UTAZÁS

Horsley Towers

Szerző:
Szabó Anna
Ha tündérmesében szeretnéd érezni magad, vagy romantikus kiruccanást tervezel a kedveseddel, akkor irány az angliai Surrey grófság, azon belül is Horsley Towers!
Mi lehetne annál romantikusabb, mint egy sötét téli éjszakán begurulni egy több hektár nagyságú park közepén fekvő hatalmas viktoriánus kori épület feljárójába, miközben hívogató fények pislákolnak a magas tornyokról?


Horsley Towers tündérmesébe illő kőépítménye közel 30 hektárnyi parkban áll, 1820-ban épült, és a tervezője megegyezik a londoni Parlament építőjével.
Az épület ma luxushotelként funkcionál, és a telken diszkréten eldugva konferenciatermek is találhatók. Korábban azonban számos híres lakója volt a kastélynak, mint például Ada Byron – a költő Lord Byron lánya –, aki a 19. század közepén élt itt, és aki részt vett az első mechanikus számítógép programjának a megírásában.


- Azon a helyen kísértetek is vannak – mondja vigyorogva a taxis (Londontól Horsleyig vonattal utaztunk, a kastély a vasútállomástól kb. 3 km-re van), miközben kirak minket a boltíves bejáratnál. A szél suttog a fák között, a parkoló majdnem teljesen üres – minden olyan hihetetlennek tűnik, de amikor belépünk a kényelmes bejárati hallba, már ez sem számít.

Itt nincsenek kilométer hosszan elnyúló márványpultok, amik elválasztanának a recepcióstól, csak egy egyszerű faasztal és meleg fogadtatás. A recepciós megmutatja nekünk az étkezőt, ahol majd felszolgálják a vacsorát, ha igényt tartunk rá, és elmondja, hogy most elég csendes a hely, de holnap nagyon sok vendég fog érkezni egy esküvő miatt.


Még gyorsan benézünk a bárba – habár elég bántó így nevezni ezt a csinos kis termet a maga gazdag faburkolatával és meleg piros színeivel –, aztán a recepciós elvisz minket a hatalmas, kanyargó lépcső aljához, és megmutatja, merre találjuk a szobánkat. A falakon a korábbi lakókról készült nagy méretű festmények lógnak, és teljesen úgy érezzük magunkat, mintha egy angol lord vidéki kastélyába kaptunk volna meghívást a hétvégére.

A szobánkhoz vezető kedves, kanyargó folyosó padlójába bizonyos közönként üveglapokat illesztettek a szőnyegbe, és így láthatjuk az alattunk elterelő szintet. A szobánkba belépve nehezen tudjuk abbahagyni a vigyorgást: hatalmas baldachinos ágy áll a jó nagy méretű szobában, rajta elegáns csokoládészínű függönyök, a lábánál gyönyörű kanapé, a falakon csodás szárnyas ablakok. A hatalmas plazmatévé az egyetlen dolog, ami eltér a hagyományos bútorzattól.
Találunk egy ajtót, ami a katedrális méretű fürdőszobába nyílik. Lépcsők vezetnek le a viktoriánus stílusú fürdőkádhoz, a mennyezet boltíves, az ívelt ablakkeretekben színes üvegek virítanak. A szoba nagy, kényelmes és hívogató – másra nincs is szükséged ahhoz, hogy magad mögött hagyd a való világot egy stresszes hét után.


Másnap tálcán érkezik a reggeli: a teljes angol reggeli, gyönyörűen elkészítve és tálalva. Úgy döntünk, hogy aktívan fogjuk eltölteni azt a néhány órát, amink még hátravan a pakolásig és az indulásig, és elindulunk megkeresni a szabadidőközpontot. Vágyakozó pillantást vetünk a bejárati csarnokban álló kényelmes bőrfotelekre, amelyek mellett kiterített újságpapírok sorakoznak, és továbbmegyünk, ki a parkba és a gyönyörű őszi reggelbe. Nappali világosságban a látvány lélegzetelállító: a szálloda előtti jókora tóban szökőkút csobog, kacsák és fajdok úszkálnak benne – a legszerencsésebb vízimadarak pár száz kilométeres körzetben!


Elhaladunk a kőteraszok mellett, amelyeket kerti bútorok díszítenek, és megérkezünk egy újabb kertbe, ahol a konferenciaközpont és a szabadidőközpont kapott helyet. Itt tágas csarnokokat találunk (és még több újságot), teázó és kávézó alkalmatosságokat, valamint hívogató karosszékeket. A tornatermes rész után 15 méteres úszómedence, forró vizes fürdő, szaunák és öltözők állnak.


De túl sokat időztünk a kertben, úgyhogy csak megmártózunk kicsit a medencében, ülünk pár percig a forró vizes fürdőben, és már el is jött az ideje az öltözködésnek és a valóságba való visszatérésnek. Ugyanaz a taxis jön értünk, hogy elvigyen minket a vasútállomásra.
- Nem láttuk a kísértetet – mondom neki, miközben elindulunk. De ez talán elég jó ok arra, hogy máskor is idejöjjünk.
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL