GASZTRO

Húsvéti vendégváró

Szerző:
Szabó Anna
Számomra szinte már elképzelhetetlen az ünnep ínycsiklandó hidegtálakra való finomságok nélkül. A kaszinótojás, főtt sonka, franciasaláta laktató eledelnek bizonyult már évtizedek óta.

Készíts tartármártást a franciasalátához:

Első lépésként készítsük el az olajvajat (majonéz), mely a tartármártás alapja lesz.

Majonéz (olajvaj)

Hozzávalók:
- 4-5 db nyers tojássárgájához
- 4-6 dl olaj, kiskanálnyi citromlé
- 1 csapott kiskanál mustár, só, kevés porcukor

Fontos, hogy minden alapanyag elég hideg legyen. A tojássárgát mély tálban fakanállal keverni kezdjük (ha több tojásból készítjük, habverővel keverjük), az olajat kezdetben cseppenként adagoljuk a tojássárgához, de amikor már keményedni kezd, nagyon vékony sugárban önthetjük. Ha már vajkeménységű, hozzáadjuk a mustárt, a porcukrot, megsózzuk és a citrom levét cseppenként hozzáadjuk.
(Egy tubus majonéz megfelel 2 tojásból kevert majonéznek)


Segítség, kicsapódott az olaj!
Keverés közben előfordulhat, hogy az olaj kicsapódik, nem keveredik a tojássárgával és különválik.
Ezen úgy segíthetünk, hogy egy nyers tojást pár csepp olajjal újra keverni kezdünk, és amikor keményedik, a kicsapódott olajvajat ehhez fokozatosan adagoljuk, amitől majd az egész anyag kisimul.

Második lépés

Tartármártás

Hozzávalók:
- 1-2 dl fehérbort 1 evőkanálnyi tejszínnel vagy tejföllel, fehér borssal (ízlés szerint még lehet hozzá tenni mustárt, porcukrot) mártást keverünk.


Franciasaláta

Hozzávalók:
- 40 dkg főtt burgonya
- 20 dkg sárgarépa és fehérrépa, kevés zeller (a húslevesből is felhasználhatjuk a zöldségeket, de kapható mirelit franciasalátának való zöldségkeverék)
- 10 dkg zöldborsó
- 2-3 csemegeuborka
- 1 alma, tartármártás

A hozzávalókat ½ cm-es kockákra vágjuk, tartármártással összeforgatjuk. Utólag ízesíthetjük, hűtőben állni hagyjuk.
Tipp: Kitűnő ízt ad a franciasalátának, ha 10 dkg sós vízben megfőtt fehér babot is adunk hozzá. A húslevesben főtt 20-30 dkg marha- vagy sovány sertéshúst szintén apróra vágva a salátához keverhetjük. Friss kaláccsal fogyasztva kiváló finomság.

Kaszinótojás

Hozzávalók:
- 4 egész főtt tojáshoz: 2 dl tejszín vagy tejföl, mustár, fehér bors, só, majonéz (kevés szardellapasztával is ízesíthetjük, akkor viszont ne sózzuk meg a tölteléket, mert a paszta is elég sós)


A főtt tojásokat alsó felükön levágjuk, a sárgákat kiszedjük ( a megmaradt, levágott fehérjéket hozzákeverhetjük a franciasalátához), az áttört tojássárgák felét tejszínnel, mustárral (szardellapasztával), sóval, majonézzel elkeverjük, az elkészült masszával megtöltjük a tojásokat.


Tálalás: Hosszú ezüsttálon. A franciasalátából alapot teszünk a tálra, a tojásokat erre helyezzük, vágott felükkel lefelé.
A megmaradt tartármártással leöntjük a tojásokat. Citromkarikával, apró kockára vágott aszpikkal vagy sonkával, finomra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük.






 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL