GASZTRO

Az ételek sűrítése

Szerző:
Szabó Anna
A konyhatechnikai eljárások között igen fontos az ételek különböző sűrítése. A levesek, főzelékek, mártások sűrítésének négy módja van: a berántás, a habarás, a meghintés liszttel és a sűrítés liszttel összegyúrt vajjal.
Rántás

A rántásnál igen fontos, hogy forró zsiradékkal készüljön, barnára vagy világosra pirítva – szükség szerint. Az ételek berántásánál arra ügyeljünk, hogy a rántás ne csomósodjék össze. Ha ezt el akarjuk kerülni, a kész, megpirított rántást kevés hideg vízzel keverjük el simára, és csak ezután tegyük bele az ételbe – folytonos keverés közben.




Habarás

A habarás nem egyéb, mint tejföllel elkevert liszt, amelyet kevés vízzel simára keverve – folytonos keverés mellett – a sűríthető ételbe öntünk. A habarást többnyire gyümölcsmártások vagy hideg gyümölcslevesek készítésénél használjuk.






Meghintés liszttel

Akkor alkalmazzuk, amikor valamit csak nagyon kevéssé akarunk sűríteni. Például, ha zsenge, idei cukorborsó főzeléket készítünk, a zöldborsót kevés vajban, vagy olajban puhára pároljuk, és amikor már zsírjára lepirul, hintjük meg kevés liszttel. Elkeverjük vele, végül vízzel felengedjük.




Liszttel összegyúrt vaj

Egy-egy túl hígra sikerült mártás vagy krémleves gyors sűrítésére használjuk. Ezzel úgy sűrítünk, hogy kevés vajat liszttel jól összegyúrunk és folytonosan keverve, a sűrítendő levesbe, vagy mártásba aprítjuk. Majd gyors, folytonos keveréssel, hogy ne csomósodjék, addig hagyjuk a tűzön, amíg a kívánt sűrűséget el nem érte.




Teszteljük tudásunkat egy egyszerű levessel!

Zellerkrémleves

Hozzávalók:

1 nagyobb zeller
egy darabka vaj
2 dl tejszín vagy tej
2 csaport evőkanál liszt

petrezselyem


Elkészítés:

A zellert meghámozzuk, megmossuk, karikára vágjuk, és egy kevés vajon puhára pároljuk. Egy-két merőkanál vizet öntünk alá. Áttörjük, felöntjük vízzel, felforraljuk, és folytonos keverés mellett belefőzzük a tejszínnel vagy tjjel elhabart lisztet. Cukorral, sóval ízesíthetjük. Elkeverjük, és rászórjuk a finomra vágott zöldpetrezselymet. Ha szeretjük, pirított zsemlekockát adhatunk hozzá.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL