Készíts tartármártást a franciasalátához:
Első lépésként készítsük el az olajvajat (majonéz), mely a tartármártás alapja lesz.
Majonéz (olajvaj)
Hozzávalók:
- 4-5 db nyers tojássárgájához
- 4-6 dl olaj, kiskanálnyi citromlé
- 1 csapott kiskanál mustár, só, kevés porcukor
Fontos, hogy minden alapanyag elég hideg legyen. A tojássárgát mély tálban fakanállal keverni kezdjük (ha több tojásból készítjük, habverővel keverjük), az olajat kezdetben cseppenként adagoljuk a tojássárgához, de amikor már keményedni kezd, nagyon vékony sugárban önthetjük. Ha már vajkeménységű, hozzáadjuk a mustárt, a porcukrot, megsózzuk és a citrom levét cseppenként hozzáadjuk.
(Egy tubus majonéz megfelel 2 tojásból kevert majonéznek)
Segítség, kicsapódott az olaj!
Keverés közben előfordulhat, hogy az olaj kicsapódik, nem keveredik a tojássárgával és különválik.
Ezen úgy segíthetünk, hogy egy nyers tojást pár csepp olajjal újra keverni kezdünk, és amikor keményedik, a kicsapódott olajvajat ehhez fokozatosan adagoljuk, amitől majd az egész anyag kisimul.
Második lépés
Tartármártás
Hozzávalók:
- 1-2 dl fehérbort 1 evőkanálnyi tejszínnel vagy tejföllel, fehér borssal (ízlés szerint még lehet hozzá tenni mustárt, porcukrot) mártást keverünk.
Franciasaláta
Hozzávalók:
- 40 dkg főtt burgonya
- 20 dkg sárgarépa és fehérrépa, kevés zeller (a húslevesből is felhasználhatjuk a zöldségeket, de kapható mirelit franciasalátának való zöldségkeverék)
- 10 dkg zöldborsó
- 2-3 csemegeuborka
- 1 alma, tartármártás
A hozzávalókat ½ cm-es kockákra vágjuk, tartármártással összeforgatjuk. Utólag ízesíthetjük, hűtőben állni hagyjuk.
Tipp: Kitűnő ízt ad a franciasalátának, ha 10 dkg sós vízben megfőtt fehér babot is adunk hozzá. A húslevesben főtt 20-30 dkg marha- vagy sovány sertéshúst szintén apróra vágva a salátához keverhetjük. Friss kaláccsal fogyasztva kiváló finomság.
Kaszinótojás
Hozzávalók:
- 4 egész főtt tojáshoz: 2 dl tejszín vagy tejföl, mustár, fehér bors, só, majonéz (kevés szardellapasztával is ízesíthetjük, akkor viszont ne sózzuk meg a tölteléket, mert a paszta is elég sós)
A főtt tojásokat alsó felükön levágjuk, a sárgákat kiszedjük ( a megmaradt, levágott fehérjéket hozzákeverhetjük a franciasalátához), az áttört tojássárgák felét tejszínnel, mustárral (szardellapasztával), sóval, majonézzel elkeverjük, az elkészült masszával megtöltjük a tojásokat.
Tálalás: Hosszú ezüsttálon. A franciasalátából alapot teszünk a tálra, a tojásokat erre helyezzük, vágott felükkel lefelé.
A megmaradt tartármártással leöntjük a tojásokat. Citromkarikával, apró kockára vágott aszpikkal vagy sonkával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.
OLVASS TOVÁBB!
Egészséges akarsz maradni? Egyél úgy, mint egy lazac!
A kis, vadon élő halak fogyasztásával mi és a környezetünk is nyerhet....
GASZTROTényleg be lehet rúgni a teától?
Hallottad már, hogy a teától be lehet rúgni? A svájci teaszakértő elmagyarázza, miről van szó....
GASZTROMit ehetünk só helyett?
A magas vérnyomásban szenvedő betegeknek csak kis mennyiségű nátrium-kloridot szabad fogyasztaniuk. De van egy alternatíva, amely majdnem ...
Veszélyes lehet az újramelegített rizs
Gyakran melegíted újra a rizst? Akkor fennáll a veszélye, hogy sült rizs-szindrómát kapsz....
GASZTRONem ehetünk többé Camembert sajtot?
Francia kutatók a fehér, bolyhos kéreggel rendelkező Camembert sajt lehetséges végnapjaira figyelmeztettek....
GASZTRODepressziót okozhat a Mekizés
A gyorséttermi ételek depressziót okozhatnak - legalábbis egyre több tanulmány utal erre....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK