya, hogy átjut a méhlepénybe és szövődményre is lehet számítani. Mellékhatásként fejfájás, hányinger, hányás jelentkezhet. Előzetes vizsgálatokra lesz szükség, hogy adható legyen az anyukának. Nem szeretik az orvosok, mert lelassítja a fájásokat. Csakis szakember adhatja.

Gázkeverék, kéjgáz: Nem biztosít teljes fájdalom mentességet. Az anyuka saját maga adagolja a fájások alatt. 50-50%-os arányban nitrogénoxidul- oxigén keveréket lélegez be. Nem halmozódik fel a szervezetben, de átjut a méhlepényen. Hatása gyors és biztonságos.

Epidurális érzéstelenítés: Ez az egyetlen olyan fájdalomcsillapítási módszer, mellyel teljesen megszüntethető a fájdalom a szülés egész idejére, sőt még utána is. Beadásának módja azonban kellemetlen. A tűt két csigolya között vezetik be, majd ezen keresztül egy cső kerül elhelyezésre. A tűt ezek után eltávolítják. A katéteren keresztül adagolják az érzéstelenítőt. Általában infúziót is be kell kötni az anyának. Hátránya, hogy lelassítja a fájástevékenységet. Csakis szakember adhatja be és felügyelnie kell az egész folyamatot. Nem mindenki kaphatja. Gerinc problémák (ferdülés, torzulás, gerincműtétet követően), vagy alacsony vérnyomás esetén kizárt az alkalmazása. Mellékhatásként vérnyomásesés, remegés, átmeneti foltos érzékkiesés, szédülés, hányinger, viszketés, hátfájás, valamint kínzó fejfájás jelentkezhet.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL